U Đardinu Splitska udruga Feniks povodom obilježavanje Svjetskog dana prevencije suicida podijelila 572 cvijeta

Svjetski dan prevencije samoubojstava obilježava se svake godine 10. rujna. Obilježavanje je započelo još 2003. godine na inicijativu Međunarodnog udruženja za prevenciju samoubojstava (International Association for Suicide Prevention – IASP) i Svjetske zdravstvene organizacije s ciljem podizanja svijesti o mogućnosti prevencije, odnosno sprječavanja samoubojstava, uspostave suradnje među ključnim dionicima te promoviranja znanstveno utemeljenih aktivnosti smanjenja incidencije smrti od samoubojstava, pokušaja samoubojstava i suicidalnih misli. 

U Splitu danas popodne udruga Feniks dijelila je na dnu Marmontove ulice, na Pjaci i na Rivi kod Fro-a 572 cvijeta kako bi nastavila rasti uspomena na osobe kojih bolno više nema među nama.
 – 572 cvijeta za 572 osobe koje su prethodne godine umrle  počinivši suicid, to je jako veliki broj za ovu malo zemlju, ali rekla bih da je prevelik i jedan broj kada osoba od patnje ne vidi izlaz i umre na takav način. Odlučili smo ove godine dijeliti čuvarkuće koje ne traži puno brige, koje su jako izdržljivo bilje jer ih ne treba njegovati i ne traže puno vode ni zemlje. To je ujedno i simbolika svima koji će ovo vidjeti ili čuti da u situacijama iako se čine bezizlazne bez vode i zemlje, uvijek postoji ona klica koja klija i za koju vrijedi boriti se – kazala nam je Marina Vidović osnivačica i predsjednica udruge Feniks Split koja besplatno pomaže osobama s mentalnim poteškoćama i oboljenjima. 
Udruga ovim aktom želi proširiti svjesnost o važnosti podrške u zajednici osobama koji se nose s depresijom i sličnim mentalnim oboljenjima, podijeliti kontakt informacije za podršku takvim osobama te poslati poruku kako uvijek ima nade i da u svakom od nas čuči nevjerojatna snaga čak i kad se čini da je sve bezizlazno, posebno kad smo tu jedni za druge.

Udruga Feniks Split djeluje na volonterskoj osnovi i pruža besplatnu podršku osobama s mentalnim poteškoćama.

 – Svi koji trebaju pomoć mogu nam se s povjerenjem obratiti u inbox udruge, uključiti se u našu online i uživo istoimenu grupu podrške ili nam pisati na mail [email protected] – poručuju iz Udruge. 

POSLJEDNJE DODANO: