Cijene goriva padaju idući tjedan, evo za koliko…

Kako RTL neslužbeno doznaje, cijene goriva nastavit će padati i idući tjedan. Cijena benzina bi tako trebala pasti oko 5 centi, a dizel 3 centa, iako bi konačni izračun trebao biti gotov sutra.
Nadamo se, živimo u nadi jer tjedno potrošim oko 10 litara – kaže Miro i dodaje da se manje voze, a više ipak idu pješke.
Isto razmišlja i Bianka koja kaže da čak gorivo i nije toliko skupo koliko njezin limeni ljubimac puno troši.
Ana pak smatra da najavljeno sniženje neće previše pomoći. “Treba više”, dodaje.
Prema tome, nova cijena Eurosupera 95 bi iznosila 1 euro i 46 centi, a Eurodizela 1 euro i 56 centi.
Ipak, na svjetskim su tržištima cijene nafte prošlog tjedna snažno porasle zbog straha da bi eskalacija na Bliskom istoku mogla poremetiti opskrbu naftom.
Ako se taj sukob na Bliskom istoku proširi na zemlje koje proizvode naftu ona bi posljedice mogle biti vrlo teške -za sada je to na neki način unutar regije, ali napad američke baze u Iraku i ovo oko Jemena, pa bliže smo Arapskom poluotoku i onda bi mogli očekivati neviđene posljedice za naftu – tvrdi Davor Štern za RTL.
Iako će mnogo toga ovisiti o razvoju sukoba, trenutačni utjecaj na cijene energije vjerojatno će biti ograničen, smatra Štern.
Dok sukob traje cjena psihološki raste i sada je oko na 89 doalra po barelu, ali ne bih se ne iznenadio i da dođe na oko 100 dolara po barelu. No, cijene derivata ne prate cijene sirove nafte, ali ako se ovo nastavi može povući i burzu derivata prema gore – objašnjava.
I uz Vladinu uredbu na gorivo građanima odlazi velik dio kućnog budžeta.
Meni ode oko 100 eura mjesečno –  priznaje nam Ivan.
Nove cijene na snagu stupaju u utorak u ponoć.

POSLJEDNJE DODANO: