KRALJICA SVIH MEDIJA

Danas se obilježava Svjetski dan televizije: Medij dostupan svima

Svjetski dan televizije obilježava se širom svijeta 21. studenog kako bi nas sve podsjetio na globalnu moć tog medija. Dio godišnje inicijative Ujedinjenih naroda je i poluminutni video koji se širom svijeta, ovom prilikom, emitira u eteru i online.

Fokus ovogodišnjeg obilježavanja je dostupnost i posvećenost televizije da bude dostupna svima. Iako je televizija raspoloživa u svakom trenutku, bilo gdje i na svim uređajima, trebala bi biti podjednako dostupna svima, bez obzira na to imaju problema s vidom ili sluhom. Posvećenost većoj inkluziji neophodna je ,ne samo za programske, već i za promotivne sadržaje, prenosi N1.

Prema podacima Svjetske zdravstvene organizacije, skoro 20 posto svjetske populacije živi s oštećenjem sluha, a najmanje 29 posto pati od kratkovidosti ili dalekovidosti.

Svjetski dan televizije je važna prilika da se podigne svijest o društvenoj inkluziji i pokaže u kojoj mjeri su TV kompanije i oglašivači spremni doprinijeti i posvetiti se još pristupačnijem medijskom pejzažu u kojemu će svi imati jednak pristup istim uslugama, iskustvima, informacijama i zabavi.

-Oglašavanje i medijska industrija imaju moć i obvezu da omoguće svim ljudima pristup programu, uključujući reklame koje utječu na njihov izbor. Vrijeme je da udružimo snage za rast i za dobrobit svih – istaknula je Taide Guajardo, direktorica marketinga kompanije P&G za Europu.

-TV ima moć oblikovati budućnost na bolje. Televizijske kuće imaju jedinstvenu priliku angažirati publiku koja je do sada bila isključena. Proširujući pristup ne samo programskom sadržaju, već i reklamama, možemo osigurati da TV ostane zaista medij dostupan za sve. Kao strukovno udruženje, egta će odigrati svoju ulogu u omogućavanju ove pozitivne promjene podržavajući TV kompanije koje idu prema inkluzivnijoj i pristupačnijoj medijskoj industriji – ističe Katty Roberfroid, direktorica udruženja egta.

-Televizija je oduvijek bila važno sredstvo za podizanje svijesti o problemima naših zajednica i našeg planeta. Na Svjetski dan televizije slavimo ulogu televizije u ujedinjenju globalne zajednice. Toplo pozdravljamo ovogodišnji fokus na važnosti da televizija bude dostupna svima. Pristupačnost je ključna garancija da televizija može obrazovati i povezati sve, ne izostavljajući nikoga – kaže Sherri Aldis, direktorica UNRIC-a.

Rezolucijom 1996. godine, Opća skupština Ujedinjenih naroda proglasila je 21. studenog Danom televizije. Tog dana u sjedištu UN-a održan je prvi Svjetski televizijski forum na kojemu su medijske ličnosti govorile o porastu utjecaja televizije na moderno društvo i o potrebi veće međusobne suradnje.

POSLJEDNJE DODANO: