U Splitu obilježen Europski dan darivanja tkiva i organa

Povodom obilježavanja Europskog dana darivanja tkiva i organa Klinički bolnički centar Split u suradnji s Hrvatskim društvom medicinskih sestara anestezije, reanimacije, intenzivne skrbi i transfuzije (HDMSARIST), a uz potporu Ministarstva zdravstva, organizirao je javnu promociju darivanja tkiva i organa.
Središnji događaj bio je na splitskoj Rivi u subotu, 14. listopada 2023., gdje je upriličeno druženje s građanima kojima su se dijelili promotivni letci i donorske kartice, odgovaralo se na njihova pitanja te uklanjalo predrasude i strahove vezane za darivanje tkiva i organa.

Svakim danom na listi čekanja 18 osoba umre čekajući transplantaciju organa. Jedan darivatelj organa može spasiti čak 8 ljudi, a ako je i darivatelj tkiva onda se može spasiti i više od 50 života. Ovaj dan prilika je da se zahvalimo svim darivateljima organa i njihovim obiteljima, kao i zdravstvenim djelatnicima koji sudjeluju u donorskom programu u cijeloj Europi te čiji naporan rad pomaže u spašavanju i poboljšanju kvalitete života – rekla je Branka Malnar Grubišić iz Ministarstva  zdravstva.

U Kliničkom bolničkom centru Split do današnjeg dana eksplantirani su organi 13 multiorganskih donora (22 bubrega, 13 jetri, 7 srca, 5 pluća i 1 gušterača). U cijeloj 2022. g. eksplantirani su organi 8 donora. Također, do danas je učinjena i 21 eksplantacija tkiva (42 rožnice), a u 2022. g. eksplantirano je ukupno 13 tkiva.

Porast je to koji veseli svo medicinsko osoblje, a pogotovo osobe koje se nalaze na listama čekanja. Do nedavno KBC Split bio je isključivo eksplantacijski centar. Već neko vrijeme radimo transplantaciju rožnica, a uskoro ćemo krenuti i s programom za transplantaciju bubrega – istaknuo je dr. Toni Lozančić

Ove godine službeno obilježavanje Europskog dana darivanja je pod sloganom “Tvoja sadašnjost je njihova budućnost”. Cilj ovogodišnje kampanje je svakog potaknuti na razmišljanje o darivanju organa poslije smrti te nas ohrabriti i motivirati da razgovaramo o svojoj odluci i podijelimo je sa svojim bližnjima. Djelovanjem na pojedinca potiče se javna rasprava i promišljanje o ovoj temi te iz godine u godinu jača svijest javnosti o važnosti darivanja i presađivanja organa. 
U Hrvatskoj se ove godine bilježi porast broja darivatelja organa te izvršenih transplantacija u odnosu na isti period  prošle godine. Tako je do 1. listopada 2023. prijavljeno 87 darivatelja te izvršeno ukupno 223 transplantacije organa i to 104 bubrega, 79 jetri, 42 srca, 10 pluća i 4 gušterače.

POSLJEDNJE DODANO: