Predsjednik Županijske udruge slijepih Split: “Grad neće bankrotirati zbog besplatnih pokaza za slijepe”

Ivan Tokić, predsjednik Županijske udruge slijepih Split osvrnuo se na probleme u gradu po pitanju potreba slijepih građana. 

U objavi je zamolio gradske vijećnike da dignu ruku za besplatne pokazne karte slijepim osobama, kojih je u Splitu trenutačno 200.

Njegovu objavu prenosimo u nastavku:

Danas je dan bijelog štapa. Zato ću se malo osvrnuti na probleme u gradu koje još uvijek imamo. Uopće se ne želim osvrtati na konferenciju za medije jer svi znate moje mišljenje o korištenju osoba s invaliditetom i tematike vezane za njih za pljuvanje, govor mržnje i vrijeđanje prema političkim suparnicima. I dalje se ne želi prihvatiti važnost besplatnog gradskog prijevoza za osobe s invaliditetom ili kolokvijalno rečeno za najteže invalide.

Uporno nam se želi prodati jedna priča da će to koštati sedam milijuna eura i da je to za grad previše. O tome sam već pisao pa neću opet. Ali želim široj javnosti i gradskim vijećnicima reći koliki bi bio trošak da se slijepe osobe dodaju u odluku. Slijepih je u gradu oko 200. Dakle kada bi svi uzeli pokaznu, a to sigurno neće jer i kada su mogli nisu svi uzeli, to bi grad koštalo 72.000 eura godišnje. Ako se bude naplaćivalo po izdanoj pokaznoj taj iznos će biti i manji. Mislim da je svima jasno da je taj iznos za grad minoran i da zato svi gradovi u Hrvatskoj imaju besplatne pokazne za slijepe. Ovim putem molim gradske vijećnike da ako treba sami izračunaju i da na kraju 16 vijećnika digne ruku za ovu odluku.

Molim vas da napokon riješimo dugogodišnju nepravdu, koja se godinama rješavala izdajući pokazne bez pokrića, kako bi naši slijepi imali ono što imaju slijepi u cijeloj Hrvatskoj. Dosta je bilo plašenje javnosti da ako se slijepe stavi u kombi prijevoz i besplatne pokazne da će grad bankrotirati. I bez Excela i kalkulatora lako je izračunati prave i realne brojke a ne one koje nudi promet. Također moram reći da je lijepa gesta grada što je povećao naknadu koja se dobiva uz osobnu invalidninu. Ali smatram da je i dobar prijedlog da se ukinu imovinski cenzusi za dobivanje te naknade. Imovinski cenzus ne bi trebao vrijediti za osobe s invaliditetom. To nije socijalna pomoć već pomaganje ugroženim skupinama za kvalitetniji život.

Život osoba s invaliditetom je jako skup zbog pomagala koja su im potrebna. Zato smatram prijedlog da se imovinski cenzus ukloni realnim i korektnim. Vaše gledanje boja je besplatno a naš uređaj za iste košta 230 EUR, naša kuhinjska vaga je 130 EUR, znanstveni kalkulator 500 EUR, geometrijski pribor 120 EUR itd. Da ne nabrajam dalje shvaćate Zašto se s naših primanja Miću imovinski cenzusi. Dragi vijećnici glasajte razumom,  a ne stranačkom stegom. Razmislite o stvarima koje tražimo,napravite sami matematiku i donesite ispravnu odluku. – stoji u objavi. 

POSLJEDNJE DODANO: