Article

//www.dalmacijanews.hr/files/626ccab4ecdbd16a6d8b4695/80

Prorasla lesandra, jestiva samonikla biljka

Stari Grci i Rimljani su je koristili kao začinsko povrće, a može se dodavati salatama. Kao i ostalo divlje zelje dobra je u detoksikaciji organizma
LATINSKI NAZIV: Smyrnium perfoliatum

Možda su rijetki čuli za ovu biljnu, zaboravljenu vrstu. Zato ću vas u ovo vrijeme novonastalih raznih billjnih križanaca podsjetiti da nas je naša priroda uvelike obdarila šarolikim biljem koje gotovo i ne koristimo. Velika je šteta takvo samoniklo bilje ne upotrebljavati, posebno kad znamo da je prirodno, netretirano raznim pesticidima. Jedino ga moramo dobro poznavati da ga ne bismo zamijenili za neku drugu, sličnu, biljnu vrstu. Zato je uvijek korisno znati latinski naziv biljke koji je isti svugdje u svijetu. Ako nismo sigurni o kojoj je biljci riječ, potražite pomoć ili je ne koristite.

Prorasla lesandra je biljka iz porodice štitarki, uspravne, izbrazdane, stabljike, razgranate u gornjem dijelu. Naraste do metar i pol visine. Cvate u svibnju i lipnju. Često raste u velikim skupinama.Ima zelenkastožute cvjetove koji su skupljeni u štitastim cvatovima. Podsjeća na celer. Ima šuplju stabljiku. Ugodnog je mirisa i okusa što govori njen latinski naziv.

Stari Grci i Rimljani su je koristili kao začinsko povrće. Kod nas je u zadnje vrijeme zanemarena.

Koristi se slično kao šparoga. Jestivi su mladi izdanci koji se mogu koristiti sirovi i dodavati salatama. Može se kuhati i kao varivo i dodavati u divlje zelje. Kao i ostalo divlje zelje dobra je u detoksikaciji organizma. Njeno sjeme se može koristiti u zamjenu za papar. Koristi se i korijen koji se mora skuhati prije upotrebe.

Sokom od lesandre liječimo kožna oboljenja, hiperpigmentacijske mrlje i staračke pjege.

Pazite da je ne zamijenite za neku drugu biljnu vrstu!


hr Sat Apr 30 2022 07:36:22 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/646a31345d796546868b45ad/80

Vrijeme je branja ljekovitog bilja: iskoristite priliku dok je još u cvatu

S proljećem i lijepim danima dolazi i branje ljekovitog bilja.

Ako još niste vrijeme je da uberete glog i majčinu dušicu kojima su zadnji dani cvatnje. 

Idealno je vrijeme za otići na Mosor jer tamo ćete majčinu dušicu pronaći u punom cvatu. Počela je cvjetati i ljekovita kadulja koju svakako vrijedi ubrati.

                                                                                        ljekovita kadulja

Nemojte zaobići dupčac i gospinu travu (kantarion), a uskoro će cvjetati i trava iva što od ‘mrtva čovika čini živa’. U jeku cvatnje je i bazga (zova) koju je sada odlično ubrati za nadolazeće zimske dane. Ako pak planiratie raditi sok od nje, trebat će puno više cvatova ove mirisne biljke.

Izrasle su i mladice to jest vršci bora koji su puni vitamina C i spremni za branje. Glavice maslačka čekaju berbu, a sada je pravo vrijeme za napraviti tinkturu od ove ljekovite biljke. 

Još neke od biljaka koje svakako vrijedi ubrati su: stolisnik. trputac, smilje, vrisak, ruzmarin, lavanda, menta, matičnjak, kopriva..

Jedino što vas može spriječiti u branju je obilna kiša jer se ljekovito bilje bere za sušna vremena, a nikako po kiši. Sušenje se odvija na hladnom i prozračnom mjestu. Biljke moraju biti potpuno suhe, a prilikom sušenja ne smiju potamniti i zbog toga se često moraju okretati i sušiti na papirnatoj podlozi.

Oni koji beru i suše ovo bilje znaju da nikakav miomiris ne može zamijeniti opojni miris eteričnog ulja iz ovih biljaka. Nakon sušenja slijedi skladištenje u papirnate vrećice s natpisom. Kad imamo ubrano bilje lako ga je poslije kombinirati u čajnu mješavinu.

Uvijek napominjem da ne berete biljke za koje niste sigurni. Bolje ih je kupiti u biljnim ljekarnama. Zato iskoristite svaki trenutak slobodnog i sunčanog vremena da uberete barem koju vrstu ljekovitog bilja.

To iskustvo je nezamjenjivo, a čaj koji ćete koristiti podsjetit će vas na sva ona mjesta gdje ste ga brali. Uživajte u prirodi i njenim blagodatima. To je besplatno blago.

hr Sun May 21 2023 16:32:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6464ea1d5d7965b8718b462d/80
Foto: DN

Bob je vrlo zdrava namirnica koju treba uvrstiti u jelovnik, evo zašto!

Koristite ga svježeg dok je sezona, a možete ga prokuhati par minuta, ohladiti i zamrznuti kako bi ga cijelu godinu imali na jelovniku

Jednogodišnja biljka, mahunarka, krupnih sjemenki. Naraste do 1 metar visine. Uspjeva na svakoj vrsti tla. Cvjetovi su mu bijele boje, prekriveni crnim prugama. Nakon cvatnje narastu debele mahune dužine do 30 centimetara. U mahuni se nalazi od 4 do 8 zrna boba. 

Bob je vrlo zdrava namirnica koju treba uvrstiti u jelovnik. Pun je proteina, vitamina, minerala, vlakana, folata.

Konzumacijom boba smanjujemo osteoporozu, čemu je zaslužan mangan. Liječi proljetnu anemiju, prepun je željeza. Smanjuje razinu kolesterola u krvi. Jača imunološki sustav i obnavlja stanice. Regulira krvni tlak, snižava ga jer sadrži velike količine magnezija i kalija koje su zaslužne za opuštanje krvnih žila.

Najnovija istraživanja pokazala su da bob liječi Parkinsonovu bolest. Bogat je levadopom, tvari koja potiče lučenje dopamina, hormona  koji  nedostaje oboljelima od ove bolesti. Dopamin poboljšava motoričke funkcije, pa bi ga oboljeli od Parkinsona trebali što češće koristiti u prehrani.

Bob štiti stanice od raka, a neke studije su pokazale da ljudi koji često konzumiraju bob ne obolijevaju od ove opake bolesti.

Sve gore navedeno trebalo bi nas uputit da bob što više uvrstimo u svoj jelovnik. Dolaskom proljeća, preko maslačka, šparoga, boba, artičoka pomalo čistimo i jačamo svoj organizam za nadolazeće dane.

Pripremanje boba je vrlo lako. Trebate samo imati malo više kreativnosti, a spravit ga možete na razne načine. Može se jesti sam ili u kombinaciji s blitvom, krumirima, artičokama itd. Obavezno mora biti kuhan. Izvrstan je i kao namaz na kruhu.

Koristite ga svježeg dok je sezona, a možete ga prokuhati par minuta, ohladiti i zamrznuti kako bi ga cijelu godinu imali na jelovniku. 




hr Wed May 17 2023 16:52:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6455633e5d7965873a8b46e8/80

ARTIČOKA Štiti jetru, slazenu i žuć, a snižava i kolesterol

xx

LATINSKI NAZIV: Cynara cardunculus

Ova višegodišnja zeljasta biljka raste do dva metra visine. Cvate ljubičasto. Njeno podneblje je Mediteran. 

U ljekovite svrhe koristi se cijela biljka. Najviše se koriste njezini pupoljci koji se beru u svibnju sve dok ne odrvene. Prava su delicija i izvor ljekovitih tvari koji nam pomažu pri očuvanju zdravlja.

Artičoka u svom sastavu ima silimarin i cinarin, tvari koje regeneriraju jetru i snižavaju masnoće u krvi. U svom sastavu ima razne antioksidanse poput beta-karotena, kvarcetina i luteina. Puna je vitamina C i K te kalcija, željeza, magnezija i fosfora.

Sve ove tvari djeluju protuupalno, čiste jetru od raznih toksina i tako je regeneriraju. Artičoka čisti slezenu, krv žuč i bubrege i snižava razinu lipida to jest masnoća u krvi. Osim toga, smanjuje razinu šećera u krvi pa je dobra za dijabetičare. Djeluje diuretički i tako čisti mjehur i bubrege. 

Izvrsna je za rad probavnih organa, smanjuje nadutost i povećava broj dobrih bakterija u crijevima. Dobra je na proljetnom jelovniku zajedno sa šparogama, bobom, koprivom i maslačkom. Idealna je za detoksikaciju i proljetno čišćenje organizma. 

Za jače ljekovito djelovanje na organizam može se koristiti ekstrakt artičoke ili kapsule kojese kupuju u biljnim ljekarnama.

ARTIČOKE NA DALMATINSKI NAČIN

Ovo ukusno jelo prava je delicija za mnoge gurmane. 

Svježe artičoke operemo, potopimo u vodi u koju smo dodali limunovog soka i ostavimo pola sata potopljeno. Zatim ih isperemo. Napravimo smjesu od sjeckanog peršina, bijelog luka, mrvica, soli i malo vegete. Tom smjesom punimo artičoke. Svaku artičoku zalijemo velikom žlicom maslinovog ulja.Oko artičoka možemo dodati bob, krumpir ili grašak. Zalijemo vodom. Kuhamo na laganoj vatri oko 40-ak minuta. 

Sa strane ubacimo narezane krumpire. Tko voli može dodati bob ili biže. Kuhamo na laganoj vatri dok artičoke ne postanu mekane. Poslužuju se tople uz čašu bijelog vina.                                                                                                                     




hr Fri May 05 2023 22:10:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/62e63c9518d1cb2b378b4574/80

Aloa Vera - čudotvorna biljka koja liječi puno toga

Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja

Iako potječe još iz vremena Mezopotamije, ova biljka s oko 500 različitih biljnih vrsta spada u najpopularnije ljekovite biljke. U Africi i Aziji raste samonikla. Kod nas se sadi u vrtove i lončanice. Ne podnosi puno vlage, stoga ju je dovoljno zalijevatti jedanput tjedno.

Koristi se u prehrambenoj, kozmetičkoj i farmaceutskoj industriji. Njen ljekoviti gel, sastojak je mnogih krema i masti. Izvrstan je čistač zraka u prostorijama u kojim boravimo.

Puna je esencijalnih hranjivih sastojaka, antioksidansa, minerala, vitamina C, B, E...

Gel iz ove biljke uništava, bakterije, viruse, parazite i gljivice. Jača imunitet, detoksicira organizam, tako čisti krv. Regulira krvni tlak i smanjuje šećer u krvi.

Pomaže u probavnim tegobama, kod raznih vrsta oboljenja, kao što je osjetljiv želudac, zatvor, iritabilno crijevo, hemeroidi. Njen sok normalizira zdrave bakterije u crijevima. Ljudi koji boluju od žgaravice i viška želučane kiseline trebali bi redovito piti njen sok. Gorka tvar, aloin ima jako laksativno djelovanje. Potrebno ju je koristiti u malim količinama da ne izazove trovanje i mučninu.

Koristi se za razna kožna oštećenja, uklanja akne, ogrebotine, opekline, te razne infekcije. Njen gel koristi se protiv opekotina, naročito nakon sunčanja. Pomaže kod rasta kose, smanjuje perut. Općenito ova čudotvorna biljka liječi iznutra i izvana. Zovu je još i eliksirom mladosti.

Priprema gela

Odrezani list pažljivo oguliti, tj odstraniti vanjski dio lista. Gel prebaciti žlicom u čistu posudu. Koristi se unutar tjedan dana, drži u hladnjaku. Nakon toga nije upotrebljiv. Koristimo ga za manje ozljede, opekline od sunca i općenito za hidrataciju kože.

Sok od Aloe Vere

Gel koji se dobije iz listova dobro izmiksati u blenderu. Držati u hladnjaku tjedan dana zatvoreno. Dvije žlice gela staviti u čašu vode, promiješati i piti u jutarnjim satima.

Ukoliko ne želite sami raditi pripravke od aloe, posegnite za već gotovim proizvodima na tržištu. Ali pazite što kupujete jer se danas na policama nudi puno toga. U svakom slučaju svakom bi dobro došla jedna mjsečna kura ovom ljekovitom biljkom. Promislite i usvajajte zdrave navike u današnjem stresnom načinu življenja.

hr Sun Jul 31 2022 10:26:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .