Menadžment zdravstvenih organizacija novi je poslijediplomski studij u Splitu…

Otvaranju su nazočili  su prorektor za Međunarodnu suradnju Sveučilišta u Splitu prof.dr.sc. Zoran Đogaš, dekan Ekonomskog fakulteta izv. prof. dr. sc. Vinko Muštra, prodekanica za međunarodnu suradnju Medicinskog fakulteta prof. dr. sc. Katarina Vukojević i voditelj studija izv. prof. dr. sc. Željko Mateljak. 
Riječ je o zajedničkom poslijediplomskom studiju Ekonomskog i Medicinskog fakulteta. 
 Ono što nas je potaknulo na osnivanje ovog studija je potreba koju vidimo i osjećamo u društvu, a to je potreba da naš zdravstveni sustav pokušamo potpomoći na temelju ekonomskih znanja koja mi ovdje razvijamo. Zahvaljujemo se Medicinskom fakultetu i rektoru Sveučilišta prof.dr.sc. Draganu Ljutiću što su znali prepoznati našu ideju koja se razvijala godinama, uz podršku i prethodnih uprava obiju sastavnica – kazao je dekan  Muštra iskazujući zadovoljstvo velikim interesom za upis na studij jer to znači da bi studij mogao izrasti u nešto što će na kraju pomoći svima nama da imamo još bolju zdravstvenu uslugu. 
Prema riječima prorektora Đogaša ideja o pokretanju ovog studija dogodila se još u vrijeme njegovog dekanskog mandata na Medicinskom fakultetu kada je sadašnji voditelj studija Mateljak došao s prijedlogom.  
Krenulo se u realizaciju s kolegama s Ekonomskog fakulteta s vjerom da je upravo ovo studij koji nam nedostaje, naročito jer svi oni koji vode zdravstvene ustanove u Hrvatskoj vide nasušnu potrebu za ovakvim studijskim programom – kazao je prorektor Đogaš istaknuvši naročitu ulogu u osnivanju studija profesora Mateljaka i  prodekanice Katarine Vukojević. 
Iznimno smo sretni što smo upisali prvu generaciju koja broji 16 polaznika. Među njima su uglavnom zdravstveni djelatnici, ali ima i kolega s završenim Ekonomskim fakultetom. S obzirom da je riječ o interdisciplinarnom programu gdje se susreću dvije struke,  društvene i biomedicinske, mi se nadamo da će naši polaznici usvojiti najbolja znanja koja će ih obogatiti u njihovom stručnom radu – kazala je prodekanica Vukojević. 
Začetnik ideje o studiju, ujedno i voditelj studija profesor Mateljak, kazao je kako je ovo jedini ovakav  studij u Hrvatskoj s područja Ekonomije koji je na raspolaganju zdravstvenim i nezdravstvenim djelatnicima. 
Polaznici će na studiju učiti moderne menadžerske tehnike, stilove vođenja, upoznat će se s  dosta praktičnih iskustva i studija slučajeva. Ono što je najvažnije učit  će suvremeno upravljanje zdravstvenim organizacijama od planiranja, organiziranja, kadroviranja, vođenja, kontroliranja, efikasnom donošenju odluka…Studij traje ukupno dva semestra, a njegovim završetkom polaznici stječu 60 ECTS bodova – kazao je Mateljak napominjući kako će diploma nakon završenog studija biti priznata u svim zemljama Eurospke unije. 
Ovaj studijski program ostvaruje visoku razinu povezanosti između teorijskog i praktičnog pristupa, predstavljajući brojne praktične primjere i načine rješavanja određenih poslovnih situacija u sektoru zdravstva.
Akademski naziv koji se stječe završetkom studija je sveučilišni/a specijalist/ica menadžmenta zdravstvenih organizacija (univ. spec. oec.) 
Na studij se mogu upisati studenti koji su završili sveučilišni diplomski studij i stekli najmanje 300 ECTS bodova ili sveučilišni dodiplomski studij prema ranijim propisima, poslijediplomski specijalistički i znanstveni studij iz odgovarajućeg akademskog područja. Studenti koji su završili sveučilišni diplomski/dodiplomski studij izvan polja ekonomije imaju pripremnu nastavu definiranu posebnom odlukom Fakultetskog vijeća Ekonomskog fakulteta u Splitu. 
Atraktivnost studijskog programa temelji se na educiranju svih zaposlenika u zdravstvenom sektoru i ostalih kojima ovo područje obrazovanja predstavlja profesionalni razvoj, ostvarivanje visoke razine povezanosti teorijskog znanja i praktičnog pristupa te osiguranje samostalnosti u primjeni menadžerskih vještina u zdravstvu.  
 

POSLJEDNJE DODANO: