Francuska/izbori: Uspjeh krajnje desnice, uzmak ljevice

Krajnja desnica vodi u više francuskih gradova u nedjeljnom prvom krugu lokalnih izbora koje je obilježio uzmak ljevice i lagan uspon desnice u prilikama snažne nepopularnosti socijalističkog predsjednika Francoisa Hollandea i njegove vlade.

Desnica u prosjeku osvaja 48 posto glasova u općinama s najmanje 3.500 stanovnika a ljevica 43 posto, dok Nacionalna fronta dobiva 7 posto, po anketi koju je BVA proveo za Le Parisien-Aujourd’hui en France.

“Ljevica je dobila pljusku koju je očekivala”, komentirao je Gael Sliman, direktor instituta BVA-e.

Čelnica Nacionalne fronte (FN) Marine Le Pen odmah je izrazila zadovoljstvo prvim rezultatima po kojima kandidati njezine stranke vode u više gradova: to je “kraj bipolarizacije političkoga života” na ljevicu i na desnicu i “izniman uspjeh za FN”, istaknula je.

Stranka krajnje desnice očekivala je prije izbora da će osvojiti deset do petnaest gradova i dugoročno si osigurati bolji položaj.

“Stekli su se uvjeti za veliku pobjedu u drugom krugu”, zaključio je pak Jean-Francois Cope, predsjednik najveće oporbene stranke desnice UMP-a, pozivajući birače FN-a da “prenesu svoje glasove” na kandidate njegove stranke u drugom krugu 30. ožujka.

Oko 45 milijuna Francuza i birača EU-a bili su pozvani na ove lokalne izbore.

Glasnogovornik vlade Najat Vallaud-Belkacem, pozvao je pak da se učini sve kako bi se “spriječilo da kandidat FN-a pobijedi u nekoj općini” u drugom krugu.

Ovi izbori su prvi veliki ispit za socijalista Hollandea kojemu popularnost naglo pada nakon 22 mjeseca na vlasti.

Instituti za ispitivanje javnog mišljenja ocjenjuju da na birališta nije izašlo 35 posto glasača, što dosad nije bilo zabilježeno. Od 1988. na svim izborima u Francuskoj, osim na predsjedničkim, apstinencija postupno raste.

“To svjedoči o odbacivanju političara, čemu pridonose i najnovije afere”, rekao je Frederic Dabi, politolog u institutu Ifop-u. “No govori i o razočaranju birača u sposobnost političara da mijenjaju stvari”.

Na izborima se trebaju na šest godina izabrati općinski vijećnici u 36.700 općina koji će zatim između sebe birati buduće gradonačelnike.

POSLJEDNJE DODANO: