Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63d126df5d7965efbb8b4568/80

Bogat program Noći muzeja u Muzeju grada Kaštela

Izložba Metabolizam Alme Čače, izložba Potopljeni Sikuli, radionica tkanja, izložba Villa Nika 1902-2022...

Muzej grada Kaštela u ovogodišnjoj, 18. po redu Noći muzeja u Hrvatskoj s temom „Muzeji su važni“  predstaviti će publici u prostoru kaštela Vitturi izložbu „Metabolizam“ Alme Čače. Posjetitelji će moći  razgledati i izložbu „Potopljeni Sikuli“ popraćenu stručnim vodstvom te putem VR naočala poći u virtualnu šetnju arheološkim lokalitetom Sikuli. 

U stalnom postavu održati će se prezentacija radionice tkanja u sklopu predstavljanja projekta „Dubrovački šudar / dumanjski ubručič“. 

U Kaštel Starom u prostoru obnovljene Ville Nike moći će se uz stručno vodstvo razgledati izložba „Villa Nika 1902. – 2022.“.

Kaštel Vitturi, Lušiško Brce 5 – Kaštel Lukšić

18.00 – 22.00  

Prezentacija projekta „Dubrovački šudar / dumanjski ubručič“ / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

Prezentacija i oživljavanje ručnog tkanja kao i aktivnog sudjelovanja muzejske struke u „poticanju poduzetništva u kulturnim i kreativnim industrijama“. Uključivanje više muzeja koji bi u konačnici imali puno pravo intelektualnog vlasništva nad idejom izrade hrvatskog baštinskog suvenira dumanjskih ubručića ili dubrovačkih šudara. Iz prikupljenih i selektiranih predmeta očitati informacije koje ćemo kasnije pretvoriti u novo znanje te ga prenijeti posjetiteljima, odnosno korisnicima muzeja, kroz muzejsku izložbu i radionice tkanja i ručnog rada namijenjene djeci predškolskog i školskog uzrasta te sugrađanima svih dobi.         

Muzej bi na ovaj način postao prostor u kojem bismo obnovili povijesne tehnike, podijelili znanja i iskustva ali i postao centar ekonomskog utjecaja i generator ekonomskog oporavka i održivog razvoja!

18.00 – 00.00 

„Potopljeni Sikuli“ – stručno vodstvo u 19.00 i 22.00 / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

Izložba „Potopljeni Sikuli“ postavljena je na drugom katu kaštela Vitturi u okviru EU projekta UnerwaterMuse. Izložbom su prikazani rezultati istraživanja podvodnog dijela arheološkog nalazišta Sikuli. Brojni nalazi svjedoče o intenzivnom životu na području Resnika od neolitika, kada je ovdje postojalo naselje otvorenog tipa. Tijekom antičkog doba ovdje se nalazilo naselje Sikuli, jedino naselje na području današnjih Kaštela kojemu se ime spominje u povijesnih izvorima.

18.00 – 00.00

Virtualna šetnja po Sikulima / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi II. kat

Zahvaljujući projektu UnderwaterMuse u okviru stalnog postava Muzeja dostupna je virtualna šetnja po Sikulima. Preko VR naočala posjetitelji mogu razgledati hipotetske rekonstrukcije tri faze egzistiranja nalazišta, od neolitičkog naselja na otvorenom, utvrđenog naselja iz 2. i 1. st. prije Krista do rimskodobnog pristaništa. Osim preko VR naočala virtualnu šetnju moguće je razgledati i preko totema koji je postavljen u stalnom postavu muzeja.

20.00 – 00.00  

„Metabolizam” – otvorenje izložbe Alme Čače u 20.00 / Muzej grada Kaštela, kaštel Vitturi I. kat

Izložba Alme Čače „Metabolizam“ upućuje na vrijednosti prirodnih ambijenata i povezanosti  čovjeka i njegova prirodnog okruženja. Njezina fascinacija golemim okomitim vapnenačkim hridima viškog zavičaja promeće se u filozofska promišljanja o čovjekovoj nutarnjoj dinamici ali i o čvrstoj ukorijenjenosti, preobražavajući se u vizualni doživljaj i znak.  

18.00 - 00.00 

„Villa Nika 1902 – 2022“ – stručno vodstvo u 21.00 / Villa Nika, Kamberovo šetalište 30 – Kaštel Stari

Izložba je postavljena povodom obilježavanjem 120. godišnjice izgradnje Ville Nike te preseljenjem Turističke zajednice Grada Kaštela iz kaštela Vitturi u obnovljeni objekt koji je zaštićen kao kulturno dobro Republike Hrvatske. Cilj postavljanja izložbe je predstaviti Izložbu o njenom vlasniku i vizionaru Petru Kramberu  u polivalentnom prostoru koji je okarakteriziran i obnovljen kako bi postao Villa Nika - Centar za zaštitu kulturne baštine i klimatskih promjena a Muzej grada Kaštela uključen je u prezentaciju kao centar edukacije i kulturne obnove! 


hr Wed Jan 25 2023 13:57:15 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db6ab25d796591cd8b4624/80

Gastro rivijera: Ovoga petka nova radionica u organizaciji udruženja obrtnika Makarska

Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić

Druga u nizu edukativnih radionica unutar ciklusa 'Gastro Rivijera' održat će se ovog petka s početkom u 9 sati u kabinetu Srednje strukovne škole u Makarskoj. Projekt u organizaciji Ceha za ugostiteljstvo i turizam pri Udruženju obrtnika Makarska usmjeren je na poticanje interesa za upis učenika u strukovna zanimanja. Kroz praktičnu edukaciju i stručni nadzor lokalnih majstora obrtnika podižu se kompetencije učenika u ugostiteljstvu te pripremi i posluživanju hrane i pića.

Nakon inicijalne radionice koju su moderirali poznati chefovi Mario Tomaš i Marin Ivanac te vinski edukator Daniel Čečavac, ovog puta učenike će educirati dvije mentorice. Krovna tema radionice je slastičarstvo i 'sourdough' pekarstvo, a moderirat će ju Ana Skender i Suzana Mustapić. Skender je vlasnica makarskog obrta 'Zrno Cukra' za proizvodnju kruha, peciva i slastica, a već je surađivala sa strukovnom školom. Sa mladim ljudima rado dijeli svoje znanje, motivirajući ih pritom na izbor slastičarskog zvanja koje u gastronomiji igra važnu ulogu. Mustapić zajedno sa suprugom već 25 godina vodi obiteljski restoran 'Il Golfo', a kroz rad u kuhinji otkrila je svoj veliki talent i strast koji unosi u pripremu dizanog tijesta.  

Koordinator projekta Ante Matić, ujedno i predsjednik makarskog Ceha za ugostiteljstvo i turizam, osim ove radionice najavio je nastavak projekta u veljači.

- Izvore znanja crpimo u bogatoj bazi od preko 1400 obrta od Brela do Živogošća, a u novim radionicama poseban fokus stavit ćemo na kompetencije u turizmu. Svaki edukator zasebna je priča o uspješnom vođenju posla i izdvojeni primjer dobre prakse kojim potičemo poduzetnički i obrtnički duh kod učenika – kazao je Matić.  


hr Thu Feb 02 2023 08:48:20 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db67bb5d7965a9d18b4568/80

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa

Pomorska škola u Splitu jedina je srednjoškolska ustanova u Republici Hrvatskoj u kojoj se, kroz četverogodišnje školovanje, učenici obrazuju za zanimanje ribarsko-nautičkog tehničara. Učenici ovog smjera školovanje većinom nastavljaju na srodnim fakultetima, prvenstveno Sveučilišnom odjelu za studije mora i Pomorskom fakultetu. Na tržištu rada osjetna je potražnja za ribarskim kadrom. 

Pokrenuta jedinstvena suradnja između Pomorske škole u Splitu i ribarske luke Brižine, odnosno koncesionara ribarske zadruge „Friška riba“ je proizašla iz obostrane želje napretka i razvoja ribarstva u Republici Hrvatskoj  i to kroz nadogradnju znanja i vještina koje učenici stječu u školi.  Modernizacija i obnova ribarska luke Brižine je započela u rujnu 2019. godine. Upravo suvremena ribarska luka je mjesto na kojem kroz terensku nastavu učenici razvijaju svoje kompetencije.

Dana 31. 01. maturanti ribarsko-nautičkog smjera u pratnji profesorice ribarsko-nautičke skupine predmeta Marijane De Marchi po prvi su put obišli ribarsku luku Brižine. Nastavni sat profesorice o ribarskim lukama održano je u modernoj predavaonici luke. Luka je djelo arhitekta Dinka Peračića (projekt je nominiran za nagradu „Viktor Kovačić“ koju dodjeljuje Udruženje hrvatskih arhitekata).

Tijekom obilaska zatvorenih prostora luke Brižine, Linda Zanki Duvnjak, upraviteljica ribarske zadruge „Friška riba“, učenike je osim s detaljima rada postrojenja (hladnjača, postrojenje za proizvodnju leda…) upoznala i s organizacijom te radom u luci, uslugama luke kao i logističkim operacijama na manipulativnoj vanjskoj površini. U praktičnom dijelu koji se održao u mrežari luke učenici su odradili vježbu krpanja mreže, a svoja dosadašnja znanja iz ribarskih, nautičkih i brodostrojarskih stručnih predmeta iskazali su tijekom razgleda brodova „Preko“ (plivaričar) i „Karfil“ (koćar).

Dodatna vrijednost ove suradnje su i prve ponude maturantima za zasnivanje radnog odnosa. 

 


hr Thu Feb 02 2023 08:41:34 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63db60e05d796553ce8b460c/80

U subotu u Bolu gostuje Jurica Pavičić

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni
Centar za kulturu Općine Bol poziva vas na zimsko književno gostovanje i druženje s književnikom, publicistom, novinarom i filmskim kritičarem Juricom Pavičićem. Ovom prilikom predstavit ćemo novi roman Jurice Pavičića "Mater Dolorosa" (Stilus knjiga, 2022) kao i njegovu slikovnicu za djecu "Tri kuće, tri prijatelja" (Profil, 2022).

Juricu Pavičića poznajemo kao vrsnog filmskog kritičara i društvenog kroničara, njegovi tekstovi i kolumne naš su vodič za razumijevanje društvene, političke i kulturne stvarnosti. U domaćoj književnosti priznat je kao prvak žanra kriminalističkog romana, te je njegov novi roman "Mater Dolorosa" već dobio pozitivne reakcije književne kritike i čitateljske publike. Slikovnica "Tri kuće, tri prijatelja" donosi vješto ispričanu priču o različitim obiteljima, te o tome kako nastaju prijateljstva i kako se razvijaju, odgovaraju na pitanja što je vjernost, hrabrost i poštenje. 

S Juricom Pavičićem razgovarat ćemo o novom romanu, strukturiranju priče, izazovima žanra kriminalističkog romana, o njegovom književnom radu i mjestu na domaćoj književnoj sceni, te kako se odlučio na pisanje slikovnice. Iza Jurice Pavičića osam je romana i dvije zbirke priča, a njegova intezivna dinamika objavljivanja kao i pripovjedačka izvrsnost neprestano fasciniraju i iznenađuju.

Ulaz je slobodan. 
Mjesto: Dom kulture Bol
Vrijeme: subota, 4. veljače u 19 sati
Moderira: Sanja Baković
hr Thu Feb 02 2023 08:06:26 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63dacade5d7965a3cb8b468c/80
Foto: Zajednica tehničke kulture Dubrovnik

Na Du STEM Promo Daysima u Pločama i Metkoviću sudjelovalo preko 100 djece

Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama
U sklopu projekta Du STEM Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura organizirale su STEM Promo Days 31. siječnja u Pločama u suradnji s Udrugom mladih Nova Ploče i 1. veljače u Metkoviću. Održano je šest radionica robotike i programiranja bez ekrana – jedna radionica na Pučkom otvorenom učilištu u Pločama, tri radionice u Središnjem dječjem vrtiću
Metković te dvije u Dječjem vrtiću Radost u Metkoviću.

Sudjelovalo je preko 100 djece, a svi polaznici su na kraju radionice dobili uvjerenje o uspješno odrađenoj radionici. Na radionicama su se koristili Cubetto setovi koji se sastoje od malih drvenih robota naziva Cubetto. On omogućuje davanje naredbi s blokovima (pločicama) koje se slažu na Cubetto kontrolnu ploču te se prema zadanim naredbama Cubetto robot kreće.

STEM Promo Days u Pločama i Metkoviću organizirali su Zajednica tehničke kulture Grada Dubrovnika, Zajednica tehničke kulture Dubrovačko-neretvanske županije i Informatički klub Futura u sklopu projekta Du STEM. Ukupna vrijednost projekta je 353.053,70 EUR / 2.660.083,07 HRK. Projekt je sufinancirala Europska unija iz Europskog socijalnog fonda kroz poziv „Jačanje kapaciteta organizacija civilnoga društva za popularizaciju STEM-a“
iznosom od 300.095,64 EUR / 2.261.070,61 HRK.
hr Wed Feb 01 2023 21:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .