Od sljedeće godine jedan euro napojnice bit će doista jedan euro za radnika

U sklopu aktualne porezne reforme zasluženo mjesto ima novi porezni
tretman napojnice kao alat za povećanje prihoda turističkih i ugostiteljskih
radnika. Ukratko to znači da i dalje ostaje mogućnost plaćanja napojnice
karticama, ali će od siječnja 2024. jedan euro napojnice doista biti jedan euro
za radnika, do visine neoporezivog iznosa na godišnjoj razini u iznosu 3360
eura, piše Poslovni.

Time su se ostvarila nastojanja Hrvatske obrtničke komore i njezinog
Ceha ugostitelja i turističkih djelatnika, dok će se kako doznajemo razgovori s
Ministarstvom financija nastaviti voditi u smjeru poreznog tretmana napojnice
iznad neoporezivog iznosa.

Predsjednica Sekcije računovođa pri HOK-u Đurđica Mostarčić navodi da
je temeljna razlika uvođenja neoporezive napojnice u tome što se trenutno na
napojnicu obračunavaju porez i doprinosi, kako bi poslodavac svom radniku
isplatio neto iznos.

Napojnica ne podliježe obračunu PDV-a ali po sadašnjim pravilima za
oporezivanje dohotka predstavlja bruto 2 primitak. Primjerice na jedan euro,
prema obračunu koji ovisi o individualnoj situaciji pojedinog djelatnika na
osnovu osobnog odbitka, mjesta rada, mjesta boravišta i slično, radniku danas
pripada svega 40 do 50 posto napojnice u neto iznosu.

Po novom će se cijela napojnica isplatiti radniku, naravno do
neopozivog iznosa,
kaže Mostarčić dodajući da još preostaje i da se ugostitelji
dogovore s kartičarima kako bi se riješila pitanja vezana uz trošak naplate
kartične naknade za obavljenu uslugu tako da to ne bude na teret ni
poslodavaca, ni radnika.

Također ostaje i za vidjeti na koji način će se oporezovati iznos
napojnice koji premašuje neoporezivih 3360 eura godišnje. Prijedlog HOK-a je da
se isti oporezuje sukladno Zakonu o lokalnim porezima. Na dar u obliku novca
sad se plaća porez od 4 posto, a Komora smatra da je to najprimjerenije
oporezivanje jer napojnica predstavlja dar zadovoljnog kupca ugostiteljskom
radniku.

Ugostiteljima bi to bilo top rješenje, a MF ne bi moralo mijenjati niz
zakona, što znači da ne bi bio potreban veliki zahvat, nego bi se Zakonu
lokalnim porezima definirala i napojnica u svim oblicima kao dar, a to je
lokalni porez koji bi se plaćao JLS-ovima, što bi zasigurno podržale i same
JLS. Na ovaj način otvara se mogućnost za posljedično značajno povećanje
primitaka zaposlenih u ugostiteljstvu i povećanje konkurentnosti hrvatskih
ugostitelja, navode u HOK-u.

Usto ističu i da se osigurava dodatna motivacija za zapošljavanje u
ugostiteljskom sektoru i pratećim uslugama, što je od izuzetne važnosti s
obzirom na udio turizma i ugostiteljstva u ukupnom gospodarstvu i BDP-u.

Za ugostiteljski sektor ovo je značajno jer će biti lakše zadržati
postojeću radnu snagu, a služit će nam i kao još jedan pregovarački alat za
pronalaženje buduće radne snage. Ono što je pohvalno je da je sve apsolutno
transparentno prema radnicima i Poreznoj upravi jer je u svakom trenutku
vidljivo koliko svaki radnik ima dodatni primitak na ugovorenu plaću, n
avodi
predsjednik Ceha Ugostitelja HOK-a Franz Letica.

POSLJEDNJE DODANO: