Article

//www.dalmacijanews.hr/files/637f75175d7965c6048b4667/80

Splićanka Dora Komenda među 12 nominiranih za titulu circusnext laureata edicije 2022-2023!

Projekt „Konstrukt“ koji istražuje neuspjeh upravo je projekt koji joj je donio ovaj veliki uspjeh
Na netom održanom selekcijskom sastanku u Parizu, članovi circusnext platforme odlučili su kojih 12 projekata ulazi u posljednji krug odabira za ovu prestižnu europsku nagradu za neafirmirane suvremene cirkuske autore. Među 12 nominiranih projekata nalazi se i onaj Splićanke Dore Komende. Ovo je prvi put nakon 2010. godine da Hrvatska ima predstavnicu u finalu circusnext odabira. Sada slijedi šestomjesečni period koprodukcijske i rezidencijske potpore nominiranim projektima, a nakon finalne selekcije u Parizu u svibnju 2023. godine znat ćemo koja 4 projekta su i laureati edicije 2022-2023. 

circusnext projekt je razvoja i promocije suvremenog cirkusa u Europi. Osmišljen je kao platforma europskih organizacija s područja suvremene cirkuske umjetnosti s ciljem prepoznavanja perspektivnih i inovativnih cirkuskih autora, pružanja koprodukcijske, rezidencijske, mentorske i administrativne potpore u produkciji predstava i povećanja vidljivosti neafirmiranih kolektiva i umjetnika pred europskim profesionalcima radi osiguravanja daljnje budućnosti predstava. circusnext je nastavak projekta Jeunes Talents Cirque Europe koji se provodio od 2002. godine. Od tada do danas circusnext platforma podržala je 10 generacija umjetnika, preko 100 kolektiva/umjetnika iz Europe, od kojih su neki izrasli u prave zvijezde suvremene cirkuske scene. 

Članovi circusnext platforme su Cirkorama iz Zagreba, Cirkusfera iz Beograda i ROOM 100 iz Splita koji su zaduženi za provedbu projekta na području Istočne Europe. ROOM 100 je ujedno i jedini hrvatski laureat projekta iz 2010. godine. 

Na selekcijskom sastanku 13. i 14. studenog 2022. europski žiri circusnexta sastavljen od članova platforme birao je između 36 projekata nominiranih od strane nacionalnih i regionalnih žirija vodeći se kriterijima originalnosti projekta, kvalitetom izvedbe, relevantnosti i koherentnosti i sposobnosti da se projekt dovede do kraja. Žiri se odlučio za sljedećih 12 projekata:

Alžběta Tichá · „Frequency“ (Češka)

Recover Laboratory (Maiju Saarimaa, Miradonna Sirkka & Susanna Liinamaa) - <3 (smaller than three) (Finska)

Edouard Peurichard – „Le repos du guerrier“ (Francuska)

Diagonale du Vide (Amanda Homa et Idriss Roca) – „C’est l’Hiver, le Ciel est Bleu“ (Francuska)

Viivi Roiha  - „V“ (Francuska)

Basile Herrmann Philippe et Maxime – „Broths / Et autres paysagges“ (Francuska)

Alice Rende – „Fora“ (Francuska)

La Campistany (Júlia Campistany) – „PELUDA“ (Nizozemska)

Moritz Grenz & Clara Cortés Soler  - „Hedonia“ (Njemačka)

Doisacordes (Roberto Willcock & Thiago Souza) – „Cá entre nós“ (Španjolska)

Palimsesta (Andrea Rodriguez de Liebana & Sergio Gonzalez) · „MASHA“ (Španjolska) i

Cirkus Kolektiv (Dora Komenda) – „Konstrukt“ (Hrvatska).


Nakon dvije regionalne selekcije ovo je Dorin prvi odabir među 12 nominiranih. Treća sreća koja je primjer kako se upornost, kontinuirani rad i istraživački pristup dugotrajno isplate. Projekt „Konstrukt“ koji istražuje neuspjeh upravo je projekt koji joj je donio ovaj veliki uspjeh. Što dalje slijedi za Doru? Uz koprodukcijsku potporu platforme u iznosu od 3,000.00 €, „Konstrukt“ će boraviti na rezidencijama kod različitih circusnext članova platforme radi pripreme 20minutnog work-in-progressa koji će bit predstavljen u svibnju 2023. u Parizu na finalnoj selekciji. Nadamo se i tada dobrim vijestima i novom laureatu circusnexta iz Hrvatske.
hr Thu Nov 24 2022 14:46:07 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/6390a2715d7965fc368b4568/80
Foto: Press

Kreću prijave za još jednu Frituladu, ove godine uz kvalifikacije!

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu

Adventurina Fritulada, jedno od najuzbudljivijih natjecanja u friganju fritula vraća se i ove godine, a prijave ekipa počinju već danas, u srijedu 7. prosinca.
Kako iz godine u godinu raste interes za sudjelovanje u ovom kulinarskom izazovu, ove godine uvedene su kvalifikacije! Iste će se održati u kušaonici Vinarije Vinoplod, u utorak 13. prosinca s početkom u 19 sati. Svi zainteresirani prijaviti se mogu putem obrasca na web stranici Adventure zaključno s 12. prosinca u 16 sati.

Prijavljene ekipe sudjelovat će u lovu na prestižnu gastronomsku nagradu Zlatnu fritulu. Nju će ponijeti ekipa koja pripremi najukusniju slatku okruglicu ovogodišnjeg izdanja najpopularnijeg Adventurinog gurmanskog natjecanja – Fritulade.

- Spremite svoje fritule u vama najpoznatijem okruženju, vlastitim kuhinjama, a degustacijski uzorak koji uključuje minimalno 5 komada donesite na kvalifikacije 13.12. Prijave su obvezne – zato požurite, smislite najoriginalnije ime za vaš tim, pripremite slatke okruglice i plasirajte se u veliko finale još jedne Fritulade! - poručuju iz Stožera Adventure.

Deset najboljih ekipa, po ocjeni žirija, plasira se u finale Fritulade 2022. koje će se održati u Parkiću 17.12. s početkom u 19 sati – gdje će se sve odvijati kao i dosadašnjih godina – na licu mjesta. Na Frituladu se može prijaviti baš svatko, a pravila su vrlo jednostavna. Svim sudionicima su osigurane osnovne namirnice, plamenik, i radni stol, a natjecatelji sami nose svoje tajne sastojke, kao i pribor za friganje malih slatkih okruglica.

Sam događaj Fritulade veže se uz tradiciju slavljenja Proslave ili Osmina, stoljetnog vjerskog običaja kojim započinje tjedan uoči Božića ponoćnom zvonjavom sa svih crkvenih zvonika, a kojeg Šibenčani njeguju više od 500 godina. Tradicionalno, na taj datum su se u šibenskim kućama po prvi put u godini spremale ove tradicionalne božićne slastice.

Svake godine Fritulada privlači sve više natjecatelja, pa preporučamo svima da ne gube vrijeme i što prije prijave svoju ekipu putem obrasca na web stranici Adventure. Detalje programa pratite na Adventurinoj Facebook i Instagram stranici ili na internetskoj adresi


hr Wed Dec 07 2022 15:26:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639081155d796522368b457b/80

U Galeriji Emanuel Vidović 20. prosinca otvorenje izložbe Dunav Rendić - slikar i boem

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci

Izložba po prvi put predstavlja opus gotovo zaboravljenog, a nekada vrlo popularnog slikara Dunava Rendića (Zagreb, 1880.  Split, 1944.), sina slavnog kipara Ivana Rendića, koji je u međuratnom Splitu živio boemskim životom.

Nastojeći zaraditi za život, slikao je portrete po narudžbi koji otkrivaju njegov umjetnički talent, a najveći dio njegova opusa su vedute Splita i okolice, marine, ribarske brodice i jedrenjaci, koje je prodavao prolaznicima i turistima na ulicama brojnih gradova  Splita, Šibenika, Zagreba, Sarajeva, Livna, Mostara i drugih.

Odstupanja u kvaliteti posljedica su hiperprodukcije, ali i u tom dijelu Rendićeva opusa, pojedine slike se izdvajaju i daju naslutiti slikareve mogućnosti. Neki motivi splitske luke, Lučke kapetanije, elegičnoga Sustipana, ukazuju na tradiciju koja se nastavlja na slikarstvo Emanuela Vidovića, ali okupano svjetlošću.

Organizator izložbe je Muzej grada Splita. Autorice izložbe su dr. sc. Sandi Bulimbašić i dr. sc. Darija Alujević, kustosica izložbe je Petra Dajak Belas.


hr Wed Dec 07 2022 13:04:01 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/63905bb35d796502358b45be/80

U petak božićni koncert u crkvi u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom

Uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji
Crkvom u Bajagiću i Obrovcu Sinjskom  ponovno će odjekivati klapski zvuci, i to već tradicionalno, na još jednom božićnom koncertu u organizaciji klape KUD-a Vrilo, a u povodu proslave njihova nebeskog zaštitnika svetog Nikole.

Koncert će se održati u petak, 9. prosinca, a na tom će klapskom susretu, uz domaćine klapu Vrilo, nastupiti i klapa Zagora Trilj-Dicmo, ženska klapa Cetinjanke i muška klapa Cetinjani Hrvace, mješovita klapa Školji Tkon i ženska klapa Mindula Okrug Gornji.

Koncert će se održati u sklopu programa "Advent u Sinju".

- Pozivamo sve ljubitelje klapske pjesme da nazoče koncertu - poručuju iz klape KUD Vrilo.

hr Wed Dec 07 2022 10:24:21 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin
//www.dalmacijanews.hr/files/639058425d79656e358b4598/80
Foto: Damira Kalajžić

"Dječji Open stage" u nedjelju u 18 sati u Domu mladih

Pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti
Nakon duže pauze, vraćamo se puni entuzijazma jer će malci ponovno imati priliku pokazati svoje vještine.
„Dječji Open stage“ je manifestacija pod organizacijom udruge Cirkus Kolektiv u kojoj djeca, mali umjetnici, prezentiraju svoje kreativno stvaralaštvo iz područja različitih izvedbenih umjetnosti u trajanju do 10 minuta. Program se sastoji od više kratkih točaka koje izvode pojedinci ili grupe.

Događaj će se održati 11.12.2022. u 18 sati na Maloj sceni u prostoru Doma mladih u Splitu.
Po završetku izvedbi ostanite s nama i na malom druženju.

hr Wed Dec 07 2022 10:09:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Magazin

Pročitajte još . . .