SAD vrlo zabrinut zbog ruskih trupa na ukrajinskoj granici

Bijela kuća vrlo je zabrinuta zbog opasnosti od eskalacije zbog prisutnosti ruskih trupa na ukrajinskoj granici, rekao je u ponedjeljak zamjenik savjetnika za nacionalnu sigurnost američkog predsjednika Baracka Obame, Ben Rhodes.

“Vrlo smo zabrinuti potencijalnom eskalacijom na istoku i na jugu Ukrajine”, zbog prisutnosti ruskih vojnika. Washington pomno prati stanje, kazao je Rhodes na konferenciji za novinare održano u Haagu na marginama summita o nuklearnoj sigurnosti.

U nedjelju je Rusija opovrgnula da gomila trupe na granici s Ukrajinom, pošto je tajnik ukrajinskog vijeća za nacionalnu sigurnosti i obranu Andrij Parubij rekao kako su ruski vojnici spremni napasti Ukrajinu “u svakome trenutku”.

“Smatramo da Rusija jako gubi” u slučaju vojne eskalacije, kazao je Rhodes, podsjetivši na nove ekonomske sankcije protiv Moskve u tom slučaju.

Ruski ratni brod u ponedjeljak je napao ukrajinski desantni brod Konstjantin Olšanskig stacioniran na jezeru Donuzlav u zapadnoj dijelu Krima. Kad se ruski brod počeo približavati čuli su se pucnjevi, a iznad ukrajinskog broda uzdignuo se visok stup dima, rekli su novinari.

POSLJEDNJE DODANO: