Stiže dugonajavljivana promjena vremena: Čeka nas kiša i bura

U nedjelju u većinu Hrvatske stiže dugonajavljivana promjena vremena, i to ne samo kratkotrajna. Nakon dugotrajnog iznimno toplog razdoblja imat ćemo sredini listopada primjerenije vrijeme. Oblaci, povremena kiša, lokalno i obilna, praćena grmljavinom – u najvišem gorju vjerojatno i snijeg – te zamjetan sjeveroistočnjak, na sjevernom dijelu Jadrana bura, gdjekad na udare i olujna, pojačavat će osjećaj hladnoće prouzročen padom temperature zraka, pa će sljedeća poslijepodneva u mnogim mjestima biti hladnija od nekih donedavnih jutara, a najniža jutarnja temperatura zraka u kopnenom će se području približiti 0 °C.

Dovoljno za topliju odjeću, mnogima i za početak sezone grijanja te ne samo mnogobrojna upozorenja stručnjaka DHMZ-a na opasne vremenske uvjete nego i za posebno posebno priopćenje! – piše za HRT Zoran Vakula.

U nastavku slijedi detaljnija prognoza.

– U nedjelju na istoku Hrvatske već od jutra oblačno s kišom, ponegdje čak i grmljavinom. Zapuhat će umjeren do jak sjeveroistočni vjetar pa će se temperatura s jutarnjih 16 do 18 °C popodne sniziti na 11 do 13 °C.
Jutro će biti najtopliji dio dana i u središnjoj Hrvatskoj, a s umjerenim i jakim sjeveroistočnim vjetrom popodne će zahladnjeti na 10 do 13 °C. Prevladavat će oblačno s kišom, na jugu područja lokalno obilnom.
I u gorju i na sjevernom Jadranu oblačno s kišom, a uz izražene pljuskove s grmljavinom mjestimice će pasti obilna oborina. Na obali povremeno kraća sunčana razdoblja. Umjereno jugo i jugozapadni vjetar već prijepodne će okrenuti na jaku buru s olujnim udarima, a u gorju će zapuhati sjeveroistočnjak. Popodne će osvježiti, na moru će temperatura zraka biti od 15 do 18 °C, a u gorju od 6 do 10 °C. Navečer na planinskim vrhuncima može zalepršati i poneka pahulja. 
U Dalmaciji sunčana razdoblja. No uz naoblačenje sa sjeverozapada popodne stižu pljuskovi i grmljavina. U početku će puhati umjereno jugo, a popodne će jačati bura s olujnim udarima te se do večeri proširiti duž obale. Dnevna temperatura oko 24 °C, u unutrašnjosti malo niža.
Kiša će najkasnije stići do juga Hrvatske, tek potkraj dana, pa će jug u nedjelju biti najsunčaniji i najtopliji, uz dnevnu temperaturu zraka od 23 do 25 °C. Puhat će umjereno jugo, a u noći na ponedjeljak stiže bura.”
U novome tjednu promjenjivo, svježe
Idućih dana na kopnu razmjerno svježe, u ponedjeljak i utorak i djelomice sunčano. Malo kiše moguće je u utorak samo u unutrašnjosti Dalmacije, a u srijedu i u ostalim kopnenim područjima.
I na Jadranu svježije nego proteklih dana, a dojam hladnoće u ponedjeljak će pojačavati jaka bura s olujnim udarima, koja će u utorak oslabjeti. Nakon nje će zapuhati jugo. U utorak je kiša moguća u Dalmaciji, a u srijedu je izgledna duž cijele obale, ponegdje i u obliku pljuskova s grmljavinom. – prognozirala je za HRT Tomislava Hojsak, dipl. ing. iz DHMZ-a.

POSLJEDNJE DODANO: