U srcu Dalmacije, Split se priprema za blagdanski stol koji će odisati raznolikošću tradicije. Razgovarali smo s nekoliko sugovornika iz grada pod Marjanom kako bismo saznali što će krasiti njihove božićne trpeze.
Iva, 28 godina: “Na našem božićnom stolu uvijek se nađe pečena puretina s mlincima i sarmice. Dalmatinske salate poput blitve s krumpirom i salate od rajčice dodaju svježinu, a kao završetak, nezaobilazni su kolači od badema i fritule.”
Marko, 35 godina: “Na našem stolu je sarma obavezna. Osim toga, volimo dodati moderniji twist, pa će se naći piletina s roštilja i krompir salata. Nećemo zaboraviti ni na domaći soparnik i puuuno kolača.”
Ana, 42 godine: “Božić je kod nas u Splitu prilika da slavimo s obitelji uz ukusna jela. Na stolu će se naći pečena teletina, punjena puretina, te razne salate. Posebno se veselimo pašticadi i njokima, a neka jela nas podsjećaju na bakine recepte koje čuvamo kao blago.”
Ante, 31 godina: “Ove godine planiramo pripremiti pašticadu od divljači i pečenu teletinu. Salata od rikule i cherry rajčica dodaje svježinu našem stolu, a za kraj tu su kolači.”
Dok smo razgovarali sa Splićanima, bilo je jasno da svaka obitelj njeguje svoje specifične običaje, ali je ljubav prema domaćoj hrani i blagdanskoj atmosferi ono što ih sve povezuje.