Teucrium chamaedrys –
latinski je naziv ove biljke
DRUGI NAZIVI: dubačac,turčica, gavranov kuk
Maleni grmić, visine do 30 cm, tamnozelenih listova,
ljubičaste stabljike cvate ružičastocrveno, od srpnja do rujna. Aromatičnog je
mirisa, gorkog i oporog okusa. Raste na suhim, vapnenačkim podlogama, brdskim
livadama i kamenitim obroncima. U ljekovite svrhe beremo nadzemni dio biljke u
cvatu i sušimo na toplom i prozračnom mjestu u hladu.
LJEKOVITI SASTOJCI: eterično ulje, gorke tvari,
treslovine, saponini, polifenoli, fruktoza, glukoza, marubin, parafin…
Dupčac koristimo kao lijek kod raznih želučanih oboljenja.
Dobar je antiseptik pa ubija mnoge bakterije u želucu i crijevima.
Liječi slezenu i gušteraču i koristan je napitak dijabetičarima. Liječi žučne tegobe, hemeroide i bijelo pranje kod žena. Potiče mokrenje, pa je
vrlo učinkovit kod vodene bolesti. Koristi se za liječenje kašlja i astme, a dobar
je i u borbi s nesanicom. Koristi se kod reume
i kostobolje, kod vanjske upotrebe
liječi kožne bolesti, infekcije te
rane koje teško zacjeljuju i razne vrste osipa.
Anemičnim i slabokrvnim osobama preporuča se liječenje crvenim vinom u kojem se namače dupčac. Kod
oboljenja limfnih žlijezda i dišnih organa koristi se
oblog od čaja dupčaca. Istovremeno se pije i čaj od dupčaca koji pomaže boljem izlučivanju sluzi iz pluća.
Dupčac je dobar i kao začin
mnogim jelima, osobito povrtnim. Osim ugodnog okusa, liječi i potiče apetit. Koristi se u pripremi raznih
likera od više vrsta ljekovitih biljaka.
ČAJ OD DUPČACA
Jednu jušnu žlicu bilja prelijemo s 2 dl uzavrele vode. Poklopimo
i ostavimo 15 minuta, te potom procjedimo. Pijemo 2-4 šalice dnevno, po
potrebi.
VINO OD DUPČACA
Za pravljenje vina potrebna nam je tamna boca od 2 litre,
200 g svježih isjeckanih listova i cvjetova dupčaca, 2 litre crnog vina. U bocu
stavimo bilje, prelijemo vinom te držimo 21 dan. Nakon toga procjedimo. Ovo
vino liječi anemiju.