Vijećnici raspravljali oko dodjeljivanja nagrade za životno djelo novinaru Josipu Joviću

Vijećnici Splitsko-dalmatinske županijske skupštine u utorak su, između ostalog, raspravljali i o predloženima za županijske godišnje nagrade i nagrade za životno djelo. Rasprava se povela jedino o novinaru Josipu Joviću koji je predložen za nagradu za životno djelo. Pobunio se SDP-ovac Vedran Lendić.

– Nisam zadovoljan obrazloženjem, a dugo sudjelujem u dodjeljivanju nagrada i smatram da je u ovom slučaju problem što je Josip Jović u prvom redu politički novinar. Jučer smo na sjednici kluba vijećnika odlučili da ovaj prijedlog ne podržimo – rekao je Lendić. Javio se odmah HNS-ovac Klement Bašić.

– Ja nisam bio na klubu i podržat ću ovaj prijedlog. On je ionako pola života bio odan komunističkoj partiji, a drugu polovicu ovoj drugoj. Svaki od vas može glasati za njega – rekao je Bašić.

Kritike Joviću uzrujale su HDZ-ovce Milu Dadića i Marija Tomasovića.

– Nije mi drago što uopće raspravljamo o ovome na ovaj način. Jedna poslovica kaže: „Daj mi činjenice, dat ću ti za pravo“, ali vi nemate niti jednu činjenicu zašto ne bi podržali ovaj prijedlog. To je čovjek koji je od 1987. godine bio aktivno uključen u obranu hrvatskih nacionalnih interesa i hrvatske države. Kad je u Splitu trajala haranga i kada je bilo onih koji su davali potporu Slobodanu Miloševiću, jedini im se suprotstavio Josip Jović. Žalosti me što ovdje postoje ljudi koji ga omalovažavaju. Njega su predložile 23 udruge proizašle iz Domovinskog rata, a kritična točka je što je u Hagu bio optužen i što je, kao i naši generali, oslobođen svakog krimena. Bio je optužen samo zato što je pisao o onome o čemu su mnogi od vas šutjeli – kazao je Tomasović vijećnicima. 

Anita Šimac Rako (HSLS) ustvrdila je da će biti žalosno ako se nagrade budu dijelile prema ideologijama. 

– Ne dodjeljuje se samo nagrada, već se šalje poruka. Ne nagrađuje se novinar zato što piše ili liječnik zato što liječi, jer im je to posao, nagrađuje se ono preko toga, odnosno vrijeme koje pojedinac daje zajednici – zaključila je Šimac Rako prije nego je prihvaćen prijedlog da Jović dobije nagradu za životno djelo.

POSLJEDNJE DODANO: