Škrlec započeo nacionalnu kampanju protiv otpada u Jadranskom moru

Hrvatski zastupnik u parlamentu Europske unije Davor Škrlec u subotu je započeo nacionalnu kampanju protiv otpada u Jadranskom moru akcijom čišćenja podmorja splitskih plaža Lubinski porat i Bunker, a akcijom se želi pridonijeti podizanju svijesti građana o problemu otpada u Jadranskom moru i o potrebi uspostavljanja učinkovitog modela zbrinjavanja morskog otpada u Hrvatskoj.

Akcija će se, kako je najavljeno, provoditi diljem hrvatske obale u lipnju i srpnju i završit će 18. srpnja međunarodnom konferencijom u Splitu “Otpad u moru- izazovi i rješenja.”

“Hrvatska, nažalost, ne raspolaže usustavljenim modelom praćenja i zbrinjavanja morskog otpada, što je prilično zabrinjavajuće uzmemo li u obzir kako je more sastavni dio duge hrvatske tradicije,” istaknuo je Škrlec na početku kampanje protiv otpada u Jadranskom moru.

Po njegovim riječima, ovom kampanjom nastoji se potaknuti na što veći lokalni i nacionalni angažman po pitanju problema otpada u moru te osvijestiti svakog pojedinca da svojim odgovornim ponašanjem doprinese smanjenju otpada u moru i na plažama.

“Osim akcije čišćenja podmorja, kroz ovaj ključni ljetni period želimo doprijeti do većeg broja građana, ali i turista, stoga će najvažnije poruke kampanje biti istaknute putem billboarda i plakata u većim gradovima na našoj obali, brodskim lukama i najprometnijim trajektnim linijama prema otocima”, poručio je Škrlec. Dodao je kako je u tu svrhu ostvarena suradnja s nizom udruga diljem Hrvatske koje se bave održivim razvojem.

Škrlec je također upozorio kako je zabrinjavajuća činjenica da čak 80 posto ukupnog otpada na Mediteranu čini mikroplastika, koja nastaje usitnjavanjem otpada i tako dospijeva u hranidbeni lanac.

“Jednokratne vrećice predstavljaju velik problem za morski okoliš, životinje i cjelokupni ekosustav. Do kraja ove godine Europska komisija namjerava donijeti strategiju o plastici čime će direktno pridonijeti smanjenju otpada u moru i na plažama. Naravno, za postizanje spomenutog cilja potrebno je krenuti od nacionalnih, odnosno lokalnih razina”, zaključio je Škrlec.

U pisanom materijalu u povodu početka kampanje protiv otpada u Jadranskom moru, navodi se kako čak 80 posto morskog otpada dolazi s kopna, a trošak za samo čišćenje plaža na razini Europske unije iznosi oko 630 milijuna eura godišnje.

POSLJEDNJE DODANO: