Milanović na svečanoj sjednici splitskog Gradskog vijeća: “Gradonačelniče, iskoristite svaki euro iz Europe i grad dignite na zavidnu razinu”

U Hrvatskom narodnom kazalištu u Splitu održana je svečana sjednica splitskog Gradskog vijeća i dodjela nagrada Grada uoči obilježavanja sutrašnjeg zaštitnika grada svetog Dujma.
Na početku svečanog programa, uzvanicima se obratio predsjednik Gradskog vijeća, Željko Domazet koji je govorio o sadašnjem radu vijeća kao i njegovom budućem radu.
Ovo je vrijeme kada obično podvlačimo crtu, radimo bilancu za proteklo vrijeme što smo učinili i što moramo učiniti u budućnosti. Sadašnji saziv splitskog parlamenta čini nekoliko političkih opcija od Centra, HDZ-a, Mosta, SDP-a, DP-a, HSP-a i HGS-a. Od 29.7 kada je konstituirana nova gradska vlast do danas gradsko vijeće održalo je 12 sjednica, a dvije su još u pripremi. Mnoge teme od važnosti za prosperitet našega grada bile su na dnevnom redu sjednica. Raspravljali smo konstruktivno, strastveno, žestoko, nekad uz poneku svađu i verbalno nadmudrivanje, ali to je demokracija. Kao predsjednik gradskog vijeća nastojim afirmirati radišnost, savjestan rad, znanje i prave vrijednosti. U gradskom vijeću nema mjesta ideologiji i politikanstvu. Svojim radom nastojimo otopiti neke hladne i međusobno udaljene političke ledenjake iako ponekad izgleda da su oni pravi ledenjaci brže tope.
Zatim se obratio gradonačelnik Ivica Puljak.
Kao što znate ovu godinu smo proglasili godinom Miljenka Smoje, velikog novinara posebnog karaktera i osobnosti koji je utkan u naš splitski identitet. Znate da volim putovati i na tim putovanjima razgovaram s brojim gradonačelnicima  i primijetio sam da svi imamo nešto zajedničko, a to je da mislimo da je naš grad poseban i najlipši na svitu. Ali objektivno rečeno jedino mi u Splitu možemo reći da je to najlipši grad na svitu. To ja kao znanstvenik mogu reći. Video koji smo vidjeli sažima smjer grada Splita u kojem sada ide. Moji zamjenici i ja nametnuli smo tempo s velikim ambicijama i povjerenjem koji su nam dali građani. Promjene koje uvodimo važne su za Split, ali i za Hrvatsku. Uvoditi red često znači plivati protiv struje, a za nas je taj smjer jedini moguć i njime ćemo ustrajno nastaviti. To je beskompromisno uvjerenje da je javni interes uistinu ispred svega. A javni interes su novi vrtići, škole, prometnice, suvremeni i dostupan javni prijevoz, digitalizirana javna uprava, sređen i transparentan popis gradske imovine. Provedba svega ovoga znači stati nekome na žalju, ali rezultati nam pokazuju da odlučno i pozitivno nastavimo istim putem dalje.
Apostolski upravitelj Splitsko-makarske nadbiskupije Želimir Puljić poručio je kako je crkva transcedetalna čuvarica društva.
Nešto više od tri desetljeća služim kao biskup u gradovima uz more, a evo sada je red na Splitu gdje su patroni i sveci mučenici iz prvih stoljeća kršćanstva. Uz brojno sudjelovanje puka različite dobi, zvanja i političkih opredjeljenja, a ponekad i različitih narodnosti i religija popust svetoga Vlahe u Dubrovniku. Istina, nije nam nepoznato da je bilo razdoblja kada je crkva nametala propise u društvu, a bilo je i razdoblja kada je djelovanje crkve smatrano suvišnim, zastarjelim, a ponekad tako napeto do obostrane isključivosti. 
U tom vidu štovanje stoljetnih svetaca pomagalo je u stvaranju tolerantnih odnosa na relaciji društvo i religija. Jer crkva se ne podudara s političkom zajednicom niti se veže uz bilo koji politički sustav. Ona je čuvarica transcedentnosti društva. 

“Split je ka cirkus, baciš ceradu i imaš cirkus”

Prije dodjele nagrada, uzvanicima se obratio i predsjednik Republike, Zoran Milanović koji je izrazio svoje zadovoljstvo što je dio ove proslave u Splitu, a uputio je i govor u kojem je potaknuo gradonačelnika da iskoristi mogućnosti Europskih fondova kao i činjenicu da Split usmjeri na pravi put.
S obzirom da me danas po protokolu čeka još jedan govor, a s protokolom se teže pregovara nego s teroristima bit ću kratak i još jednom izraziti pozitivno čuđenje prema ovom gradu i ljudima koji se mijenjaju kroz generacije. Evo sad mi jedna osoba u prolazu kaže – ja sam fetiva Splićanka. Mater mi je Bračanka, a otac iz Imotskoga. Grad se mijenja. Živi i plamsa. Da nema Smoje kojem ste posvetili ovu godinu, moj doživljaj Splita ono što Split jest, meni bi bio posredovan kroz puno slabiji medij. Smoje je jednako moje razumijevanje, doživljaj Splita. Nikada ga nisam doživljavao kao političara iako je oko njegovog statusa bilo proverzija.
 No, Split prema riječima Miljenka Smoje kaže ‘Split je ka cirkus baciš ceradu i imaš cirkus’. To nije uvredljivo i ja tu riječ nikada ne koristim kao nešto s negativnom konotacijom. Cirkus je život, umjetnost, znanje, tamo se prelamaju sve emocije koje vidimo u stvarnom životu. Svi ti protagonisti i geste i grimase koje vidimo u cirkusu to je kompleksni život. I to je život.  Split su i krotitelji tigrova, lavova, ozbiljni radnici, graditelji, ljudi koji kontroliraju svoje i tuđe emocije. To su artisti i modeli. Sve je to Split. 
Gradonačelniče, želim vam da grad uredite i razvijate i dižete na jednu zavidnu europsku razinu. Da iskoristite  svaki euro iz Europe. Nadam se da uskoro nećemo biti zemlja korisnica fondova jer će to značiti da smo mi ispodprosječna zemlja. To je nešto za što treba puno rada, a ja tu vidim Hrvatsku koja je u ratu i borbi ostvarena. Ostvarenje Hrvatske bio je cilj sam po sebi. 

POSLJEDNJE DODANO: