Filip Zavadlav za varoški masakr osuđen na 40 godina zatvora

Oslobađajuću presudu i Nobelovu nagradu za mir prije nekoliko je dana zazivao Filip Zavadlav, a dobio je nepravomoćno 40 godina zatvorske kazne za svoj krvnički pohod iz siječnja 2020. godine. Mirno nedjeljno poslijepodne prekinuli su rafalni hitci, Zavadlav je u užem centru grada likvidirao Marina Bobana, Juricu Torlaka i Marina Ožića Paića koji su se vozili na motociklima.
Iako je na posljednjem ročištu iznio svoju obranu, negiranje krivnje ostalo je u sjeni izjave kako je u vremenu krvoprolića bio na moru, ali kako je i on u potpunosti bio i ostao zdrav. 
Nevjerojatan je događaj, zaključili su tužitelji, bio pomno planiran. Sve je krenulo još u rujnu 2019. godine kada je Zavadlav nabavio kalašnjikov, a onda u društvu prijatelja izvan grada pucao u metu od bačve. Sve je i snimao mobitelom kojim je zabilježio bogat arsenal streljiva, ali i svoju strast prema oružju s kojim je često pozirao.

Psihičko stanje Zavadlava u trenutku zločina bilo je jedna od nekoliko točaka prijepora. Njegov branitelj Branko Šerić i danas je uvjeren kako je mladić pomorac bio neubrojiv, vještaci su utvrdili bitno smanjenu ubrojivost, a na temelju takvog nalaza odluku je donijelo i peteročlano sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Višnjom Strinić.

Žrtve nisu bile iz narko miljea

Iz optužnice je izostavljen podatak kako su žrtve bile iz narko miljea pa je umjesto kvalifikacije teškog ubojstva Filipu suđeno za tri ubojstva. Nije dokazano kako su žrtve iznuđivale i prijetile Filipu i njegovom bratu Stanislavu zbog droge, obrazložila je sutkinja. Zavadlavu je produljen istražni zatvor.

Zavadlav je, dugo je obrazlagala sutkinja, postupao s namjerom i svjestan posljedica, pa je za ubojstva dobio 15 godina zatvora, dvije godine za dovođenje u opasnost imovine i života te godinu dana za nedozvoljeno posjedovanje oružja. Jedinstveno je dosuđeno 40 godina zatvora.

Na odluku se branitelj može žaliti, a o pravomoćnosti će odlučivati Visoki kazneni sud.

– Samo ovakvom presudom može se izazvati društvena osuda i poruka je kako nitko ne smije uzeti pravdu u svoje ruke. Ako je imao problema sa žrtvama, mogao je prijaviti nadležnim institucijama. Da sve rješavamo automatskim oružjem onda nitko ne bi bio miran i siguran. Nitko nije gospodar tuđeg života. Iako mu se nudila pomoć, on je postupio na najgori mogući način – rekla je, među ostalim, Višnja Strinić govoreći kako je ovo jedan od najtežih zločina u Hrvatskoj i Dalmaciji.

Otegotna okolnost presudi bila je brutalnost djela, ranija osuđivanost, kao i to što se Zavadlav nije pokajao. Olakotno je bilo to što je živio u teškim obiteljskim prilikama i što je bio bitno smanjeno ubrojiv u vrijeme počinjenja djela.

Dodajmo kako je Filip i danas bio u pancirki, a satima ranije teško policijsko osiguranje bilo je u blizini Županijskog suda. Incidenata nije bilo, tek nekoliko povika iz automobila u prolazu koji su, nakon izricanja presude, za varoškog ubojicu priželjkivali 50 godina zatvora.

POSLJEDNJE DODANO: