ISLANDSKI LIŠAJ prirodni antibiotik, liječi dišne organe i probavne smetnje

Naziv ISLANDSKI dobio je po tome jer su ga ljudi tamo prvi počeli koristiti za liječenje. Skuplja se  od svibnja do rujna, za suha vremena. Suši se na prozračnom mjestu i čuva u dobro zatvorenim posudama.

Cetraria islandica –latinski naziv

DRUGI NAZIV: plućnik, islandska pletika, gorski mah

LJEKOVITI SASTOJCI: sluzi, gorke tvari (amarum), pektini, kompleks vitamina B, provitamin A

Islandski lišaj spada u vrijedne prirodne antibiotike. Liječi dišne organe i sve bolesti vezane uz prehladu. 

Njegove sluzi ublažavaju kašalj i upaljenu sluznicu i tako smanjuju podražaj na kašalj. Koriste ga oboljeli od bronhitisa, hripavca, plućni bolesnici, oboljeli od upale krajnika, tuberkuloze i ostalih dišnih problema. Čaj od islandskog lišaja sprečava razvoj bakterija. Izvrsno se slaže s biljkom podbjel (Tusilago farfara) i pojačava njegovo djelovanje. Djeluje slično penicilinu, pa samim tim liječi i neugodne afte u ustima. Osim kod dišnih bolesti koristan je kod želučanih i crijevnih bolesti. Ublažava probavne smetnje, želučani katar, regulira želučanu kiselinu. Sadrži mnogo vitamina B 12, pa je dobro sredstvo protiv slabokrvnosti. Jača i krijepi, liječi čireve na želudcurane koje teško zacjeljuju. Dijabetičari ga koriste kao dijetalni kruh. Odlično je sredstvo nakon iscrpljujućih bolesti. Poboljšava tek. Farmaceuti ovu biljku koriste u obliku sirupa, tableta, pastila, čaja, tonika.

ČAJ OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Veliku žlicu islandskog lišaja prelijemo s 2 dl kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedimo. Pijemo zaslađeno medom, po želji.

DOMAĆI BOMBONI OD ISLANDSKOG LIŠAJA

Tri puta po dvije šake svježeg lišaja isprati u cjedilu. Kuhati u 1 litri vode 10 minuta. Ponovo ga isprati, baciti vodu. Vratiti u lonac s litrom vode. Kuhati pola sata dok se ne smanji na 4 dl smjese. Procijediti, unutra ubaciti pola kilograma smeđeg šećera. Na kraju dodati malu želatinu u granulama. Miješati dok se ne zgusne. Ostaviti u loncu dok se ohladi. Narezati na kockice. Po želji uvaljati u šećer u prahu. Čuvati u staklenoj boci u hladnjaku.

POSLJEDNJE DODANO: