Article

//www.dalmacijanews.hr/files/6139e2986f52df6a268b4573/80

Ivošević dokumentaciju parkinga na Gripama proslijedio DORH-u, Puljak najavio hitni postupak utvrđivanja odgovornosti ravnatelja JUSO-a

Ivošević je dokumentaciju odmah nakon sjednice odnio na DORH kako bi oni utvrdili radi li se o kaznenom djelu
Netko svjesno nije računao kvadraturu i dao je parkiralište na Gripama u bescjenje, poručio je s konferencije za medije Bojan Ivošević, dogradonačelnik Splita koji je i nekoliko sati poslije noćne akcije odlučio govoriti o parkiralištu koje je u upravljanju Javne ustanove Športski objekti. Problem je dio parkinga koji je, kako veli Ivošević, u sklopu nerazvrstane ceste, a koji je nepropisno bio u najmu.

- Parking smo oslobodili okupacije jednog privatnika i ugovora koji je Javna ustanova potpisala. Već na početku mandata dočekao nas je taj ugovor koji je štetan za Split i za Javnu ustanovu jer zarada odlazi u privatne džepove, a ne građanima - kazao je Ivošević.Cijena parkinga, jasno je u ugovorima, od 2003. godine kada je prvi potpisan, pa do ovog u jeku izborne kampanje rasla od 200 do 1109 eura mjesečno.

- Stvar je uvijek u novcu i interesima koji nisu javni. Parking je nelegalno uzurpiran godinama i sada smo to odlučili vratiti građanima. Zbog parkinga imamo ozbiljne sumnje što se tiče ravnatelja JUSO-a kao i problem stranačkog zapošljavanja, a sada uvođenjem reda otići će oni koji su gradske resurse koristili u druge svrhe - jasan je bio gradonačelnik Ivica Puljak.Ivošević je dokumentaciju odmah nakon sjednice odnio na DORH kako bi oni utvrdili radi li se o kaznenom djelu. Puljak je najavio i kako će pokrenuti hitan postupak utvrđivanja odgovornosti ravnatelja Tomislava Borozana o kojem će odlučivati Upravno vijeće ustanove.

Cestar je odgovoran što je postupanje bilo u kasnim satima s obzirom, kako je odgovorio novinarima Ivošević, prvi slobodan termin te tvrtke za piljenje stupića bio u 20:30 sati.
hr Thu Sep 09 2021 12:32:16 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61e8744e6f52dfbee18b457d/80
Foto: TV Prva/Nestali.hr

Ispovijest Splićanke Maje: Nije istina da sam nestala. Dala sam telefon policiji i prošla poligraf

Vjeruje se da je upravo ona posljednja osoba koju je nestali Matej kontaktirao u noći nestanka. Splićanka je objasnila i pokazala kako je od njega imala propušten poziv u 22.39 sati

Misteriozna Splićanka Maja S. za koju se vjeruje da ju je Matej Periš zadnju kontaktirao u noći nestanka rekla je za srbijansku emisiju Exploziv na TV Prva da se kaje što se nije javila kada ju je Matej nazvao te da je prošla poligraf, a svoj mobitel dala policiji. Maja je sestra Matejevog prijatelja.

Iako je prvo bilo navoda da se na poziv javila te da Mateja nije čula od buke, Splićanka je objasnila i pokazala kako je od njega imala propušten poziv u 22.39 sati. Vjeruje se da je upravo ona posljednja osoba koju je nestali Matej kontaktirao u noći nestanka.

- Najviše me bole te laži što pišu, samo zamagljuju pravu istinu. To me najviše i boli. Beograd je pokriven kamerama, zna se gdje sam bila, prošla sam poligraf, predala svoj mobitel, dala uvid u svoj automobil, spremna sam krv i kosu dati, sve samo da skinem ljagu sa svog imena - rekla je Maja S. koja poznaje dobro Beograd s obzirom da tamo često izlazi.

'Kajem se, to mi je najveća muka'

Kaje se što se te večeri nije javila Mateju na mobitel kada ju je zvao.

- Normalno da se kajem, to mi je najveća muka od svega jer smatram, da me je možda obavijestio da dolazi u Beograd, ja bih im rekla gdje da idu i što da rade - rekla je Maja S.

- Imam 31 godinu, ja sam prijateljica Mateja Periša. Moja mama je bila njemu učiteljica, moj brat mu je prijatelj... Došla sam ovdje danas jer ne želim da se krijem i nije istina da sam nestala, izbrisala sam društvene mreže zbog prijetnji koje su mi slale. U 21. stoljeću zar ljudi mogu pomisliti da policija nije vidjela moje kontakte? Maksimalno surađujem i javljam svaku moguću informaciju, prošla sam i poligraf - objasnila je prijateljica nestalog Mateja Periša.

Ona kaže da je u Beograd došla 27. prosinca navečer te se smjestila kod prijateljice.

- Stigla sam kod prijateljice kući, gdje sam bila smještena. Međutim 28. je moja prijateljica došla u Beograd sa drugom prijateljicom i bila je prilika da se vidimo. Znala je da sam loše, ali smo otišli u Buda bar na večeru. Nakon toga, dobila sam temperaturu i vratila sam se kod prijateljice i tek 30. prosinca mi je prijateljica Teodora rekla da me vodi u jedan restoran. Dođemo tamo, taman pred ulazak u restoran zvoni mi telefon. Rekla sam, stani da parkiram pa ću u restoranu. Ulazim unutra, spajam se na WIFI i vidim da mi je Matej poslao poruku putem Instagrama. Onda sam vidjela propušten poziv - kaže Maja S.

Ona je, kaže, sa društvom bila u restoranu i Periš ju je pozvao da je pita gdje da idu.

- Odgovorila sam mu na Instagramu, pitala sam ga tko je došao u Beograd. Međutim, Matej mi nikada nije odgovorio - objasnila je.

'Brat me zvao u panici'

Brat ju je u panici nazvao kako bi ju upitao gdje je Matej.

- Ja sam Mateju opet poslala poruku da ga pitam gdje je, da mu kažem da ga traže i da se javi. Meni nije bilo u glavi da je ovo sve ovako. Tek kada je prošao 1. siječanj vidjela sam da je jako ozbiljna situacija. Kad me policija kontaktirala, vidjela sam koliko je ozbiljno - kaže Maja.

Na pitanje je li nešto mogla naslutiti, kaže da ni danas ne zna šta se dogodilo.

- Iskreno, mislila sam prvo da je sa nekom curom. Onda sam mislila da se nešto možda dogodilo u klubu. Bila sam u kontaktu sa prijateljima cijelo vrijeme, međutim mi ni danas ne znamo. Niti mogu što naslutiti. Iskreno sam se nadala da će možda taksist znati nešto reći, što je tražio i gdje je htio ići - rekla je Maja S. koja izjave za medije dosada nije davala jer je istraga bila u tijeku.

- Pukla sam jer su počeli lagati i idu toliko daleko - da se bavim prostitucijom? Ja, ozbiljna cura, radim kao konj, spavam po tri sata dnevno, trudim se nešto postići u životu. Sada pokušavaju fokus sa istine prebaciti tko zna gdje. Moja mama je polujavna osoba, dolaze nam novinari oko kuće, užas - kazala je Maja i ponovila da je Beograd pokriven kamerama i da policija vrlo lako može utvrditi gdje se kretala i što je radila.

'Matej je zlatan momak...'

Na pitanje o mutnim i poslovima sa drogom, Maja kaže da novine pišu svašta.

- On je zlatan momak, ne može bilo ko studirati i raditi. Mi radimo u turizmu, ali ne u luksuznim turizmu već sa običnim izletničkim brodovima - kazala je Maja i objasnila da Periš nikada nije radio za nju, već da su samo radili isti posao, piše 24sata.hra kaže da je u Beograd došla 27. prosinca navečer te se smjestila kod prijatelji sam kod prijateljice kući, gdje sam bila smještena. Međutim 28. je moja prijateljica došla u Beograd sa drugom prijateljicom i bila je prilika da se vidimo. Znala je da sam loše, ali smo otišli u Buda bar na večeru. Nakon toga, dobila sam temperaturu i vratila sam se kod prijateljice i tek 30. prosinca mi je prijateljica Teodora rekla da me vodi u jedan restoran. Dođemo tamo, taman pred ulazak u restoran zvoni mi telefon. Rekla sam, stani da parkiram pa ću u restoranu. Ulazim unutra, spajam se na WIFI i vidim da mi je Matej poslao poruku putem Instagrama. Onda sam vidjela propušten poziv - kaže Maja

hr Wed Jan 19 2022 21:28:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61bb85fd6f52dfacab8b4719/80

Milanović uputio pismo Plenkoviću: Vaš ministar obrane skriva od javnosti zaključke Inspektorata obrane

Predsjednik Milanović ističe kako ne vidi mogućnost bilo kakve suradnje s ministrom Banožićem.

Nakon što je Inspektorat obrane utvrdio i zaključio kako Glavni stožer OSRH i načelnik Glavnog stožera admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu Predsjednika Republike, predsjednik Republike Zoran Milanović uputio je 17. siječnja 2022. pismo predsjedniku Vlade RH Andreju Plenkoviću kojim ga još jednom upozorava na neprihvatljivo i po Oružane snage RH štetno postupanje ministra obrane Marija Banožića.

Budući da je zaključcima Inspektorata obrane potvrđeno da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj, Predsjednik Republike u svom pismu od predsjednika Vlade RH traži da žurno naloži deklasifikaciju zapisnika Inspektorata obrane koji su klasificirani oznakom „ograničeno“ jer se na taj način od javnosti skrivaju rezultati inspekcijskog nadzora koji potvrđuju kako načelnik GS OSRH nije kršio zakon.

Pismo Predsjednika Republike upućeno predsjedniku Vlade RH objavljujemo u cijelosti:

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

nakon što sam dobio zapisnike Inspektorata obrane od 10. siječnja 2022. godine, odlučio sam Vam se obratiti i još jednom Vas upozoriti na neprihvatljivo i po Oružane snage Republike Hrvatske štetno postupanje Vašeg ministra obrane Marija Banožića. U zapisnicima Inspektorata obrane o provedenim izvanrednim inspekcijskim nadzorima nedvojbeno je utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike.

Podsjećam Vas kako su izvanredni inspekcijski nadzori provedeni po nalogu ministra obrane, a predmet tih izvanrednih inspekcijskih nadzora bilo je postupanje Glavnog stožera OS RH u provedbi Odluke ministra obrane o održavanju svečane prisege 32. naraštaja ročnika na dragovoljnom vojnom osposobljavanju te u pružanju potpore OS RH Uredu Predsjednika Republike Hrvatske u 2021. godini.

Dakle, Inspektorat obrane je utvrdio kako su Glavni stožer i načelnik Glavnog stožera OSRH postupali u okviru zakonskih propisa Republike Hrvatske. Ovakvim zaključkom potvrđeno je da je ministar obrane lažno optužio vojni vrh za kršenje zakona i time nanio  štetu Oružanim snagama i Republici Hrvatskoj. Ovdje napominjem kako je Vaš ministar obrane tijekom 2021. godine uputio više od  190 službenih dopisa u kojima je lažno tvrdio kako Glavni stožer krši zakon pružajući potporu Predsjedniku Republike i Vrhovnom zapovjedniku OS RH.

I sam način na koji je ministar obrane tražio inspekcijski nadzor, unaprijed javno okrivljujući Glavni stožer OSRH i admirala Hranja za kršenje zakona, te javno pozivajući admirala Hranja na ostavku, potvrđuje kako upravo Vaš ministar obrane kontinuirano zloupotrebljava svoje ovlasti. Ovakvo ministrovo zlonamjerno i pogrešno tumačenje zakonskih odredbi potvrđuje i njegovo potpuno nerazumijevanje sustava zapovijedanja u Oružanim snagama RH. Na dosad nezabilježen način, ministar obrane svojim odlukama praktički osporava čak i ustavni i zakonski položaj i ovlasti Predsjednika Republike kao Vrhovnog zapovjednika OS RH.

Najgore je od svega što Vaš ministar obrane, ni nakon desetak dana nakon što je dobio zapisnike Inspektorata obrane, ne samo da  nije obavijestio javnost o rezultatu inspekcije, nego je inspekcijski nalaz klasificiran „ograničeno“ čime je uskraćena mogućnost da bude javno objavljen. Dakle, Vaš ministar je javno prozvao vojni vrh da krši zakon, pokrenuo je javnu hajku na načelnika Glavnog stožera i javno dao nalog Inspektoratu obrane, uz uputu kakav nalaz očekuje. Nakon što je Inspektorat obrane izradio nalaz kojim je nedvojbeno utvrđeno i zaključeno kako Glavni stožer OS RH i načelnik Glavnog stožera OSRH admiral Robert Hranj nisu postupali protivno zakonu ni u provođenju odluke ministra obrane niti u pružanju potpore Uredu predsjednika Republike, umjesto da se na isti način,  dakle javno,  skine  sumnja s vojnog vrha, Vaš ministar šuti i sakriva od javnosti rezultate inspekcijskog nalaza čime se dodatno ometa načelnika Glavnog stožera u radu i slabi sustav zapovijedanja u Oružanim snagama. Štoviše i vojnicima kojima je ministar nezakonito uskratio dnevnice onemogućuje se zaštita njihovih prava. Budući da Inspekcija obrane odgovara i Vladi, pozivam Vas da žurno naložite deklasifikaciju ovog dokumenta i time spriječite daljnje zloupotrebe od strane Vašeg ministra obrane.

Ničim dokazano prozivanje i optuživanje vojnog vrha OSRH za kršenje zakona, što je sada potvrdio i Inspektorat obrane, nije jedina zloupotreba ovlasti od strane Vašeg ministra obrane. Nakon što je u svoje postupanje uveo elemente strateškog zlostavljanja načelnika Glavnog stožera OSRH – a na što sam Vas također ranije već upozorio – Vaš ministar obrane nastavio je zlostavljati i hrvatske vojnike, pripadnike Počasno-zaštitne bojne. Selektivno zabranjujući isplatu dnevnica djelatnim vojnim osobama za obavljanje njihovih redovnih i ustrojem propisanih zadaća, ministar obrane je grubo kršio i uskraćivao prava hrvatskim vojnicima koja im pripadaju po Ustavu i zakonu. O svemu ovome sam Vas već više puta obavještavao, međutim, izostala je bilo kakva reakcija.

Poštovani gospodine predsjedniče Vlade,

iako ste više puta javno rekli kako će svaka kritika ministra obrane samo osnažiti njegov položaj u Vašoj Vladi, pozivam Vas da pozorno pročitate zapisnike Inspektorata obrane te da postupite u interesu Oružanih snaga RH i Republike Hrvatske. Zakonito djelovanje ministra obrane i njegovo razumijevanje sustava obrane nužne su pretpostavke za uredno i stabilno funkcioniranje Oružanih snaga RH, kao i za njihov razvoj i modernizaciju. Iz dosadašnjeg ponašanja ministra obrane – a strateško zlostavljanje načelnika Glavnog stožera OSRH, tjeranje u prijevremenu mirovinu, mimo plana izdvajanja, visokih časnika Hrvatske vojske, uskraćivanje zakonitih prava djelatnim vojnim osobama, zloupotreba ovlasti, nepoznavanje sustava zapovijedanja u OSRH i propusti u procesu opremanja i modernizacije HV-a samo su neki od primjera – nedvojbeno proizlazi kako nije sposoban obnašati svoju zahtjevnu dužnost.

Naravno, rad ministra obrane isključivo je Vaša odgovornost, ali zbog svega navedenog ne vidim mogućnost bilo kakve suradnje s Marijom Banožićem.

Završno, podsjećam Vas kako je ovaj dopis samo jedan u nizu dopisa koje sam Vam uputio, a na koje, na žalost, nisam nikad dobio odgovor. Ipak, u interesu Oružanih snaga i Republike Hrvatske, u skladu s Vašim i svojim ustavnim ovlastima,  spreman sam uvijek na razgovor s Vama.“

hr Wed Jan 19 2022 20:45:39 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5fbcfd5f6f52df964e8b462d/80
Foto: DalmacijaNews

Meštrović: 140 djelatnika KBC-a Split na bolovanju zbog zaraze koronavirusom

Zbog zaraze koronavirusom, 140 djelatnika splitskoga KBC-a je na bolovanju, a među njima je oko 70 medicinskih sestara, doznaje se u srijedu od ravnatelja te zdravstvene ustanove Julija Meštrovića.

- Osim medicinskih sestara, pozitivni na covid infekciju su liječnici i ostali zaposlenici u KBC-u Split", rekao je za Hinu Meštrović.

Ravnatelj splitskoga KBC-a je objasnio da je "taj broj od 140 zaraženih koronavirusom orijentacijski u zadnjih desetak dana pošto neki od zaraženih ozdrave pa nisu više zaraženi, a istodobno se drugi zaraze".

Prema izvješću KBC-a Split, u toj bolnici u protekla 24 sata umrlo je 12 covid pozitivnih pacijenata. 

- To je najveći broj umrlih u splitskome KBC-u u jednom danu nakon 12. prosinca 2020. godine, kada je također umrlo 12 osoba  u toj zdravstvenoj ustanovi", rekao je pročelnik Stožera civilne zaštite Splitsko-dalmatinske županije Damir Gabrić.

hr Wed Jan 19 2022 20:32:27 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/61b5113d6f52df6da58b45f4/80
Foto: D. N.

Poplava u Dicmu proglašena prirodnom nepogodom, stanovnici mogu prijaviti štetu

Rok za prijavu štete je osam dana od donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode.

Župan Blaženko Boban danas je donio Odluku o proglašenju prirodne nepogode na području Općine Dicmo uzrokovane poplavom 05. prosinca 2021. godine.

Pozivaju se oštećeni stanovnici tog kraja da prijave štetu na imovini općinskom povjerenstvu u pisanom obliku, na propisanom obrascu, najkasnije u roku od 8 dana od dana donošenja Odluke o proglašenju prirodne nepogode.

Potrebne informacije mogu se pronaći i na stranicama Općine Dicmo.

hr Wed Jan 19 2022 19:45:05 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .