NEDJELJA KOD KUĆE

Četiri kraljevske juhe za sjajan obiteljski ručak koje griju dušu i tijelo

Kako stižu hladni dani sve više imamo potrebu ostati kod kuće s našim najdražima. Tako i ove nedjelje uz ovu olujno nevrijeme ostanite kod kuće a mi vam donosimo četiri recepta koji griju dušu i tijelo. Od biste juhice za uvertiru u bogat nedjeljni ručak pa sve do finih gustih juha od sezonskog povrća.

Znate kako kažu, stara koka, masna juha! Možete li zamisliti obiteljski ručak bez juhice? Mi baš i ne. Tjera li vas mama da pojedete juhu? Naša da. Ali, mi obožavamo juhe! Griju nas i čak navečer.

U nastavku pogledajte recepte za moje omiljene četiri juhe.

Pileća ili goveđa juha s knedlima /Sastojci za 4 osobe:

  • četiri mrkve
  • manji komad celera
  • svježeg lišća peršina
  • pileće (kokošje) meso i kosti (goveđe ili mix svega)
  • papar i sol, Vegeta
  • jaje
  • brašno ili griz

Priprema: U veću zdjelu ulijete vode, dodate grincek (mrkve, celera, peršina, list kelja te češnjaka za goveđu juhu) i meso s kostima te kuhate do vrenja. Ostavite da se kuha 1-1.5 h. Kokošja i goveđa juha se kuhaju duže, a pileća oko 1 h. Dodate soli, papra i vegete, po okusu. Što je više kosti i povrća, manje ćete trebati vegete. Kada je juha pri kraju kuhanja, izvadite na zaseban tanjur sve osim mrkve. Sada dolazi trenutak za spremanje knedla. Umutite dva jaja, dodate griza ili oštrog brašna (može i oboje), malo vode, trećinu žličice masti te miješate pjenjačom. Smjesa treba biti gusta, ali ne previše jer će vam knedle biti tvrde. Žlicom stavljate male knedle u juhu, čekate da zavri, smanjite vatru i kuhate još 5 minuta. Knedle vam se u juhi napuhnu, osobito od griza pa pazite na to. 

Savjet: Nabavite dobar komad mesa i kosti od piletine/kokice ili govedine. Na placevima uglavnom ubace pileće nogice, želudac i komad oko kosti. Samo im recite za što vam treba i sve je jasno.

Posluživanje:  Malo peršina, kolutića mrkve, kuhanog celera za zdravo srce, kuhano meso sa strane s hrenom… Svakome po guštu.

Njam pileća griz juha!  

Sastojci:

  • pileće salo ili mast/maslac
  • 2 veće mrkve
  • griz
  • pileća kocka

Priprema: Na laganoj vatri zagrijete pileće salo koje će vam ostati ako radite pečenu piletinu. Idealno je da imate domaće pile kojem ste odrezali dio sala koje je apsolutno savršena baza ove juhe. Dio masnoće se otopi, a ostatak koji se nije otopio bacite. Dodate naribane dvije mrkve te lagano dinstate. Nakon par minuta dodajte griz i nastavite dinstati. Griz se dodaje od oka, slobodno dodajte više ako želite gustu juhu. Dodate 1 litru vode, pileću kocku i grijete do vrenja. Ako vam juha paše i sljedeći dan, slobodno stavite više vode i još griza. Nakon što juha zavrije, dodajte soli, papar te po želji vegete i čilija. Nije potrebno kuhati više od 5 min.

P.S. Ovo je jedan od jednostavnih i zaboravljenih recepata naših baka.


Prefina juha od špinata  

Sastojci:

  • oko 30 dkg svježeg špinata očistite
  • brašno
  • mast/ulje
  • vrhnje za kuhanje
  • mlijeko
  • sol, papar
  • jaja
  • bučino ulje

Priprema: Svježi špinat operite te blanširajte na par minuta u vreloj vodi. Vodu u kojoj ste blanširali špinat sačuvajte, a špinat izvadite i prelijte hladnom vodom. Zatim napravite zapršku od pola žlice masti (ulja/maslaca), žlice brašna te kada se zarumeni dolijte vodu od špinata. Pojačajte plamen, miješajte te nakon par minuta dodajte i špinat. Pustite da zavrije i da se kuha nekih 5 min. Nakon toga štapnim mikserom sve usitnite, jer svi vole kremastu juhu. Dodajte dcl vrhnja za kuhanje i malo mlijeka, sol, malo papra te vegetu. Probajte i uskladite okuse. Kuhajte još 10 min, a onda dodajte 3 razmućena jaja te kuhajte još 5 minuta. Pred kraj dodajte malo bučinog ulja, a u tanjur razne sjemenke. 

Mljac!

Juhica od Butternut tikve  

Sastojci:

  • butternut tikva
  • dva krumpira srednje veličine
  • 1 režanj češnjaka
  • 0.7 l povrtnog temeljca
  • vrhnje za kuhanje
  • začini po izboru

Priprema: Luk narežite na kockice i dinstajte na maslinovom ulju s češnjakom dok ne postane staklast. Tikvu uzdužno prerežite na pola, žlicom uklonite sjemenke, a velikim kuhinjskim nožem uklonite koru. Meso tikve narežite na kocke velike otprilike dva centimetra i dodajte luku. Dinstajte povrće desetak minuta, dolijte povrtni temeljac (ako nemate povrtnu kocku za kuhanje, pomiješajte žlicu vegete s vrelom vodom i dodajte povrću) te dodajte krumpir narezan na kockice. Kuhajte 30-ak minuta na laganoj vatri, popaprite, posolite, dodajte malo čilija u prahu, vlasca, origana ili bilo koji začin koji vam padne na pamet koji bi istaknuo slatkoću ove juhe. Uklonite lonac s vatre i štapnim mikserom usitnite povrće u gustu, kremastu juhu. Dodajte malo vrhnja za kuhanje i vratite na štednjak par minuta.

Savjet: Mi smo dodali bučine, lanene i suncokretove sjemenke, a slobodno ubacite i koju kap bučinog ulja. Nekima će ovo postati omiljena juha.

POSLJEDNJE DODANO: