Article

//www.dalmacijanews.hr/files/5dbd383429111cbed68b4568/80
Foto: Pixabay

Šefica socijalne skrbi: Ni patronažna ni pedijatar nisu ništa prijavili Centru

U ove dvije godine promijenilo se to da su Centri krenuli s kvalitetnim procjenama rizika na strani djeteta
U RTL-u Danas gostovala je ravnateljica uprave za obitelj i socijalnu politiku Marija Barilić. Komentirala je slučaj teško ozlijeđene curice. 

Zašto ovi roditelji nisu odmah poslani na vještačenje - nakon prve prijave za nasilje u obitelji?
Kada dođe do prijave nasilja u obitelji i utvrđuje se je li potrebno vještačenje i hoće li ga biti o tome odlučuje sud. Kada dođe do takvih situacija stručni tim centra nadležan je za procjenu ugroženosti djetetovih prava i on je dužan utvrditi sve činjenice koje su vezane uz tu obitelj i izraditi kvalitetnu procjenu rizika.

Je li ovdje to kvalitetno napravljeno?
U trenutku kada je dijete bilo niske kronološke dobi onda je bilo.

Što se promijenilo u te dvije godine, koje su se to okolnosti promijenile?
Prije 2 godine rizici na strani roditelja bili su vrlo visoki, a sada je utvrđeno da nisu toliko visoki, odnosno da su roditelji kroz mjeru obiteljsko pravne zaštite poboljšali svoja ponašanja. Upravni nadzor ocijenio da ona nisu bili dovoljna za povratak djeteta, posebno uzimajući u obzir da je dijete niske kronološke dobi bilo smješteno u udomiteljsku obitelj i tamo bilo dvije godine.

Ovdje je na više razina zakazao sustav. Očito nije kriv samo Centar, što je radio obiteljski liječnik, pedijatar, patronažna sestra? Je li centar dobio kakvu prijavu?
Centar nije dobio nikakve sumnje od njih, bile su prijave od bake da se nešto dešava kad je dijete vraćeno u obitelj.Naglašava da je dužnost svake stručne osobe da prijavi svaku sumnju na nasilje.

Kazna zatvora za neprijavljivanje je do tri godine, jeste li naišli na slučaj da je netko zbog neprijavljivanja odgovarao?
Ja ne radim u sustavu pravosuđa, ali iz svog iskustva nisam čula za takav slučaj.

Je li to zato što zakon ne štiti osobe koje prijavljuju?
Zakon je dobro napisan, ali važno je naglasiti da je dužnost i svakog građana koji ima sumnju da prijavi sumnje na nasilje. I apeliram da i oni utječu.   

Što se promijenilo u dvije godine, kada je cijelu Hrvatsku zgrozio slučaj oca koji je bacio djecu s balkona?
U ove dvije godine promijenilo se to da su Centri krenuli s kvalitetnim procjenama rizika na strani djeteta, Ministarstvo radi na zakonu o socijalnoj skrbi rade se strukturne promjene i osniva Akademija čija će uloga biti usavršavanje svih stručnih radnika u sustavu socijalne skrbi, zatim i Povjerenstvo koje će biti neovisno tijelo, javlja RTL.
hr Sat Apr 03 2021 19:54:30 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5a4b5777b9e03efb3f8b4576/80
Foto: Pixabay / Ilustracija

Iz automobila djeci pokazao pištolj i prislonio ga sebi na sljepoočnicu

Muškarac je ubrzo pronađen, a izvješće će biti dostavljeno nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.
Jučer poslijepodne splitska policija zaprimila je dojavu kako je troje djece oko 17:25 sati na području predjela Kamen, vidjeli muškarca koji je sjedio u osobnom vozilu, te im je u jednom trenutku pokazao pištolj i prislonio ga sebi na sljepoočnicu, nakon čega su oni pobjegli.

Odmah po zaprimanju informacije započeli su intenzivno kriminalističko istraživanje.

Policijski službenici su izašli na teren i utvrdili vlasnika predmetnog vozila, kao i identitet muškaraca koji su nalazili u vozilu, te je pronađen i plastični pištolj. Jučer tijekom dana u sklopu izvida, obavljeni su razgovori, provedene mjere i radnje iz nadležnosti policije.

Pismena o obavljenim radnjama i provedenim dokazima biti će uz izvješće dostavljena nadležnom Općinskom državnom odvjetništvu u Splitu.
hr Fri Apr 16 2021 11:45:32 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5e0b0f5029111cd1478b4681/80

Nastavljeno suđenje za egzekuciju kod Omiša: 'Karmelino je imao velikih problema jer je radio kao konobar u Makarskoj...'

Nastavak suđenja donio je svjedočenje niz osoba koji nisu bili izravni svjedoci krvoprolića, ali su poznavali žrtvu ili okrivljene, a neki su tek slučajno bili dio cijele priče.
Pred tročlano Sudsko vijeće, na čelu sa sutkinjom Ivonom Rupić, dva su dana izlazili okrivljeni za egzekuciju Karmelina Fistanića u studenom 2019. godine, nedaleko od Omiša, kod skretanja za Brzet. Ondje je Stjepan Ringwald, stoji u optužnici Županijskog državnog odvjetništva, ispalio šest hitaca u glavu i vrat Fistanića koji je od zadobivenih ozljeda na mjestu preminuo. Jerko Pirić i Vlado Zolota bili su logistika zločina.

Nastavak suđenja donio je svjedočenje niz osoba koji nisu bili izravni svjedoci krvoprolića, ali su poznavali žrtvu ili okrivljene, a neki su tek slučajno bili dio cijele priče. Među njima je bio Robert Fistanić, Karmelinov rođak koji je izrekao da ovaj nije bio sposoban sam otvoriti lokal nego je tražio partnera. Međutim, Robert se nije usudio na takav potez jer je, kazao je, Karmelina znao kao nekoga tko i nije baš znao poštovati ranije dogovore.

Dana kada je ubijen, s Karmelinom je trebao u Bosnu po grede za njegovu kuću, ali plan se naglo promijenio nakon poruke - Tlak mi je na 'iljadu. Bolje sutra u Bosnu. Nedugo poslije, od poznanika je čuo kako je Karmelino ubijen, a u to se uvjerio nakon što mu je plačući to priopćila i njegova djevojka Verica. 

Zaputio se prema mjestu zločina, a ondje je vidio tijelo prekriveno bijelom plahtom. Nije vidio nikoga koga je od ranije poznavao. Kasnije je iz policijske postaje odveo Vericu u Pisak.
- Ponavljala je kako ne zna ništa, a rekla mi je i, dok smo se vozili prema Pisku, da ne spominjem nikakvu drogu - kazao je Fistanić.

- Velikih problema Karmelino je imao zbog toga što je radio kao redar u Makarskoj. Imao je sukoba - među ostalim je objašnjavao Robert Fistanić odgovarajući na pitanje Borisa Majića, prvookrivljenog Stjepana Ringwalda.

Među svjedocima se našao i Mario V. čije je ispitivanje predložila obrana. On je bio vlasnik skutera za kojeg se sumnja kako je na njemu Ringwald izvršio ubojstvo. Do detalja je objašnjavao gdje ga je i kada kupio, razloge prodaje 'momku iz Splita' i tehničke detalje o skuteru Yamaha T-Max.

Doris Košta
, braniteljica Pirića, inzistirala je na pokazivanju spornog motora iz fotodokumentacije kako bi ga svjedok, možebitno, prepoznao, ali je on tek ustvrdio kako se radi o istom modelu i boji skutera, ali nije mogao sa sigurnošću potvrditi radi li se baš o motoru kojeg je, kako je kazao, imao tek nekoliko mjeseci jer mu 'nije odgovarao'.

hr Thu Apr 15 2021 17:16:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/60752d2f6f52dfa12f8b4568/80
Foto: DalmacijaNews

U Kaštelima napadnuti djelatnici Centra za socijalnu skrb, uhićene tri osobe

Motivi napada još nisu poznati
Nešto iza 13 sati u Kaštelima su napadnuti djelatnici Centra za socijalnu skrb. Iako točna lokacija još uvijek nije poznata, navodno se incident dogodio ispred samog središta Centra u Kaštel Starom, a djelatnici su zatražili liječničku pomoć.

Splitska policija potvrdila je slučaj, a trojica napadača privedena su i zadržana radi daljnjeg utvrđivanja činjenica. 

O motivima napada nisu htjeli, a više informacija bit će poznato nakon dovršenog istraživanja.


hr Thu Apr 15 2021 17:15:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika
//www.dalmacijanews.hr/files/5f3d6cc9daf72d62748b4599/80
Foto: DalmacijaNews

Iz splitskog skladišta ukraden građevinski materijal, radni strojevi, agregati...

U tijeku je kriminalističko istraživanje
U vremenskom periodu od 12.mjeseca 2020.godine do 13. travnja 2021.godine u Splitu iz skladišnog prostora otvorenog tipa kao i zatvorene hale otuđen je građevinski materijala, radni strojevi, agregati, kompresori te razni alati i sekundarne sirovine. 

Na mjestu događaj izvršen je očevid. U tijeku je kriminalističko istraživanje, tijekom kojeg će se utvrditi i točan iznos nastale materijalne štete, poručili su iz PU splitsko-dalmatinske.

hr Thu Apr 15 2021 10:30:00 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Crna kronika

Pročitajte još . . .