Article

//www.dalmacijanews.hr/files/65093ac85d7965fd138b464e/80

Škola u bolnici KBC-a Split: mjesto gdje učenici, roditelji, nastavnici i medicinsko osoblje zajedno prolaze školu života

Škola u bolnici splitskog KBC-a pokrenuta je davne 1959. na inicijativu prof. dr. Mira Juretića, a od 1989. izvođenje nastave povjereno je OŠ „Marjan”

Gotovo pola milijuna učenika osnovnih i srednjih škola krenulo je u novu školsku godinu. Dio njih, nažalost, ne dijeli školske klupe sa svojim prijateljima već svoje đačke dane provodi u bolnicama. 

Klinički bolnički centar Split, uz svu stručnu medicinsku pomoć, svojim pacijentima na Klinici za dječje bolesti osigurao je mogućnost za igru, rekreaciju i obrazovanje prikladnu za njihovu dob i zdravstveno stanje. Cilj je hospitaliziranoj djeci olakšati odvojenost od obitelji i primarne socijalne sredine, umanjiti stres od hospitalizacije, pružiti im kontinuitet u usvajanju nastavnih sadržaja, dane provedene u bolnici učiniti zanimljivijima, kraćima i sadržajnijima te im omogućiti lakšu reintegraciju u matičnu školu ili vrtićku skupinu nakon povratka iz bolnice.

Škola u bolnici splitskog KBC-a pokrenuta je davne 1959. na inicijativu prof. dr. Mira Juretića, a od 1989. izvođenje nastave povjereno je OŠ „Marjan”, na čelu s ravnateljicom mr. sc. Zdenkom Barović. Njihov 'bolnički tim' koji trenutno broji dvije učiteljice razredne nastave i 14 predmetnih nastavnika, godišnje skrbi o obrazovanju 200 do 250 djece koja su na kraćem ili duljem liječenju u splitskoj bolnici. 

- Glavni prioritet je njihovo zdravlje, stoga je i izvođenje nastave prilagođeno zdravstvenom i psiho-fizičkom stanju svakog učenika. Nastava se provodi od 9 do 18.30. Imamo malu učionicu u kojoj se djeca rado okupljaju, a ukoliko im zdravstveno stanje ne dopušta izlazak iz sobe, nastavu održavamo kraj njihova bolničkog kreveta“, rekla je voditeljica Škole u bolnici Božena Škarica, profesorica povijesti koja priznaje da je na samom početku svoga rada, 2012. godine, imala puno strahova, no sa svim lijepim i teškim situacijama nauči se živjeti. „Najteže je kada radite s djetetom kao da je budućnost pred njim, a njegova dijagnoza govori suprotno. Najsretniji smo kada dijete ozdravi i bude otpušteno iz bolnice pa ga sretnemo negdje u šetnji ili igri. To je najveće zadovoljstvo.

Da ovaj posao oplemenjuje svjedoči i Ivana Jurin, učiteljica razredne nastave koja je u bolničkoj školi već dvadeset godina. 

- Najteže bolesna djecu su s nama najduže i na njih se posebno vežemo. Trebamo biti posebno osjetljivi u komunikaciji s njima i roditeljima. U ovoj školi ne vodi se borba za ocjene i prosjek već se vode neke druge, ozbiljnije bitke. Svi koji su na bilo koji način uključeni u rad Klinike za dječje bolesti imaju svakodnevni podsjetnik na hijerarhiju pravih vrijednosti koja se nekada u životu, uslijed svakodnevnih briga, poremeti

Profesorica vjeronauka, č.s. Jelena Marević, u bolnici je već 10 godina i kaže da ovdje nitko nije samo učitelj ili samo liječnik i medicinska sestra, već su svi i prijatelji i tješitelji. 

- Svima nam je najteže na hematologiji i onkologiji gdje je neizvjesnost i borba svaki dan. Povežemo se dosta sa djecom, ali i sa roditeljima s kojima smo u kontaktu i nakon gubitka. Teško je, ali ispunjava i čini nas zahvalnijima i više ljudima. Na nama je da unesemo dijelove normalnog života i iza ovih vrata, da učinimo sve što je moguće da pacijentima bude barem malo ljepše i ugodnije.

