Latinski naziv –Mentha piperita
Druga imena: nana, paprena metvica,ljuta nana…
“Koliko je riba u moru, koliko varnica izlazi iz Etne- toliko je vrsta mente”( Z. Gursky, 1983.)
Namjerno započinjem ovom rečenicom iz poznate knjige( “Zlatna knjiga ljekovitog bilja” )poznatog autora . Iz same rečenice iščitavamo kako u svijetu, a i u našoj zemlji ima jako puno vrsta roda ove biljke. Vrsta Mentha piperita svojim latinskim imenom prepoznatljiva je svugdje u svijetu. Jedna je od najljekovitijih vrsta mente.
Koristi se i u farmaciji, a posebno listovi i eterično ulje paprene mente. Ova ljekovita biljka uzgaja se u našim vrtovima iz sjemena ili vegetativno (uzgajanje pomoću dijela stabljike).
U listovima ima puno eteričnog ulja, tanina, gorkih tvari…Najznačajniji sastojak eteričnog ulja je mentol kojeg u biljci ima čak 60 %. Biljku možemo koristiti u svježem ili sušenom obliku. Ukoliko je sami sušimo moramo dobro poznavati vrstu i način sušenja kako bi u njoj ostalo što više ljekovitih sastojaka.
Ova biljka se koristi na razne načine, a jedan od najčešćih je čaj od ove biljke koji se priprema vrlo jednostavno (punu jušnu žlicu listova metvice stavimo u 1/4 litre provrele vode i ostavimo poklopljeno 5 do 10 minuta, ocijedimo i pijemo toplo, najbolje nezaslađeno).
Odlično je sredstvo protiv želučanih i crijevnih tegoba jer smiruje i opušta crijeva, djeluje na održavanje oralnog zdravlja jer spriječava bolesti desni i loš zadah. Korisna je kod glavobolje ili migrene, olakšava lupanje srca, potiče krvotok. Koriste je bolesnici s ulceroznim kolitisom i Crohnovom bolesti. Alkaloidi iz mente pospješuju rad jetre i žuči.
U vanjskoj primjeni svježe zgnječene listove možemo nanositi na natečene zglobove kod artritisa ili gihta.
Ulje olakšava zubobolju i grlobolju. Ovo su najčešća ljekovita svojstva metvice, a sigurno ih ima još.
Preporučam ovu biljku koristiti i kao sastojak raznim čajnim mješavinama jer će tako poboljšati miris i okus, a često i poticajno djelovati na ostale biljne sastojke.
ZANIMLJIVOSTI
Grci i Rimljani koristili su ovu biljku u vjerskim obredima i stavljali je u krune, koristili su je protiv glavobolje, kašlja, uboda kukaca i zmijskih ugriza.
Dosjetljive Rimljanke miješale su mentu i med nakon ispijanja vina koje je u ono doba bio zločin koji se kažnjavao smrtnom kaznom. Kako bi sakrile da su pile vino, konzumirale bi smjesu mente i meda.
Menta ima i afrodizijačka svojstva, pa je nisu smjeli koristiti vojnici u staroj Grčkoj u doba rata.
Arapi od pamtivijeka piju čaj od mente kao simbol prijateljstva, ljubavi i poticanja muževnosti.
Ispijanje vode s listovima svježe mente zaustavlja štucavicu.
Mentu koristimo i u prehrani kao začin i dodatak raznim jelima, pečenjima, varivima. Izabrala sam jedan napitak koji je meni najdraži za vrijeme ljetnih vrućina za dobro osvježenje, a vrlo je jednostavan za pripremu.
SIRUP OD MENTE
litra vode
nekoliko stručaka mente,otprilike 20 grama
10 grama šećera
PRIPREMA
Vodu, mentu i šećer kuhati dok se šećer ne otopi. Ohladiti, dodati nekoliko kriški limuna ili limete i dosta leda.Poklopiti i piti svježe.Omjer šećera i mente možemo stavljati po želji.
Uživajte u ovom svježem ljekovitom napitku.