NEPLAĆENI RAČUNI

Dugovi hrvatskih bolnica prema veledrogerijama prelaze 600 milijuna eura

Koordinacija veledrogerija pri Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP) izdala je upozorenje da dugovi hrvatskih bolnica prema dobavljačima lijekova i medicinskog materijala sada premašuju 600 milijuna eura. Ovo znatno premašuje zakonski rok plaćanja, postavljajući pitanje održivosti trenutnog sustava financiranja zdravstva, kako prenosi HRT.

Zakonski rokovi i stvarna situacija

Zakonski rokovi plaćanja u Hrvatskoj nalažu da se financijske obaveze moraju podmiriti u roku od 60 dana. Međutim, prepoznajući financijske izazove s kojima se suočava zdravstveni sustav, veledrogerije su proaktivno produžile rokove plaćanja na 180 dana, što je tri puta duže od zakonskih obaveza. Unatoč ovom ustupku, mnoge bolnice i dalje prekoračuju ove produžene rokove, što dovodi do sve većeg duga.

Neispunjena obećanja vlade

Prije gotovo tri godine, postignut je dogovor s vladom da će se dani plaćanja postupno smanjivati kako bi se uskladili s važećim zakonskim okvirima. Nažalost, ova obećanja nisu ispunjena, a trenutno stanje je suprotno od dogovorenog.

Komunikacija s Ministarstvom zdravstva

HUP-Koordinacija veledrogerija kontinuirano obavještava Ministarstvo zdravstva o rastućem dugu, ali do sada nisu dobili priliku za održavanje zajedničkog sastanka koji bi se bavio ovim pitanjem. Više puta su pismeno tražili sastanak, no odgovor još uvijek izostaje.

Pravne mogućnosti veledrogerija

Kao i svaki gospodarski subjekt, veledrogerije imaju pravo i obvezu zaštititi svoja prava. U nedostatku napretka u rješavanju situacije, veledrogerije bi mogle aktivirati zakonom predviđene mogućnosti naplate svojih potraživanja.

Možemo zaključiti da situacija s dugovima hrvatskih bolnica prema veledrogerijama zahtijeva hitnu pažnju i akciju. Ovo nije samo pitanje financijskih obaveza, već i održivosti zdravstvenog sustava koji se oslanja na kontinuiranu opskrbu lijekovima i medicinskim materijalima.

POSLJEDNJE DODANO: