SJEĆANJE NA JUNAKE

Dan obrane Splita: Prije 32 godine razbijena pomorska blokada Jadrana

Polaganjem vijenaca i misom zadušnicom obilježena je obrana Splita i razbijanje pomorske blokade Jadrana nakon napada agresorske Jugoslavenske ratne mornarice, koju su hrvatski branitelji protjerali iz splitskog akvatorija 15. studenoga 1991. godine.

Na braniteljskom groblju splitskog Lovrinca vijence su položili predsjednik Gradskog vijeća Željko Domazet, predstavnici Županije splitsko-dalmatinske, Hrvatske ratne mornarice, PU Splitsko-dalmatinske, gradski i županijski vijećnici te brojni predstavnici udruga proizašlih iz Domovinskog rata. Također, Zdravko Parčina, voditelj Odsjeka za suradnju s braniteljima i braniteljskim udrugama, položio je vijenac na Kašjunima odakle su topnici HRM-a prije 32 godine djelovali prema neprijateljskoj floti, a nakon čega je, istog jutra, započelo i povlačenje svih brodova JRM-a iz Splitskog kanala.

Bojevi u Splitskom i Korčulanskom kanalu 15. i 16. studenog 1991. predstavljali su velike pobjede tada još mlade Hrvatske ratne mornarice nad znatno nadmoćnijom JRM. Ovim pobjedama HRM je deblokirala sve hrvatske luke, osim Dubrovnika, i uspostavila normalne komunikacije na moru, a JRM je bila prisiljena povući se iz unutrašnjih morskih voda Republike Hrvatske u njena posljednja uporišta na otocima Visu i Lastovu odakle njeni brodovi više nisu isplovljavali radi bojnih djelovanja i odakle su se konačno povukli u svibnju 1992. Pobjedama HRM-a, Jadransko more prvi je oslobođeni teritorij RH u Domovinskom ratu.

POSLJEDNJE DODANO: