Naziv ISLANDSKI dobio je po tome jer su ga ljudi tamo prvi počeli koristiti za liječenje. Skuplja se od svibnja do rujna, za suha vremena. Suši se na prozračnom mjestu i čuva u dobro zatvorenim posudama.
Cetraria islandica -latinski naziv
DRUGI NAZIV: plućnik, islandska pletika, gorski mah
LJEKOVITI SASTOJCI: sluzi, gorke tvari (amarum), pektini, kompleks vitamina B, provitamin A
Islandski lišaj spada u vrijedne prirodne antibiotike. Liječi dišne organe i sve bolesti vezane uz prehladu.
Njegove sluzi ublažavaju kašalj i upaljenu sluznicu i tako smanjuju podražaj na kašalj. Koriste ga oboljeli od bronhitisa, hripavca, plućni bolesnici, oboljeli od upale krajnika, tuberkuloze i ostalih dišnih problema. Čaj od islandskog lišaja sprečava razvoj bakterija. Izvrsno se slaže s biljkom podbjel (Tusilago farfara) i pojačava njegovo djelovanje. Djeluje slično penicilinu, pa samim tim liječi i neugodne afte u ustima. Osim kod dišnih bolesti koristan je kod želučanih i crijevnih bolesti. Ublažava probavne smetnje, želučani katar, regulira želučanu kiselinu. Sadrži mnogo vitamina B 12, pa je dobro sredstvo protiv slabokrvnosti. Jača i krijepi, liječi čireve na želudcu, rane koje teško zacjeljuju. Dijabetičari ga koriste kao dijetalni kruh. Odlično je sredstvo nakon iscrpljujućih bolesti. Poboljšava tek. Farmaceuti ovu biljku koriste u obliku sirupa, tableta, pastila, čaja, tonika.
ČAJ OD ISLANDSKOG LIŠAJA
Veliku žlicu islandskog lišaja prelijemo s 2 dl kipuće vode. Nakon 10 minuta procijedimo. Pijemo zaslađeno medom, po želji.
DOMAĆI BOMBONI OD ISLANDSKOG LIŠAJA
Tri puta po dvije šake svježeg lišaja isprati u cjedilu. Kuhati u 1 litri vode 10 minuta. Ponovo ga isprati, baciti vodu. Vratiti u lonac s litrom vode. Kuhati pola sata dok se ne smanji na 4 dl smjese. Procijediti, unutra ubaciti pola kilograma smeđeg šećera. Na kraju dodati malu želatinu u granulama. Miješati dok se ne zgusne. Ostaviti u loncu dok se ohladi. Narezati na kockice. Po želji uvaljati u šećer u prahu. Čuvati u staklenoj boci u hladnjaku.