Nakon Visa, napravljena i planinarska kuća na Braču: Prvi planinarski objekt na Vidovoj Gori

Iako još nije službeno otvorena, planinarska kuća “Gažul” na Vidovoj gori na otoku Braču koristi se već neko vrijeme. S Hrvatskom gorskom službom spašavanja volonterski je uređuju i članovi Planinarskog društva “Profunda”, a službeno otvorenje se očekuje u srpnju. U njoj se nalazi i Obavještajna točka (OT) HGSS-a na Braču, a kuća se radila i dijelom koristila 2013. godine kada je na tom otoku bio Međunarodni kongres gorskih spašavatelja na IKAR – CISA. Osnova planinarske kuće je metalni kontejner, smješten u šumskom krajoliku na nadmorskoj visini 574 metra.

– Planinarsku kuću moguće je koristiti vikendom i po dogovoru, nije opskrbljena hranom i pićem, ima kuhinju i posuđe, u potkrovlju 25 mjesta za noćenje, vanjski WC, vodu iz spremnika za vodu, struju iz solarnog napajanja. Prilaz je vozilom preko Nerežišća, a kod skretanja za Vidovu goru nastaviti istočno za Bol i nakon nekoliko minuta vožnje je makadamsko skretanje za Gažul – opisuje HGSS-ovac, Goran Gabrić.

Planinarska kuća kao ishodišna točka za znamenitosti otoka

Planinarska kuća u prvom redu služi pripadnicima HGSS-a OT Brač za držanje opreme potrebne za akcije traganja i spašavanja, okupljanje, te održavanje vježbi i dežurstava. Namijenjena je svim članovima PD “Profunda”, ali i ostalim posjetiteljima za druženje.

– Naročito je pogodna planinarima iz unutrašnjosti Hrvatske kao ishodišna točka za posjet znamenitostima otoka Brača: Vidovoj gori, Pustinji Blaca, muzeju u Škripu, Zlatnom ratu, Zmajevoj špilji. Planinarska kuća nalazi se u okružju malog bračkog pastirskog naselja kamenih kućica i torova za stoku, gdje se održava godišnji stočarski sajam i gdje se mogu kušati bračka janjetina i specijalitet “vitalac” – kaže Gabrić. 

Osim na Braču, HGSS svoju Obavještajnu točku ima i na otoku Visu gdje su uredili planinarsku kuću “Sv. Andrija”. Prije nego je potpuno uređena na inicijativu HPD “Hum” bila je devastirani vojni objekt. Obnova je počela u listopadu 2009. godine, a završena je u svibnju 2010. Nalazi se na brdu Sv. Andrija udaljenom manje od sat vremena laganog hoda od centra grada Visa. Opremljena je kuhinjom, blagovaonicom, WC-om i kupatilom te zajedničkom spavaonicom za 14 osoba.

Uoči početka turističke sezone HGSS-ovci na Visu se svake godine pripremaju, obnavljaju vještine i znanja te dopunjavaju potrebnu opreme.

Planovi za Hvar

– Radimo to zbog slučajeva lošeg vremena kada helikopter ne može doći na otok i kada su trajektne veze prekinute. Cilj nam je da tamo imamo svoje ljude koji su obučeni i koji mogu izaći na teren, pružiti prvu pomoć i spasiti nekoga kome je pomoć potrebna. To je i bio cilj osnivanja Obavještajnih točaka na otocima. Napravili smo ih na Braču i Visu, a radimo i na tome da se pojačamo na Hvaru. Tamo trenutno nismo postigli kvalitetu koju imamo na Visu i Braču – kaže Grgo Puljas iz HGSS-a.

Na otoku Visu HGSS ima petnaestak ljudi koji su im baza, a surađuju i s vatrogasnim društvima. Obavještajnu točku Vis, dodaje Puljas, opremili su i terenskim vozilom.

– Nastojimo u suradnji s ljudima s otoka rješavati neke kritične točke koje oni prepoznaju kao mjesta koja su posjećena, a postoje neke potencijalne opasnosti. Ove smo godine, na primjer, radili u uvali Stiniva koja je dosta interesantna i atraktivna uvala, ali je teško doći do te uvale. Dosta je strm spust, a za jakog juga je onemogućen pristup s morske strane, pa smo ove smo godine napravili vježbu kako iz uvale do prometnice evakuirati potencijalno unesrećenu osobu – zaključuje Puljas.

POSLJEDNJE DODANO: