Na blagdanskom stolu neizostavni su kolači i keksi. Ukusni deserti dio su božićne i novogodišnje tradicije, ali stručnjaci upozoravaju da pazite koliko ih jedete jer su bogati šećerom.
Istraživanja pokazuju da konzumiranje prekomjerne količine šećera može povećati razinu triglicerida, čime rastu šanse za razvoj srčanih bolesti u budućnosti. Šećer također potiče stvaranje karijesa jer dopušta bakterijama da se množe i rastu.
Jedna božićna slastica koju zdravstveni stručnjaci preporučuju izbjegavati zbog pretjerane razine šećera su šećerni keksi. Oni su puni šećera i samo jedan sadrži i do 200 kalorija.
Šećerni keksi rade se od brašna, maslaca, jaja, ekstrakta vanilije, praška za pecivo i šećera, a kad su pečeni, ukrašavaju se šećernom glazurom i raznim dodacima za ukrašavanje slastica. U jednom ovakvom keksu nalazi se oko sedam grama šećera. – prenosi Index.
Ako im ne možete odoljeti, pojedite koji, ali pripazite da to ipak ne bude čitava kutija.