Article

//www.dalmacijanews.hr/files/53d615f21899420c6b0004a6/80
Foto: Dalmacija News

Supetarska gradonačelnica: "Plenković obukom Ukrajinaca odvraća pozornost od plaža"

"Mislim da se uz upis pomorskog dobra, njegovo ograničavanje i detaljno definiranje ugovora koncesije i pravilnike puno toga može napraviti i kroz ovaj zakon. Smatram da ovaj zakon nije dobar"

Novi prijedlog zakona o pomorskom dobru ujedinio je oporbu. Iz oporbe tvrde da on ima nekoliko spornih dijelova. Zakon dijeli plaže na tri kategorije: morske ili javne plaže, morske plaže ispred hotela, turističkog naselja i kampa, te plaže posebne namjene. Oporba tvrdi da takva podjela u biti otvara prostor privatizaciji javnog dobra, a više o toj temi u studiju N1 televizije govorila je supetarska gradonačelnica, SDP-ovka Ivana Marković.

Marković kaže da su plaže vlasništvo svih građana Republike Hrvatske.

 - To je opće dobro i to je ono na što mi stalno ukazujemo. Da su plaže najveće bogatstvo Hrvatske i da ga trebamo sačuvati za generacije koje dolaze, kaže Marković.

Kaže i kako jedinice lokalne samouprave nemaju zaštitu od institucija koje bi trebale uredovati oko zaštite pomorskog dobra. 

- Ako mi dojavimo uzurpaciju pomorskog dobra, komunalni redari rade zapisnik i prosljeđuju odgovornim inspekcijama. A onda dolazimo do problema. Prvi je neupisano pomorsko dobro, a drugi je reakcija inspekcija koje trebaju reagirati, a koje različito tumače postupanje na neupisanom pomorskom dobru, kaže Marković.

Komentirala je tri kategorije plaža predviđene zakonom. Kaže da, po njenom mišljenju, postoje samo dvije: uređene i neuređene.

- Po ovom zakonu ispada da morske plaže ispred hotela, turističkog naselja i kampa i plaže posebne namjene, a ove posljednje nisu detaljno opisane, nisu javne plaže. I na to se naslanja najsporniji dio zakona, a to je povezivanje takvih plaža u cjelinu s privatnim vlasništvom, kaže Marković.

Dodaje da je u zakonu predviđeno, kroz više članaka, ograničavanje opće upotrebe. 

- Mislim da se uz upis pomorskog dobra, njegovo ograničavanje i detaljno definiranje ugovora koncesije i pravilnike puno toga može napraviti i kroz ovaj zakon. Smatram da ovaj zakon nije dobar, ali da ga se može popraviti, ističe Marković.

Komentirala je i novi način dobivanja koncesija. Kaže kako bi po ovom prijedlogu zakona građani mogli izgubiti slobodan prilaz plažama. 

- Ne mogu zamisliti scenarij u kojem bi netko mogao zabraniti pristup plaži, kaže Marković i dodaje da prijedlog zakona predviđa i postojanje redara s VSS spremom koji bi trebao hodati po hrvatskim plažama i utvrđivati tko ima, a tko nema pravo pristupa.

Kaže i kako u odnosu na sadašnja odobrenja oni koji su do sad imali štand na plažama ovise o lokalnom koncesionaru koji preuzima kontrolu nad cijelom plažom. Dodaje da i jedinice lokalne samouprave neće znati koliko novca će potkoncesionari davati koncesionaru i kakav će oni ugovor imati.

Kaže i kako će koncesionar moći koristiti 70 posto plaže, dok će 30 posto morati biti javno dostupno. Dodaje da se svi problemi koji nastaju nedorečenim zakonom guraju jedinicama lokalne samouprave te da lokalna samouprava nema kapaciteta to sve odrađivati. 

- Nemojmo nejasne stvari, koje zakon ne definira do detalja, prebacivati na nekoga tko to neće moći kontrolirati, kaže Marković.

Komentirala je i to da zakon predviđa da će koncesionari moći dati založno pravo na koncesiju, odnosno dobiti zalog na javno dobro. 

Odgovorila je premijeru Andreju Plenkoviću koji je oporbu prozvao da provlači lažne teze. Marković upozorava da je na ovaj prijedlog zakona došlo više od 1000 pritužbi, što znači da su za njegovo donošenje građani zainteresirani. Podsjeća da je cijela reakcija nastala na inicijativu građana, akademske zajednice i raznih udruga.

- Kao što vidimo po ovim izjavama, probleme koji su pronađeni u ovom prijedlogu zakona žele prekriti tom krinkom da je oporba za Putina, kaže Marković i dodaje da isto tako može HDZ-u poručiti da su oni protiv hrvatskih građana jer je HDZ osuđen za korupciju.

hr Tue Jan 24 2023 19:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63be77015d79657f958b45aa/80

Policija traži očevice sinoćnje nesreće u kojoj je smrtno stradao vozač teretnog vozila

Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192
Sinoć oko 20.00 sati u Splitu na kolniku Ulice ZNG-a kod nadvožnjaka ispod Vukovarske ulice dogodila se prometna nesreća u kojoj je smrtno stradao 40-godišnji vozač teretnog vozila. Okolnosti ove nesreće se utvrđuju te stoga molimo očevice da se jave osobno u Postaju prometne policije, Put Plokita 81 ili na brojeve telefona 021 504 036, 504 010, ili na 192.
hr Thu Feb 02 2023 09:12:40 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .