Pesticide na povrću ili pogrešne deklaracije EU više neće tolerirati

Nakon niza skandala vezanih uz organsku hranu potrošači sve više gube povjerenje. Zato je Europska komisija predložila strože propise kojima bi se spriječile zloupotrebe, ali i pooštrili kriteriji za tu vrstu namirnica.

Pesticidi na rajčicama i pogrešno deklarirano maslinovo ulje – to su samo neki od skandala koji su uzdrmali branšu koja se bavi proizvodnjom organske hrane. Tome bi sada trebao biti kraj, kaže nadležni europski povjerenik za poljoprivredu Dacian Ciolos. No za promjene je, prema mišljenju Europske komisije, nužna revizija važeće europske smjernice. Ovo su svakako dobre vijesti za potrošače. Ali, kada je riječ o poljoprivrednicima i udruženjima za proizvodnju organske hrane, njih ove vijesti nisu baš obradovale, piše Deutsche Welle.

“BIO ili organski proizvodi nisu više nešto što se proizvodi samo za mali krug ljudi. To je sada jedan važan poljoprivredni sektor u kojem se godišnje ostvari 20 milijardi eura prometa. I upravo zato je sada važnije imati jasna i transparentna pravila”, kazao je Ciolos.

Povjerenje potrošača se mora vratiti, između ostalog i jačom kontrolom. Jer, kratica “BIO” za organsku hranu u Europi mora i ubuduće označavati proizvod koji je stvarno “BIO”, a ne da to samo stoji na pakovanju.

“Svejedno radi li se o konvencionalnoj ili ekološkoj proizvodnji, najveći problem je to što mi potrošači kod prehrambenih skandala u pravilu ne doznajemo koji su proizvođači umiješani i o kojim se proizvodima radi”, kaže Andreas Winkler iz organizacije Foodwatch. Prema njegovom mišljenju, treba bolje poticati proizvođače da se bez pritiska izvana pridržavaju važećih propisa.

“Ogromna je razlika hoće li proizvođač samo platiti kaznu i povući proizvode s tržišta ili će nakon inspekcijskih nalaza morati o tome informirati potrošače”, kaže Winkler. Dacian Ciolos smatra da je djelotvorna metoda protiv zloupotrebe oduzimanje ekoloških certifikata tvrtkama koje se ne pridržavaju pravila.

I prije su se svako malo događali skandali jer su proizvodi bili lažno označeni kao organski. Nakon što je potražnja za ovim proizvodima na tržištu naglo porasla, porasli su i pokušaji prijevare.

“Potrebne su nam velike kontrole upravo tamo gdje su i najveći rizici”, kazao je Ciolos.

Kako bi se spriječile zloupotrebe i povratilo povjerenje potrošača, moraju se promijeniti europski propisi. Europska komisija sada želi ukinuti izuzetke koji sada važe u organskoj proizvodnji. Tako bi se ubuduće trebala znatno ograničiti upotreba konvencionalno proizvedene stočne hrane i sjemena, što je sada u određenoj mjeri dozvoljeno. Također bi trebala smanjiti granica do koje se tolerira onečišćenje organske hrane ostacima pesticida ili genetski modificiranih proizvoda. A budući da se sve to ne može postići preko noći, predviđeno je prijelazno razdoblje.

I dok ove predložene promjene za mnoge potrošače ne idu dovoljno daleko, malim proizvođačima organske hrane to bi moglo poprilično otežati život. Političari pozivaju na umjerenost.

“Ne želim da zbog prekomjerne birokratizacije proizvođači izgube volju za bavljenje proizvodnjom organske hrane”, upozorava Christian Schmidt, njemački ministar poljoprivrede.

U posljednjih 10 godina potražnja za organskom hranom u EU-u se učetverostručila, dok su se poljoprivredne površine na kojima se takva hrana uzgaja tek udvostručile.

POSLJEDNJE DODANO: