Matičnjak: Biljka koja jača koncentraciju, otklanja nesanicu i napetost

Matičnjak ima opojan miris koji podsjeća na miris limuna. Ljekovita je cijela biljka, iako uglavnom koristimo listove u svježem ili sušenom obliku.

Matičnjakom liječomo stresnesanicu, napetost. Dokazano je da pojačava koncentraciju, poboljšava pamćenje, dočarava lijepe misli, otklanja tjeskobu i potištenost. Pomaže oboljelima od Alzheimerove bolesti.

Osobe koje boluju od glavobolje ili migrene trebale bi češće konzumirati ovu biljku. Savjetuje se, osim čaja, obložiti čelo i zatiljak svježim listovima matičnjaka. Suhi matičnjak dobro je staviti u platnene vrećice blizu uzglavlja dok spavamo.

Smiruje grčeve u želucu i crijevima, lupanje srca na nervnoj bazi. Pomaže kod neredovite mjesečnice, trudnicama sprečava povraćanje i mučninu.

Lokalno se upotrebljava protiv herpesa na usni, a zbog svog antivirusnog djelovanja skraćuje trajanje bolesti.

Dobro djeluje na rad štitnjače, regulirajući njen hormon u krvi.

Studenti, prije ispita trebali bi piti čaj matičnjaka bar šest tjedana kako bi smanjili stres i imali bolje rezultate. Zato ga koristite ukoliko ste često izloženi mentalnim naporima.

Ako imate problema s probavom uz mentu se koristi i čaj od matičnjaka jer smiruje grčeve i regulira probavu. Preporučuje se osobama s neredovitom mjesečnicom, ali i onima koji imaju problema sa žučnim kamencima jer potiče istjecanje žuči.

Koristi ga se za masažu kod reume i gihta na način da ga namačemo u u alkoholu ili maslinovu ulju i tako koristimo za masažu.

PRIPREMA ČAJA OD MATIČNJAKA

Dvije žlice suhih ili svježih listova matičnjaka prelijemo s pola litre kipuće vode. Ostavimo poklopljeno nekoliko minuta, a zatim procijedimo i pijemo.

SIRUP OD MATIČNJAKA

U litri vode prokuhamo 250 g šećera, dodamo sok od tri limuna i dvije šake svježeg matičnjaka. Ostavimo pokriveno 24 sata. Sirup procijedimo u bocu, dobro zatvorimo i čuvamo u hladnjaku. Pijemo razrijeđeno s vodom kao svježi napitak.

Matičnjak je dobar u čajnim mješavinama, pri čemu mu dodajemo ostale ljekovite biljne vrste.

ČAJNA MJEŠAVINA ZA SMIRENJE

Pomješati 25 g listova matičnjaka, 15 cvjetova lavande, 20 grama korijena odoljena, 20 grama plodova hmelja i 20 grama cvjetova kamilice. Čaj od ove mješavine pripremamo tako da žlicu, dvije mješavine stavimo u 250 mililitara uzavrele vode, Poklopimo i ostavimo desetak minuta, Procijedimo i pijemo 2-3 šalice toplog čaja na dan.

Ima još puno recepata s matičnjakom, ali ovi su isprobani i djelotvorni.

POSLJEDNJE DODANO: