Kontrola
kvalitete maslinovog ulja na hrvatskom tržištu naziv je okruglog stola koji je
u organizaciji HGK – Županijske komore Split danas održan u splitskoj Komori.
Cilj je skupa bio okupiti ključne dionike uključene u lanac
proizvodnje, prodaje i nadzora kvalitete maslinovog ulja, kako bi se stekao
uvid u proces kontrole kvalitete maslinovih ulja koja se prodaju u trgovinama u
Hrvatskoj te kvalitetno informirali potrošači i
gradilo povjerenje.
– Na organizaciju ovog okruglog stola, koji održavamo
pred početak berbe maslina, odlučili smo se na inicijativu naših članica te
ponukani čestim informacijama u javnom prostoru koje se tiču upitnosti
kvalitete maslinovog ulja na našem tržištu i kontrole iste, što posljedično
dovodi do zbunjivanja potrošača i stvaranja nepovjerenja koje šteti i
potrošačima i proizvođačima. Cilj nam je danas razgovarati o kontroli kvalitete
maslinovog ulja kako bismo se svi skupa što bolje i kvalitetnije informirali o
ovoj temi’, poručio je predsjednik HGK – Županijske komore Split Joze Tomaš.
Tomaš je naveo da Hrvatska gospodarska komora proteklih 25 godina provodi
vizualno označavanje hrvatskih provoda i usluga znakovima kvalitete, a sedam je
dalmatinskih proizvođača čija ulja nose znakove ”Izvorno hrvatsko” i
”Hrvatska kvaliteta”.
– Rado se
odazivamo na ovakve rasprave budući da je HGK naš partner u donošenju propisa i
u njihovoj provedbi, a ovaj današnji panel je važan u promidžbi mediteranske
poljoprivrede, što je u posebnom interesu Ministarstva, poručila je ravnateljica Uprave za poljoprivredno zemljište, biljnu
proizvodnju i tržište Ministarstva poljoprivrede RH Sandra Zokić, koja
je iznijela podatke vezano za proizvodnju i potrošnju maslinovog ulja u
Hrvatskoj te uvoz.
Predstavnica Državnog inspektorata Renata Matić je navela da
Inspektorat redovno provodi službene kontrole maslinovih ulja, kako u
maloprodaji tako i u proizvodnji. Kontroliraju se hrvatska kao i ulja iz drugih
država članica EU, a u nadzorima se kontrolira označavanje, sljedivost te se
ulje uzorkuje radi potvrđivanja kategorija i autentičnosti.
Uz predstavnice Ministarstva poljoprivrede i
Državnog inspektorata, u raspravi su sudjelovali i voditeljica Odjela za
kemijske analize hrane i predmeta opće uporabe Nastavnog zavoda za javno
zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije doc.dr.sc. Zlatka Knezović,
vanjska stručna suradnica Zadružnog saveza Dalmacije dr.sc. Sandra
Petričević, Nataša Borčić iz Biotechnicon poduzetničkog centra,
stručnjakinja za maslinova ulja mr. sc. Zorica Jurišić kao i sami proizvođači i prodavači maslinovog ulja.
Kako se moglo čuti, najčešća pogreška koja se u nadzorima i kontroli nađe je
krivo deklariranje, odnosno da ulje pod etiketom ekstra djevičanskog bude
djevičansko. Kao jedan od najvećih problema istaknuto je skladištenje ulja,
budući da ukoliko nije dobro skladišteno ulje mijenja svojstva i kategoriju.
Opći je
zaključak da su na hrvatskom tržištu kvalitetna ulja, nadzori se sustavno
provode, problem je generalno u malim količinama maslinovog ulja koje se
konzumiraju, a u tu svrhu svi su sudionici naglasili važnost edukacija od rane
dobi. Iz tog
razloga, na današnjem su okruglom stolu bili prisutni i učenici Srednje škole “Braća
Radić” iz Kaštel Štafilića i Turističko-ugostiteljske
škole iz Splita, a isto je ujedno i jedan od ciljeva prošle godine otvorenog
Muzeja masline na Klisu.
Prema podacima Državnog zavoda za statistiku u 2021. godini u Hrvatskoj je
proizvedeno 2.947 tona odnosno 32.036 hl maslinovog ulja. Potrošnja
maslinovog ulja po glavi stanovnika u 2020. godini u Hrvatskoj je iznosila oko
2 litra, dok je europski prosjek potrošnje oko 4 litre po stanovniku. Hrvatska
proizvodnja maslinovog ulja nedostatna je za domaće potrebe, te uvoz, najviše iz
Španjolske i Italije, daleko premašuje izvoz.
Unatoč izazovima poput usitnjenosti posjeda, starosti nasada i
prevladavajućeg ekstenzivnog načina uzgoja pozitivni rezultati vidljivi su kroz
kontinuirani rast površina pod maslinama, izgradnju i modernizaciju pogona za
preradu ploda maslina i suvremenih tehnologija prerade. Šest priznatih
europskih oznaka izvornosti hrvatskih maslinovih ulja, visoka kvaliteta koja se
potvrđuje na međunarodnim natjecanjima i ocjenjivanjima, iskustvo i tradicija
proizvodnje te veliki potencijal prirodnih resursa za povećanje obujma
proizvodnje, dobar su smjer daljnjeg napretka sektora na kojem, složili su se
panelisti, treba zajednički i kontinuirano raditi.