Venecija glasa na referendumu o otcjepljenju od Italije

Prema nedavnim istraživanjima javnog mnijenja, dvije trećine od ukupno četiri milijuna glasača pristalice su odvajanja od Rima, iako online glasovanje koje se održava ovog tjedna neće biti pravno obvezujuće.
Izjašnjavanje su organizirali aktivisti lokalnih stranaka i organizacija koji žele da se buduća država zove Republika Veneto.

Nova republika bi umnogome podsjećala na nekadašnju suverenu Mletačku Republiku, koja je postojala više od tisuću godina, javlja BBC, a prenosi SEEbiz.

Iako centar kulture, arhitekture i trgovine, Venecija je izgubila neovisnost 1797, kada ju je osvojio Napoleon.

Glasovanje koje će trajati do petka nije privuklo previše pozornosti u talijanskim medijima, ali organizatori očekuju kako će se u konačnici na referendumu izjasniti čak dva milijuna ljudi.

Ovo je samo najnoviji događaj koji oslikava rastuće separatističko raspoloženje u mnogim dijelovima Europe, poput Katalonije, ili pak Škotske, koja će u rujnu glasati hoće li postati neovisna država.
Pokreti za otcjepljenje obično nailaze na više simpatija u bogatom, sjevernom dijelu Italije, gdje su mnogi ogorčeni zbog siromaštva i korupcije na jugu.

Guverner Veneta Luca Zaia odbacio je tvrdnje kako Ustav Italije sprječava secesiju.

Međunarodno pravo jamči pravo na samoopredjeljenje, rekao je Zaia listu Il Quotidiano.


POSLJEDNJE DODANO: