Split: Potvrđena optužnica protiv Erste banke zbog odavanja poslovne tajne

Općinski sud u Splitu potvrdio je optužnicu koju je 18. listopada prošle godine podiglo Općinsko državno odvjetništvo protiv Erste & Steiermärkische bank d.d. zbog neovlaštenog odavanja poslovne tajne. DORH je pokrenuo istragu na temelju kaznene prijave koju su 15. veljače 2012. godine podnijeli Vicenco Blagaić, njegova tvrtka Profectus grupa d.d. i druge povezane tvrtke koje su imale ugovorenu suradnju s Erste bankom.

Vicenco Blagaić kaže da vjeruje u pravnu državu i zaštitu osnovnih poduzetničkih prava.

– Odavanjem poslovnih tajni medijima od strane pojedinaca iz Erste banke, te mnogim kriminalnim radnjama dvojice visokopozicioniranih članova uprave Erste banke u Zagrebu u protekle četiri godine nanesena nam je velika poslovna i financijska šteta, koja na današnji dan iznosi preko 65 milijuna eura. Dvojica članova uprave Erste banke u suradnji s nekoliko direktora Erste banke, ilegalnim i “lihvarskim” radnjama namjerno su pokušali otjerati u stečaj i oteti dio naših projekata i tvrtki – komentirao je Blagaić i dodao kako im Erste banka još nije isplatila dva milijuna eura odobrenih kredita što je trebala učiniti tijekom 2011. godine.

– Prvu veliku štetu su nam nanijeli u srpnju 2010. godine kada su namjernim odavanjem naših poslovnih tajni novinaru, što je rezultiralo njihovom objavom u tjedniku Business.hr, spriječili prodaju turističkog zemljišta na otoku Šolti jednoj hrvatskoj tvrtki. Također su krajem 2012. godine i u ljeto 2013. godine, neizdavanjem dogovorenih pisama namjere, spriječili ulazak dva velika strana investitora, s kojima smo potpisali ugovore, u naš projekt Hrvatski san. Tako su nam onemogućili da Erste banci vratimo sve naše kredite kako bi konačno uklonili sve hipoteke koje Erste banka ima na našoj imovini – tvrdi Blagaić i napominje kako vjeruje da će u kratkom roku s glavnim i odgovornim direktorima Erste grupe u Austriji uspjeti postići zadovoljavajući dogovor oko saniranja velike nastale štete koju su prouzročili pojedinci iz Erste banke u Zagrebu. 

Uvjeren je i da će Erste banka konačno izdati dogovorena pisma namjere inozemnim investitorima s kojima već ima potpisane ugovore.

POSLJEDNJE DODANO: