Županija novim projektom modernizira dalmatinsku Zagoru

Osnovna škola Ivana Gorana Kovačića iz Ciste Velike pokreće projekt BioMOZAIK Krš i more.

U projektu vrijednom 6.561.890,31 kn sudjeluju škole iz Trilja, Sinja, Runovića i Imotskog, a uz podršku Splitsko-dalmatinske županije i Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije.

Namijenjen je odgojno-obrazovnim djelatnicima i učenicima u području STEM-a i informacijsko-komunikacijskim tehnologijama te poduzetništvu i aktivnom građanstvu na području dalmatinske Zagore.

Projekt financira Kraljevina Norveška, iz programa EGP (Europski gospodarski pojas) financijskog mehanizma za razdoblje od 2014. – 2021. godine, a provodi se u sklopu Poziva: Jačanje STEM vještina u osnovnim školama i razvoj Regionalnih znanstvenih centara za osnovnoškolski odgoj i obrazovanje u STEM području. Upravitelj programa je Ministarstvo regionalnog razvoja i fondova Europske unije.

– Cilj projekta je razvoj izvrsnosti u osnovnoškolskom obrazovanju u području STEM-a, IKT-a, poduzetništva i aktivnog građanstva s naglaskom na područja bioekonomije i biotehnologije. Želimo učenicima i nastavnicima u školama dalmatinske Zagore omogućiti dostupnijim određene sadržaje i aktivnosti iz navedenih područja te osnovati mikrocentre izvrsnosti na području županije, koji će biti baza znanja, mogućnosti i inovativnih sadržaja i alata, rekao je pročelnik Upravnog odjela za prosvjetu Splitsko-dalmatinske županije, Tomislav Đonlić.

Osim nastavnicima i učenicima ovaj projekt doprinosi i razvoju lokalne zajednice u cjelini.

– Za održivi razvoj te ekonomsku i demografsku obnovu manje razvijenih područja, važno je ojačati kapacitete učenika, škola i drugih dionika na lokalnoj razini za prepoznavanje vlastitih razvojnih potencijala. Stjecanjem određenih vještina u ranoj dobi potiču se razne aktivnosti na lokalnoj razini, kao što su poduzetništvo, aktivno građanstvo, kreativnost i inovacije, što pridonosi razvoju zajednice. Baš zato smo u ovom projektu ciljano odabrali područja s iznimnim razvojnim potencijalom Splitsko-dalmatinske županije. Iznimno se veselimo izazovima koji nas očekuju u provedbi ovog projekta kojemu će CI SDŽ biti podrška, kazao je ravnatelj Centra izvrsnosti Splitsko-dalmatinske županije Ivica Zelić.

Partneri na projektu su Osnovna škola Kamešnica, Osnovna škola Milana Begovića, Osnovna škola Trilj, Osnovna škola “Josip Vergilij Perić“, Osnovna škola Runović, Osnovna škola Dr. Fra Karlo Balić, Osnovna škola Ivana Mažuranića, Osnovna škola Tin Ujević, Cluster za eko-društvene inovacije i razvoj CEDRA te International Development Norway (IDN).

POSLJEDNJE DODANO: