Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5af596c02af47fa2c18b459a/80

Ljekovita kadulja: "Zaprijeti li smrt, po kadulju u vrt"

Latinskog naziva Salvia officinalis L., kadulja je iznimno ljekovita bilja. Drugi nazivi koji se koriste su: kuš, žalfija, prava kadulja..

Kadulja je biljka visoka 20 do 60 centimetara. Grane su joj u donjem dijelu odrvenjele, a zeljasti jednogodišnji ogranci stabljike su četverobridni i dlakavi. Listovi su eliptični ili jajasti na kratkoj peteljci ili sjedeći, nasuprotni, zelenkastosivi zbog gustih dlaka. 

Cvjetovi su svijetloljubičasti,skupljeni na vrhu stabljike u rahlom cvatu.Vrijeme cvatnje je svibanj, a najviše je možemo pronaći na kamenjaru. 

Vrijeme i način branja: beru se mladi ogranci s cvjetovima, malo prije cvatnje. Suše se brzo i pažljivo u sjeni.

Ljekovite tvari: ima više od 60 različitih ljekovitih tvari, a neke od njih su eterično ulje, tanini, gorke tvari, vitamini A,B,C...

Ljekovita svojstva i priprema:  Salvia dolazi od latinske riječi salvus što znači zdravspašen. Latinski pridjev officinalis koji određuje ime vrste, ima značenje biljke s iznimno ljekovitim svojstvima. Nabrojiti sva njena ljekovita svojstva i djelovanja nije nimalo lagan zadatak.

Pokušat ću nabrojiti  važnija svojstva, a nadam se da ćete i vi pronaći nešto za svoje zdravlje. Sjećam se svog diplomskog rada, stola s vazom punom ljekovite kadulje koju mi je otac poslao iz Imotskog. Moj profesor metodike Vicko Pavičić  prinio je vazu sebi, pomirisao je i izgovorio KUŠ. Tako se kod nas na Hvaru kaže. Cijela soba mirisala je eteričnim tvarima iz kadulje.

Biljka koja" spašava i liječi",što joj i stručni naziv kaže koristila se od davnina. Antički liječnici, poput Hipokrata (5.st.pr.n.e.), Dioscorudesa (oko 50.n.e.) i Galena (129.do 199.n.e.) kleli su se u njenu ljekovitu moć,a naš narod i znanost prema ovoj biljci ima neograničeno povjerenje, posebno kad se radi o bolestima dišnih putova. U svom listu kadulja kao da je sakupila svu ljekovitost pa se upotrebljava čak i za liječenje steriliteta. Zbog svoje ljekovitosti stari Latini smatrali su je SVETOM BILJKOM (HERBA SACRA). Naša kadulja sigurno je najkvalitetnija na svijetu. Koristi je farmaceutska industrija, kozmetička, prehrambena...

U narodnoj medicini služi za liječenje promuklostigripe, svih vrsta prehladejačanje živaca. Kaduljin čaj sprečava znojenje na hormonskoj osnovi, pa ga u tu svrhu mogu koristiti mladi u pubertetuadolescenti i žene u menopauziBlagi čaj potiče znojenje, a jaki ga zaustavlja. Kod kožnih bolesti različitog tipa dobro pomažu kaduljine kupelji. Pranje kose vodom u koju smo stavili kadulju jača je i daje joj sjaj. Osobe koje su preboljele moždanu kap trebale bi piti dvije šalice kaduljina čaja na dan. Čaj olakšava probleme s gihtom i reumom te drhtanje ruku na nervnoj baziDijabetičari bi trebali piti čaj od kadulje i stolisnika tri puta dnevno. Kod upale desni i zadaha iz usta grgljamo čaj od kadulje.

Ljudi koji su živčano rastrojeni trebaju piti vino od kadulje. Vino pripremamo tako što u litri slatkog vina namačemo 10 dana 70-80 g izrezanih kaduljinih listova. Uzimamo jednu veliku žlicu poslije jela. Ovo vino pomoći će i onim bolesnicima koji se oporavljaju od nekih težih oboljenja. Preporučuje se oboljelima od Alzheimera .

Važno je naglasiti da kadulja ima antibakterijskoantivirusno i antifugicidno djelovanje zato je koristimo u raznim prilikama.

ČAJ OD KADULJE

Jednu čajnu žlicu kadulje stavimo u 3 dl uzavrele vode i kuhamo lagano dvije minute.Pustimo da stoji poklopljeno desetak minuta.Procijedimo i pijemo.

KADULJA S MLIJEKOM I MEDOM

Kad smo promukli i peče nas grlo kuhajmo nekoliko listova kadulje u mlijeku. Kad se ohladi na temperaturu od 60 stupnjeva dodajmo domaći med. Uzimamo u malim količinama tijekom dana. Promuklost i kašalj brzo nestaju.

SIRUP OD KADULJE

Uberemo 70 cvjetova kadulje. Prokuhamo 2,5 l vode i 2,5 kg šećera te dodamo 16 dkg limunske kiseline kao konzervansa. Sve lagano miješamo dok se šećer ne otopi. Skinemo s vatre i dodamo cvjetove kadulje. Ostavimo poklopljeno 24 sata. Procijedimo, stavljamo u boce, čuvamo na hladnom. Sok pripremamo kao i svaki sirup. Na dno čaše ulijemo malo kaduljina sirupa i dodamo vode. Sok je izvanredan protiv znojenja. U ljetnim danima dodajemo mu led, limetu i listiće mente. Izvanredan je za osvježenje, a uz to i ljekovit.

Napomena za kadulju! Ne pretjerujmo, svaka biljka ima svoja ljekovita svojstva i dobra je kad je koristimo umjereno inače može izazvati nuspojave .Koristimo je neko vrijeme pa napravimo pauzu. Miješajmo je s ostalim biljkama da ublažimo njeno jako djelovanje.

Kadulju možemo uzgajati u vrtu, lončanicama kao i ostale mirodične biljke. 

 Dragi čitatelji ako i vi imate pozitivna iskustva ili neki dobar savjet kontaktirajte nas, bit će nam drago.







hr Fri May 11 2018 15:11:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/625b9af0ecdbd1e6408b4589/80

Rutvica, biljka koja može biti lijek, ali i - otrov

Koristi se između ostalog pri spravljanju čaja za smirenje, ali potreban je oprez s njom, jer su neke osobe alergične
LATINSKI - Ruta graveolens

NARODNI NAZIVI: ruta, rutva, petoprstica...

Grmolika biljka, vrlo neugodnog mirisa, zelenožute boje i sitnih žutih cvjetova. Uzgaja se u vrtovima, premda raste i samoniklo. Cvjeta od travnja do srpnja. U ljekovite svrhe ubraja se cijela biljka. Bere se u vrijeme cvatnje za oblačna vremena. Suši se na prozračnom i tamnom mjestu.

OPREZ! Neki ljudi su alergični na rutvicu i pri samom dodiru, zato pazite.

Ovu biljku koristimo u malim količinama ili u mješavinama. Ona može biti i lijek i otrov, zato oprezno s njom. Njen čaj se koristi za smirenje, pomaže kod padavice, vrtoglavice, angine pectoris.  Rutvica se koristi za liječenje umornih očiju, visokog krvnog tlaka. Dobra je protiv menstrualnih bolova i nervoznog lupanja srca.

Kapi rutvičina ulja dobre su protiv nagluhosti. Čaj je dobar protiv raznih crijevnih nametnika. Moramo biti oprezni pri upotrebi čaja, koristimo ga vrlo razblaženog u malim gutljajima.

Za smirenje koristimo mješavinu nekoliko biljnih vrsta, 10 g rutvice, 10  metvice i odoljena, 15 g cvjetova gloga, 5 g kima i 10 g cvjetova imele. Sve izmiješamo. U 25 dl uzavrele vode  dodamo žlicu mješavine. Nakon 10 minuta pijemo u gutljajima dok je još toplo. Koristimo 2-3 šalice dnevno.

Mješavina za crijevne smetnje sastoji se od kadulje, borovice, kićice, stolisnika, dubčaca, matičnjaka, anisa. Ovu mješavinu pijemo također u malim gutljajima i to toplu.

OPREZ! Trudnice ne smiju uzimati ovaj čaj jer može izazvati abortus.

Dobro je rutvicu imati zasađenu u vrtu jer tjera zmije.

Dalmatinci rutvicu stavljaju u travaricu kao ukras. Stavlja se jedna mala grančica kako bi rakija imala ljepšu aromu.


 


hr Sun Apr 17 2022 06:46:39 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6252f714ecdbd14b2d8b456b/80
Foto: DN

Divlja šparoga, kraljica proljeća: Čisti organizam i pospješuje probavu, snižava kolesterol...

Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom
Želimo li očistiti organizam nakon duge zime i kalorične prehrane, posegnimo za onim što nam je Bog poslao u ove proljetne dane, a to su divlje šparoge.

Šparoge su pune vitamina i minerala, dobar su izvor vlakana ,pune su željeza, tiamina, folne kiseline i ostalih minerala. Zbog svog niskokaloričnog sastava trebali bi ih konzumirati svi koji drže do svog zdravlja. Samo 100 g šparoga sadrži 20 kalorija. Šparoge imaju gorak okus za koji  je zaslužan asparagin, tvar koja potiče rad jetre i žuči. Više od 90% sastava šparoge je voda, pa ima i jako diuretičko djelovanje koje potiče čišćenje organizma. Kako obiluje vlaknima ima i laksativno djelovanje. Samim time čisti kožu i djeluje protuupalno. Bogata je antioksidansima koji štite organizam od slobodnih radikala koji uzrokuju karcinom.



Zbog svog sastava dobra je za snižavanje kolesterola, te reguliranje krvnog tlaka. Vitamin K kojim obiluje šparoga pomaže u jačanju kostiju, bolestima kardiovaskularnog sustava. Već smo spomenuli da je izvrsna za probavu, te je mogu koristiti svi koji boluju od raznih probavnih tegoba.
Šparoga se preporuča dijabetičarima i onima koji boluju od kroničnog umora. Neke drevne kulture ubrajaju šparoge u afrodizijačka jela. Posebno su zbog toga cijenjene u francuskoj kuhinji još od vremena Luja  XIV. koji ih je uzgajao u plastenicima kroz cijelu godinu. Čak je za njih pravljeno posebno posuđe od porculana i keramike, pa je time upotpunjen i osjet vida što je posebno bitno u kulinarstvu.

Ovu proljetnu biljku možemo pripremati na razne načine, kao salatu, juhu, rižot, kajganu... Kad je kuhate, ne bacajte vodu koju ste procijedili jer služi kao izvrstan tonik za čišćenje lica.
Pa ako ne možete poći u prirodu na branje šparoga, pođite na splitske pazare koji su ovih dana  puni ove ljekovite biljke. Osim šparoge možete naići  i na sličnu vrstu, kuku ili bljušt. Nešto je manje bogata svim ovim nabrojenim, ali je isto izvrstan čistač organizma i jeftinija od šparoge. Preporučamo ih obje, pomiješane zajedno.

SALATA OD ŠPAROGA

Šparoge očistiti, ukloniti tvrde, drvenaste dijelove. Kuhati 2-3  minute u provreloj vodi. Paziti da se ne prekuhaju. Procijediti, vodu od kuhanja sačuvati i piti kao detoks čaj. Kuhane šparoge spremiti na salatu s tvrdo kuhanim jajima ili bez njih.  Začiniti po želji, maslinovim uljem i octom.
Dobar tek!
hr Sun Apr 10 2022 17:25:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/624864d5ecdbd152168b4683/80
Foto: DalmacijaNews

Bor ljekovitost skriva u svojim igličastim listovima, a dobar je za one koji imaju problema s dišnim putevima

Smola bora puna je vitamina i služi za liječenje rana, kožnih oboljenja..

Narodni nazivi : crni bor, alepski bor, bijeli bor

Vrsta : Pinus nigra, Pinus halepensis, Pinus silvestris

Borovi spadaju u porodicu  Pinaceae i gotovo svi u svom sastavu imaju eterična ulja koja djeluju povoljno na respiratorni sustav. 

U tu svrhu koriste se iglice, smola, češeri i kora drveta. Borove iglice, to jest njegovi listovi bogati su vitaminom C. Boravak i šetnja borovom šumom pomažu osobama koje imaju problema s dišnim organima i štitnjačom. Zato je dobro u borovoj šumi duboko disati i izventilirati svoja pluća.

Čaj od borovih iglica vrlo je ugodnog mirisa i okusa, a samo jedna do dvije šalice dnevno dovoljna je za izlučivanje nakupljene sluzi u dišnim organima. Ponekad je dovoljno udisati paru od borovih iglica kako bi se ublažila prehlada i razbila sluz u plućima.

Smola bora služi za liječenje rana, kožnih oboljenja i reumatizma. Skuplja se  nožićem na mjestu oštećenja kore gdje se smola luči. Vrlo je ljepljiva pa se s nožića skida najlakše uljem u kojem se i otapa. Nikad se ne smije skinuti svu smolu s jednog mjesta.

Smola je puna vitamina A, D, K, E, bakra, kalcija, cinka, mangana, kobalta, željeza, joda. Terpentin, sastojak iz smole bora ima umirujuća svojstva te liječi nesanicu. Melemom od borove smole liječi se upala pluća. Mazati 2 do 3 puta dnevno.

 Ovaj melem liječi bol u koljenima i mišićima jer ubrzava cirkulaciju i time smanjuje bol. 

Poznati pripravak bora je sirup od mladih borovih iglica koji liječi kašalj, bronhitis, prehladu. Pušačima pomaže kod iskašljavanja. Najbolji sirup radi se od mladih pupoljaka koji su u stvari mlade šišarke. Liječe najuporniji kašalj, bronhitis, akutni katar ždrijela.

PRIPREMA SIRUPA

Za sirup su nam potrebni svježi, mladi izdanci bora, smeđi šećer i domaći, neprskani limun. U steriliziranu teglu stavljamo red borovih izdanaka, red šećera, zatim red sjeckanog limuna. Postupak ponavljamo dok napunimo teglu do vrha. Ako nemamo limuna, sirup radimo bez njega. Staklenku zatvorimo, držimo na suncu 40 dana dok se šećer ne otopi. Procijedimo i čuvamo u hladnjaku. Uzimaju se dvije žlice dnevno.

ČAJ OD BOROVIH IGLICA

U pola litre vode stavimo 20 -ak borovih iglica. Kad voda s iglicama prokuha ostavimo poklopljeno pola sata. Nakon toga procijedimo i po potrebi zasladimo medom. Mladi izdanci beru se od ožujka do lipnja.


hr Sat Apr 02 2022 16:59:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/623f58b7ecdbd1e70c8b45db/80

KOROMAČ Regulira i ublažava probavu, a njegov čaj odličan je za otklanjanje bubrežnih bolesti

Blagodati koromača koristili su još stari Grci, Rimljani i Egipćani. Upotrebljava se kao povrće, začin i lijek. Biljka je puna eteričnog ulja, otud joj ugodan miris
Koromač je višegodišnja, zeljasta biljka koja naraste i do dva metra. Ima duguljaste, višestruko razdjeljenje igličaste listove. Iz korijena raste šuplja stabljika koja se grana, a na vrhu stabljike su cvjetne glavice žute boje iz kojih kasnije nastaju plodovi sa sjemenkama. Cijela biljka je ljekovita.

LJEKOVITE TVARI : vitamin C, A, B  karoten, kalij, kalcij, magnezij, bakar, fosfor, cink, fenoli...

Blagodati koromača koristili su još stari Grci, Rimljani i Egipćani. Upotrebljava se kao  povrće, začin i lijek. Biljka je puna eteričnog ulja, otud joj ugodan miris.

Koromač regulira probavu, ublažava grčeve. Mljevene sjemenke izvrsno su sredstvo protiv nadutosti, pa može zamijeniti neke farmaceutske lijekove. Čaj uspješno otklanja bubrežne i crijevne bolesti.
Izvrstan je začin mnogim jelima, poboljšava apetit. Stavlja se u čaj protiv grčeva kod dojenčadi. Koristi se protiv slabokrvnosti. Preporučuje se dojiljama jer poboljšava izlučivanje mlijeka.

Kod natečenih kapaka, možemo s njime pariti oči. To radimo prije spavanja. 

Koromač je dobar antioksidans, pa se koristi za detoksikaciju organizma. Odlično čisti krv i jetru , pospješuje izlučivanje kamenca iz bubrega. Pomaže u menopauzi, ublažava simptome predmenstrualnog ciklusa.
Dobar je i u borbi protiv lošeg kolesterola (LDL ). Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.

Kod osoba smanjenog libida, čaj od koromača djeluje kao afrodizijak.

ČAJ OD KOROMAČA ( SVJEŽIH LISTOVA, GOMOLJA I SJEMENKI )

Čaj se može pripremati od svježih listova, sjemenki i gomolja koromača.

Svježe listove ubacimo u kipuću vodu, poklopimo 15 minuta, procijedimo i pijemo.

Očišćeni gomolj nasjeckamo na manje komade, prelijemo kipućom vodom i držimo poklopljeno 15 minuta. Ako je čaj prejak, možemo ga razrijediti toplom vodom.

Žlicu sjemenki koromača lagano zgnječimo u tarioniku. Stavimo ih u cjedilo za čaj i prelijemo kipućom vodom. Nakon 10 minuta procijedimo. Po potrebi razrijedimo toplom vodom.
hr Sat Mar 26 2022 19:12:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .