Supetrani će vam otkriti nove viceve o Bračanima

Dalmacija News objavljuje serijal u kojem ulogu vodiča po dalmatinskim mjestima imaju predstavnici turističkih zajednica. Ivan Cvitanić, direktor Turističke zajednice grada Supetra, odgovorio je na naša pitanja… 

MJESTO DOBILO IME: Supetar ponosno nosi ime svojeg nebeskog zaštitnika sv. Petra, Isusovog apostola i prvog poglavara Katoličke crkve.

POVIJEST MJESTA U TRI REČENICE: Povijest grada Supetra seže još u vrime drevnih rimskih careva, o čemu svjedoče ostaci starokršćanskog mozaika pored supetarske Župne crkve i vile rustice pored ulaza na supetarsko groblje. Ime Supetar prvi put se spominje 1423. godine, a današnja urbanistička obilježja grad dobiva tijekom 17. i 18. stoljeća, kad su ga naselili stanovnici Donjeg Humca. Status Grada dobio je 1997.godine.

BROJ STANOVNIKA: 4096

PRIČA KOJU MORATE ZNATI: Priča je to o Ivanu Rendiću, velikom supetarskom umjetniku i ocu modernog hrvatskog kiparstva. Tu priču najbolje ćete doživjeti ako uzmete u ruke Supetar Welcome Magazin s kartom i krenete u šetnju Kulturnim đirom “Dan s Rendićem” koji vas vodi kroz prekrasne dijelove supetarske povijesne jezgre i na mjesta na kojima je svoj pečat ostavio ovaj veliki Supetranin.

LEGENDA KOJA SE PRENOSI: Poznata je supetarska legenda o sv. Roku, zaštitniku Supetra od kuge. Legenda kaže kako je u posjet sv. Roku došla kuga prerušena u staricu i od njega  tražila dozvolu za ulazak u Supetar. No, sv. Rok ju je prozreo i nije joj dopustio ulazak u misto. Ona ga je od bijesa ugrizla za nogu, malo povrh koljena, a na tome mjestu je sv. Roku ostala rana. Tako je mudro i intuitivno sv. Rok zaštitio sve stanovnike Supetra, a da nije bilo njega Supetra danas vjerojatno ne bi bilo. U njegovu čast izgrađena je zavjetna crkvica povrh Supetra, upravo na mjestu na kojem legenda kaže da je kuga ugrizla sv. Roka. Crkvica je danas nezaobilazna stanica svih šetača i dobronamjernika s koje se pruža prekrasan pogled na grad i brački kanal.

POSLOVICA: Nadam se da se naši dragi prijatelji s južne strane škoja neće naljutit na poslovicu koju smo odabrali za ovaj put. Ista kaže:

“‘Ko do Bola putuje, tri dana boluje”.

NAJZNAČAJNIJA OSOBA U POVIJESTI: Ivan Rendić (1849. – 1932.), najpoznatiji je supetarski umjetnik, prvi je značajni i umjetnički obrazovan kipar koji se smatra se ocem hrvatskog modernog kiparstva. Veliki dio njegovog opusa možete pogledati u Galeriji “Ivan Rendić” u centru Supetra.

MJESTA NA KOJIMA SE MORATE FOTOGRAFIRATI:

a) Jobova kala 
b) Park Ratac sa supetarskim portom u pozadini
c) Skalinada ispred Župne crkve s kompleksom crkve, zvonika i gradskog leroja u pozadini
d) Belvedere pored crkvice sv. Roka

e) Ispred mauzoleja obitelji Petrinović na supetarskom groblju

MUZEJ KOJEGA TREBATE POSJETITI: Muzej otoka Brača u Škripu, smješten u kuli Radojković iz 16. stoljeća jedan je od najposjećenijih muzeja u Hrvatskoj, godišnje ga posjeti preko 12.000 ljudi. Temelji na kojima je smješten datiraju oko 1500 godina prije Krista. U donjem dijelu muzeja i kule nalazi se rimski mauzolej, a muzej donosi fantastičnu priču o otočkoj kulturno-povijesnoj baštini i tradiciji.

POVIJESNO ZDANJE KOJE TREBATE VIDJETI: Kompleks Župne crkve Navještenja Marijina iz 1604. godine sa zvonikom, župnom kućom, gradskim lerojem, ranokršćanskim mozaikom, zgradom osnovne škole, crkvenim muzejem i kipom majke Tereze u prirodnoj veličini.

NAJPOPULARNIJA PLAŽA: Plaža “Tri mosta” na zapadnom dijelu grada u neposrednoj blizini najveće hotelske kuće. Plaža obiluje aktivnostima za sve uzraste, sportovima na vodi i bogatom  ugostiteljskom ponudom.

PLAŽA NA KOJOJ ĆETE NAĆI MIR: Mnogo je malih, skrivenih uvala i lučica na području Supetra. Mir i spokojno uživanje u moru i suncu potražite u lučicama istočno od Supetra, od uvale Babin laz pa sve do Splitske.

PLAŽA ZA INVALIDE: Nažalost na području Supetra još uvijek ne postoji službena plaža koja je opremljena suvremenom opremom potrebnom za kupanje invalida. Do skorog rješenja ove problematike preporučujemo istočnu stranu plaže Acapulco.

NUDISTIČKA PLAŽA: Plaža Mutnik koja se nalazi zapadno od uvale Vela luka najpopularnija je među nudistima i naturistima. Od centra grada do plaže stići ćete za 15 minuta laganom šetnjom uz plaže “Banj”, “Tri mosta” i “Vela luka”. Za sve one naturiste i nudiste željne mira i samoće, preporučujemo punte uvala na dijelu obale od Supetra prema Splitskoj.

MJESTA ZA DJECU: U samom središtu Supetra, na predjelu Ratac nalazi se lijepo uređen park sa sadržajima za djecu. Na gradskoj plaži “Banj” djeca i njihovi roditelji mogu uživati u ljetnom vodenom parku.

PONUDA ZA NAUTIČARE: U Supetru i Splitskoj moguć je privez jahti i jedrilica raznih veličina. Posebno je popularan Mali most u Supetru, gdje se brodovi mogu opskrbiti vodom i električnom energijom i uživati u ljetnim događanjima kojima Supetar obiluje.

Lukom upravlja Komunalno društvo “Grad” (tel. 021/ 631 077 ili 021/757 789, [email protected]). Lučka kapetanija Supetar – 021/631 116 (kapetan Vedran Bezmalinović)

MJESTO ZA FJAKU: Debela hladovina. Bilo di. Doduše, bilo bi dobro da se vidi more. Čisto zbog doživljaja. Malo vitra – poželjno!

PONUDA ZA STUDENTE:

1. HOSTEL “FUNKEY DONKEY” 
Polanda 20
091 510 6255  
www.brachostels.com
[email protected]

2. SUPETAR SUPER FILM FESTIVAL – festival europskog suvremenog dokumentarnog filma ( ove godine bio od 9. do 13. srpnja) uz radionice dokumentarnog filma, ugodna ljetna druženja i odličan glazbeni program

3. VO’I’SA Dani urbane glazbe u Supetru od 2. do 4. kolovoza. Proglašen je među 10 najboljih ljetnih glazbenih događanja u Dalmaciji. Ljetne vrućine, odlična mjuza i još bolje lokacije garancija su nezaboravnog provoda u Supetru.

ETNO-EKO: U blizini Supetra, na cesti koja vodi prema Nerežišćima nalazi se nekoliko agrodomaćinstava koji nude odličnu domaću spizu, posebno preporučujemo nadaleko poznatu bračku janjetinu i sir.

Na 10-ak minuta vožnje od Supetra nalazi se pitoreskno eko-etno selo “Dol”. Čarobno je to mjesto, fascinantne otočke arhitekture, gdje morate probati hrapoćušu – jedinstvenu dolsku tortu koja se od prošle godine nalazi na listi nematerijalne baštine Republike Hrvatske. Hrapoćušu zovu još i bračkim afrodizijakom.

DAN GRADA: Blagdan sv. Petra i Pavla – 29. lipnja

MANIFESTACIJE:

MEĐUNARODNI KULINARSKI FESTIVAL “BISER MORA” 

(tjedan prije Uskrsa svake godine) u organizaciji Saveza kuhara europskih i mediteranskih regija

KUŽINA O’ŠTAJUNA – gastronomska manifestacija koja promovira sezonsku otočku kuhinju (kraj travnja i početak svibnja)

SUPETARSKO LITO (od 22. lipnja do 21. rujna)

FJERA SV. PETRA I PAVLA (29. lipnja) – Neno Belan & Fiumensi

5. SUPETAR SUPER FILM FESTIVAL (od 9. do 13. srpnja) – festival eurospkog suvremenog dokumentarnog filma

GITARISTIČKI VIKEND – Petar Čulić & prijatelji (19. i 20. srpnja)

SUPETARSKI LJETNI KARNEVAL (27. srpnja) – Marjan Ban & Diktatori

VO’I’SA – dani urbane glazbe (od 2. do 4. kolovoza)

10. SUPETARSKI TRIATLON (25. kolovoza)

MEĐUNARODNI BRAČKI LJETNI KARNEVAL (13. i 15. rujna)

SUPETAR OLIVE TREK – festival šetanja (od 20. do 27. listopada)

INFORMACIJE: 
TURISTIČKI INFORMATIVNI CENTAR 
Porat 1
021/630 551 – [email protected]www.supetar.hr

LUČKA KAPETANIJA SUPETAR
Porat bb
021/631 116, kapetan Vedran Bezmalinović
POLICIJSKA POSTAJA BRAČ – 112 
Mladena Vodanovića 25
021/ 631 145

DOM ZDRAVLJA SUPETAR / HITNA POMOĆ – 112
Mladena Vodanovića 24 
021/640 014

JADROLINIJA 
Hrvatskih velikana bb
021/631 357

AUTOTRANS BRAČ
Porat 12
021/631 122

ZRAČNA LUKA BRAČ
pp 23
021/559 701

KAKO DOĆI:  Supetar je odlično povezan trajektnim linijama sa Splitom s polascima skoro svakih sat vremena. Raspored vožnje trajekata nawww.jadrolinija.hr/pdfs/631.2013.ljeto.hr.pdf

NAJBROJNIJI TURISTI: Francuzi, Nijemci, Mađari, Norvežani, Šveđani i domaći gosti

NAJPOZNATIJI GOST: Poznati holywoodski glumci Martin Sheen i Armand Assante, Anja Šovagović i Dragan Despot

NAJPOVOLJNIJA OPCIJA SMJEŠTAJA: Kamp Supetar (80 -100 kuna po osobi)

021/630 088, mob 091 1940 246

NAJLUKSUZNIJA OPCIJA: Prekrasan mali boutique hotel uz more u uvali Vela luka  

BRAČKA PERLA (apartman za dvoje 365 eura)
021/755 530  – www.perlacroatia.com 

PREPORUKE ZA RESTORANE: Konoba “Lukin” na supetarskoj rivi, konoba “Vinotoka” u Jobovoj kali, restoran “Rosso” na Putu Vele luke, agroturizam “Ranjak” povrh Supetra, konoba “Luna” u blizini crkvice sv. Roka, konoba “Belvedere – Žiža” povrh Supetra 

PIZZERIJA: “Riva” na supetarskoj rivi, “Rosso” na Putu Vele luke

IZLETIŠTA: Tematska staza “Herkules” u Splitskoj, tematska staza “Maslinovi puti” u Mircima, pješačka & gourmet staza “Dolčevita” povrh Supetra

OD SUMRAKA DO ZORE: Disco club “Havana”, “Indigo” bar Supetar

REKREACIJA: Pregršt je mogućnosti rekreacije u Supetru. Od sportova na vodi, iznajmljivanja bicikli, jedrilica, jedrenje na dasci, tenis, nogomet, mini golf, pješačenje….

DOMAĆI SPECIJALITET: Kad ste u Supetru ili bilo gdje drugdje na Braču – otoku kulture & avanture morate kušati nadaleko poznatu bračku janjetinu. Posebno preporučujemo janjetinu na špici i vitalac – autohtono bračko jelo koje se nalazi na listi zaštićene nematerijalne baštine RH. Dolska torta hrapoćuša također je na listi nematerijalne baštine RH. Kušajte puha, bračku tortu od menduli, procip (mladi sir u cukru), butalac i zalijte sve skupa domaćim crnim vinom od sorte plavac mali.

DOMAĆE PIĆE: Smutica ili hmutica – brački kotel od friškog mlijeka i crnog vina

MORATE DOŽIVJETI:  Onaj osjećaj sriće i zadovoljstva kad završite sa šetnjom pješačkom stazom “Dolčevita”, lagano opijeni domaćim vinima i likerima, ugodno popunjenog želuca raznoraznim bračkim specijalitetima i lipo umorni od šetanja prekrasnom prirodom otoka Brača kao i neponovljiv zalazak sunca na supetarskoj rivi u ljetnim mjesecima.

NESVAKIDAŠNJA PONUDA: Amatersko kazalište “Bracera – Supetar” nudi besplatno i cjeloživotno kumstvo za sve koji su svoju ljubav odlučili ozakoniti u Supetru a nemaju kumove.

NEMOJTE URADITI: Nemojte se pokušavat hvaliti nama Bračanima kako znate puno viceva o Bračanima i njihovoj škrtosti. Mi ih zasigurno znamo više od vas.

LOKALNO RIVALSTVO: Bez obzira što je NK “Jadran” Supetar posljednjih godina u nižoj nogometnoj ligi od postirskog nogometnog kluba, mi Supetrani i dalje živimo u uvjerenju da ćemo ih jednog dana svakako nadigrat. Kao u stara dobra vrimena. O turističkom rivalstvu s jednim mondenim ljetovalištem na Braču sve je već rečeno.

SUVENIR: S Brača morate ponijeti suvenir od nadaleko poznatog bračkog kamena. Ili knjigu s mnogobrojnim vicevima o Bračanima i njihovoj škrtosti tako da kad sljedeći put dođete u Supetar možete se hvaliti da ih znate stvarno puno.

ZANIMLJIVOSTI: Svakodnevno se na peškariji u Supetru u ranim jutarnjim satima odvija tumbula koja ne podliježe fiskalizaciji. Nagrada je baš uvik pravi bokun ribe. Živi dokaz kako u Supetru fiskalizacija gre kroz štumak.

PORUKA NAŠEG VODIČA: Prodojen uje!

POSLJEDNJE DODANO: