Dubrovnik uvodi novi pravilnik o komunalnom redu

Novi Pravilnik o komunalnom redu unutar povijesne jezgre Dubrovnika predstavio je danas na konferenciji za novinare zamjenik gradonačelnika Željko Raguž, istaknuvši da se želi uvesti reda na javnim površinama gradske povijesne jezgre .

Uz majice različitih boja koje će nositi tzv. ubacivači u restorane i oni koji nude druge usluge, drvenih pultova na dnu svake ulice na Stradunu te naljepnica kojima će se označiti kutovi javne površine koju ugostitelji zakupljuju, uvedene su i visoke kazne za one koji ne budu poštovali pravilnik.

“Legalizacija više od tisuću ugostiteljskih stolova i četiri tisuće stolica unutar povijesne jezgre, unificirani štandovi za prodaju suvenira i izlete, uniforme za ‘ubacivače’ u restorane i naljepnice za označavanje javne površine ispred pojedinih ugostiteljskih objekata – novine su plana korištenja površina u Gradu Dubrovniku koji se premijerno uvodi od ove sezone s ciljem uvođenja reda u gospodarenje javnim površinama”, kazao je Raguž, predstavljajući Pravilnik s pratećim represivnim mjerama koji stupa na snagu od 1. svibnja.

“Ovim Pravilnikom se nikome ne uskraćuje ništa što mu je dozvolom dopušteno, ali više od toga ne. Legalizirat ćemo broj stolova i stolica koliko je to moguće da bi Grad bio prohodan i svi će korisnici javnih površina moći na najbolji način predstaviti svoju djelatnost”, naglasio je Raguž.

Najavio je i postavljanje unificiranih pultova za prodavače suvenira, izleta, turističke informatore na trima lokacijama, Pilama ispred Turističke zajednice, na Pločama kod ulaska u Revelin, na bivšem Trgu oružja te na predjelu Buža.

“Na tim lokacijama oni koji zakupe štandove imat će prepoznatljive mornarske majice. Drugo su gastro-informatori, dosadašnji tzv. ubacivači u restorane, za čiji su rad u tijeku natječaji. Svaka sporedna ulica od Straduna je na natječaju, a oni će dobiti jedan pult i unificirane bordo majice s nazivom restorana ili ugostiteljskog objekta koji se tamo nalazi, rekao je Raguž .

Od sezone 2015. godine svi vodiči i njihove grupe bez slušalica neće moći ulaziti u muzeje ni u crkve. Također planira se uvesti i vrijeme za obilaske crkvi te se o tome razgovara s predstavnicima Dubrovačke biskupije.

Što se tiče zabavljača, rečeno je da su oni atrakcija Grada, pa i dalje neće plaćati za nastupe, ali će morati ostati na mjestu koje zatraže i neće moći šetati preko cijele gradske jezgre. Dobit će dozvolu i zastavicu koja će stajati pokraj njih kako bi se znalo da legalno zabavljaju, kazao je Raguž.

“Ubuduće ljudi neće moći raditi što ih volja, morat će biti uniformirani i držati se ugovora. Nadzorom ćemo pratiti provode li se odluke Grada, a kazne nisu male. Za pravne osobe iznose 10 tisuća kuna, a za fizičke pet tisuća. Za odgovornu osobu u pravnoj osobi dvije tisuće, a za fizičku tisuću kuna. U početku ćemo ići na opomene, a onda novčano kažnjavati prekršitelje. Onima koji počine više uzastopnih prekršaja uklanjat ćemo stolove na javnom prostoru”, kazao je Ivica Cumeljan, predstavnik komunalnih službi te najavio da će od 1. svibnja komunalno redarstvo raditi u tri smjene.

POSLJEDNJE DODANO: