Otrgnuto zaboravu: Splitova generacija iz 1956. u ovo vrijeme je na Starom placu igrala po snijegu

 Za ovu priču je bila dovoljna jedna požutjela fotografija stare momčadi Splita i datum na poleđini – 15. ožujka 1956. godine. Je li moguće da je na današnji dan u gradu pod Marjanom odigrana utakmica po snijegu?

Tragom ovog upita pokušali smo zaokružiti cijelu priču, prelistali arhive dnevnih novina i konzultirali stručnjake na području meteorologije iz udruge Crometeo. U toplim i sunčanim danima ovogodišnjeg ožujka, teško je zamisliti da je ovih dana prije 58 godina Dalmacija bila okovana snijegom i ledom. Zima 1955./1956. godine ostat će upamćena kao jedna od najhladnijih u velikom dijelu Europe, pa tako i na cijelom Jadranu. Da je tome tako svjedoče i službeno izmjereni meteorološki podaci. Snijeg je u Splitu padao tri dana za redom; 11.,12. i 13. ožujka, a na tlu se zadržao četiri dana – od 12. do 15. ožujka. Usporedimo li kretanje srednje dnevne temperature 1956. godine i ove godine, razlike su ekstremne, te se u nekim danima razlika približava punih 20 stupnjeva Celzijevih!

Vratimo se nogometnoj priči s fotografije. RNK Split se pripremao za proljetni nastavak drugoligaške sezone. U tom trenutku je u prvenstvu zauzimao četvrto mjesto, a Zagreb je bio prvoligaš, koji je u Split došao odigrati prvenstvenu utakmicu s Hajdukom (ostalo je 3:3), da bi potom momčad ostala u Splitu i na Starom placu odigrala susret sa “crvenima”.

Dakle, fotografija je nastala uoči prijateljskog dvoboja Splita i Zagreba na Starom placu, a Slobodna Dalmacija je pisala da je utakmica “odigrana jučer poslijepodne na igralištu Hajduka, pokrivenom debelim slojem snijega”.

Za RNK Split su nastupili: Vidović, Granić, Sisgoreo, Duplančić, Krstulović, Baranović (Meštrović), Pletikosić, Borović (Alfirević), Ninčević, Ivić, Dumanić.

Utakmica je završena gostujućom pobjedom od 3:2, za Splita su strijelci bili Duplančić (11m) i Alfirević, s tim da se u izvješću spominje da se Split po snijegom pokrivenom iggralištu bolje snašao i po stvorenim prilikama propustio pobijediti uvjrljivim rezultatom. Čak je Duplančić imao i još jednu priliku s bijele točke, ali u drugom navratu nije realizirao najstrožu kaznu, a isti je igrač još i pogodio stativu. Peh je bio i što je vodeći gol za Zagreb bio autogol Krstulovića.

No, rezultat je ovdje bio u drugom planu, baš kao i činjenica što je utakmica odigrana tri dana ranije nego piše na poleđini fotografije. Očito je slika na taj datum razvijena, a autor je Josip Ercegović.

Sunčanog ožujka 2014., dan nakon teško izborene pobjede “crvenih” nad Dragovoljcem, eto i jedne povijesne crtice sa snijegom pokrivenog Starog placa, kao još jedne uspomene na slavnu Splitovu generaciju, koja je u sezoni 1956./57. izborila prvi ulazak u Prvu ligu, a kojoj su trajni pečat dale i najveće nogometne legende, Tomislav Ivić, tada standardni prvotimac “crvenih”, te barba Luka Kaliterna, trener Splita u toj nezaboravnoj prvoligaškoj sezoni.

POSLJEDNJE DODANO: