Neven-Calendula officinalis
Drugi nazivi: neven žutelj, zimorod, prstenčac...
Neven je omiljena ukrasna biljka koja se uzgaja po vrtovima, ali se može naći i podivljala uz puteve i plotove. Lako ćemo je prepoznati po raznim nijansama žutonarančaste boje njenih cvjetova. Cvjeta od travnja do rujna, pa je vrlo dostupna za upotrebu, za razliku od drugih biljaka koje imaju kratko vrijeme cvatnje.
Ljekovite tvari u nevenu su: eterično ulje, flavonoidi, glikozidi, karotinoidi, gorke tvari, sluzi, treslovine, neke organske kiseline, provitamin A... Za ljekovitu svrhu beremo glavice nevena za sunčana vremena i sušimo ih na propuhu.
Spomenut ćemo neka od njegovih ljekovitih svojstava. Neven izrazito dobro regulira mjesečnicu i u tu svrhu ga treba koristiti tjedan dana prije mjesečnice, pijući 2-3 šalice ovog čaja na dan. Regulira pravilnu opskrbu i odljev krvi u menopauzi. Dobar je diuretik i laksativ, izvanredan je za pročišćavanje krvi, a čak mu se pripisuju pozitivni učinci na kancerogene bolesti. Kao sredstvo protiv kancerogenih bolesti koristimo ga u mješavinama s nekim drugim biljkama.
Čaj od nevena je pravi melem za želudac i jetru. Zacjeljuje čireve na želucu i dvanaesniku, smiruje upalu debelog crijeva.U ginekologiji se koristi kod cističnih jajnika u kombinaciji sa stolisnikom i koprivom.
Najkorisnija primjena nevena je izvana- u obliku kreme, masti ili ulja. Koristimo ga kod svih vrsta rana, ožiljaka, kožnih bolesti. Dobro je sredstvo kod akni, bradavica, potkožnih čireva, ekcema. Primjenjujemo ga za suhu i osjetljivu kožu, kod upale vena i hemeroida.
PRIPREMA NEVENOVE MASTI
Nevenove cvatove ili latice pržimo polako na svinjskoj masti dok ne ishlapi sva vlaga. Na 6 žlica domaće masti ide 40 latica nevena. Nakon toga procijedimo, ulijemo u posudice i čuvamo na hladnom mjestu. Upotrebljavamo za vanjsku primjenu.
ČAJ ZA ČIŠĆENJE (DETOKSIKACIJU)
Za ovaj čaj koristimo biljke: maslačak (Taraxacum officinale) 20 g, poljska preslica (Equisetum arvense) 20 g, jaglac (Primula officinalis L.) 10 g, breza (Betula alba) 10 g, koromač (Foeniculum vulgare) 10 g
Priprema čaja: 3 žlice čajne smjese prelijemo s pola litre uzavrele vode, ostavimo sat vremena poklopljeno. Procijedimo i pijemo tri puta dnevno po jednu šalicu. Čaj pijemo mjesec dana. Ovaj postupak čišćenja organizma možemo ponoviti u jesen kako bi pripremili organizam na zimsku prehranu.