Deset godina informatiku i tehničku kulturu u bolnici predaje prof. Boris Aračić koji ističe da se rad u bolnici i u školi razlikuje toliko da kao da je riječ o dva različita posla. 

- I danas mi je jednako teško kao i na početku. Ne možete se naviknuti na to da iz dana u dan radite s djecom čije se zdravstveno stanje pogoršava i koji nas na posljetku napuste. Ovdje shvatite da su problemi koje mi imamo smiješni. Svakodnevno proživljavate mnoštvo emocija, no radi njih moramo biti hrabri i nasmijani.

U bolničkoj školi su stručno zastupljeni svi obvezni predmeti osim tjelesne i zdravstvene kulture: hrvatski i engleski jezik, matematika, priroda i društvo, povijest, geografija, biologija, kemija, fizika te likovna, glazbena i tehnička kultura. Učenici imaju i mogućnost pohađanja izbornih predmeta: vjeronauka, informatike i talijanskog jezika. Nastavnici su u stalnom kontaktu s matičnom školom kako bi uskladili plan i program da bi se đacima olakšao povratak u njihove razrede. 

Za one mlađe, u splitskoj se bolnici nalazi vrtić, za čije je funkcioniranje zadužen Dječji vrtić „Cvit Mediterana“. Još od 1984. g. njihovi odgojitelji se u bolnici igraju i provode različite pedagoške aktivnosti s najmanjim pacijentima. Njihova igraonica otvorena je od 9 do 19.30, a godišnje kroz nju prođe više od 1000 djece.

Liječnici i medicinske sestre Klinike za dječje bolesti KBC-a Split prezadovoljni su suradnjom s pedagoškim osobljem. Predstojnica klinike doc. dr. sc. prim. Branka Polić, kao i glavna sestra Biljana Mijač, ističu kako su bolnička škola i vrtić od iznimne važnosti za njihove pacijente te da njihov rad uvelike doprinosi humanizaciji bolničkog liječenja djece.

Škola je ovo u kojoj djeca sama zvone, u kojoj školski sat, kao i onaj proveden u igri, ponekad traje i kraće, čije zidove krase crteži iz kojih izbija veselje i radovi prepuni ljubavi pa barem na trenutak zaboravite da ste zapravo u bolnici. Igra i nastava ovdje malenim pacijentima, ali i njihovim roditeljima, dodir je sa svijetom kakvog poznaju, a za učitelje, odgajatelje i medicinsko osoblje, neprocjenjiva škola života.


hr Tue Sep 19 2023 08:10:05 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6311f74b18d1cb0ea58b45f9/80

Zbog radova na Žnjanu promjene na linijama br. 14 Brda – Duilovo; br.15 Duilovo – Trajektna luka – Duilovo

Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu
Zbog izvođenja građevinskih radova na izgradnji oborinske odvodnje na Žnjanu u Velebitskoj ulici na križanju sa Ulicom Šetališta Pape Ivana Pavla II, od utorka, 03.10.2023.g. dolazi do izmještanja autobusnog okretišta sa dosadašnje lokacije na Duilovu, na način da će novo početno – završno stajalište na autobusnim linijama br.14 i br.15 biti uspostavljeno na Šetalištu Pape Ivana Pavla II (nasuprot hotela Amphora).

Zbog navedenog dolazi do nove izmijenjene trase prometovanja autobusnih linija br.14 (Brda –  Kopilica – Dubrovačka – Bolnice – Žnjan – Duilovo) i br.15 (Duilovo – Trajektna luka – Duilovo) i to na sljedeći način:

po povratku iz smjera grada prema Žnjanu iz Poljičke ulice, autobusi na linijama br.14 i br.15 neće skretati u Velebitsku ulicu nego će produživati do Ulice Kralja Stjepana Držislava gdje će kod Plodina skretati u Ulicu Put Pazdigrada, zatim na rotoru lijevo u Maslinsku ulicu te desno u ulicu Put Duilova i Šetalištem Pape Ivana Pavla II prometovat će do novoizgrađenog autobusnog okretišta na Žnjanu.


po polasku iz smjera Žnjana autobusi na liniji br.15 prometovat će s novoizgrađenog autobusnog okretišta na Šetalištu Pape Ivane Pavla II., zatim Ulicom Put Duilova, te će skretati lijevo u Maslinsku ulicu, zatim ravno preko rotora Ulicom Put Pazdigrada, desno u Lovrinačku ulicu, zatim desno u Ulicu Put groblja gdje se preko Ulice Kralja Stjepana Držislava i Poljičke ceste linija br.15 vraća na uobičajenu trasu prometovanja.


Na izmijenjenoj trasi uspostavljena su nova autobusna stajališta kod Osnovne škole na Pazdigradu (obostrana) i na Duilovu.

  

 

Izmijenjena trasa prometovanja autobusnih linija br.14, br.15 za vrijeme izvođenja radova


hr Mon Oct 02 2023 13:29:48 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/58e1fe58b473982b118b4569/80
Foto: Dalmacija News

Užas na odmorištu autoceste A1: Vozač autobusa krenuo natočiti gorivo, na mjestu ubio djevojku (17)

Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja

Jučer se na odmorištu Sokolac (prije se zvalo Brinje), na autocesti A-1 u smjeru Splita, dogodila prometna nesreća u kojoj je na mjestu smrtno stradala 17-godišnja djevojka, piše Jutarnji list.

Ličko-senjska policija je izvijestila da je do nesreće došlo u 18.59 sati u nedjelju.

44-godišnji vozač upravljao je autobusom zadarske registracijske oznake i prilikom pomicanja autobusa na poziciju za točenje goriva započeo je voziti unaprijed, a da se prethodno nije uvjerio da to može učiniti bez opasnosti za druge sudionike u prometu.

Pritom je udario u 17-godišnjakinju koja je uslijed zadobivenih ozljeda na mjestu događaja smrtno stradala, javlja Ličko-senjska policija. Policijski službenici provode kriminalistička istraživanja kako bi utvrdili sve činjenice i okolnosti događaja.

Lokalni mediji su objavili da se radi o djevojci s benkovačkog područja koja je bila u pratnji mladih nogometašica nogometnog kluba "Vrčevo" iz Glavice u zadarskom zaleđu, koje su bile na gostovanju u Pregradi u Hrvatskom zagorju.


hr Mon Oct 02 2023 12:19:25 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a9732cc6747241f8b45ae/80

Prilika za poslodavce i maturante koju ne smijete propustiti!

Ovog utorka i srijede u splitskom hotelu Amfora od 10 do 14 sati
Turističko - ugostiteljska škola Split, u sklopu Projekta uspostave regionalnog centra kompetentnosti u sektoru turizma i ugostiteljstva, ovog utorka i srijede, u suradnji s HGK – Županijskom komorom Split i UNIST, organizira susret učenika s poslodavcima i predstavnicima visokog obrazovanja.

Tijekom trodnevne manifestacije, koja je započela 27. rujna Danom otvorenih vrata, učenicima će biti pružena jedinstvena prilika da razluče žele li nastaviti školovanje ili se, po završetku srednje škole, uključiti u tržište rada. 

- U sinergiji s ugostiteljima, predstavnicima splitskog Sveučilišta i ostalim partnerima želimo unaprijediti kompetencije učenika i polaznika programa cjeloživotnog učenja naših škola. Svjesni smo kako je cilj održivog i konkurentnog turističkog proizvoda dostižan samo sa stručnim i obrazovanim kadrom i upravo zato želimo povezati sve aktere turističkog i ugostiteljskog sektora kako bi poslodavcima olakšali pronalazak radnika, a učenicima pronašli kvalitetne mentore i olakšali odluku o nastavku njihovog školovanja ili karijere - poručio je Ivo Bilić, ravnatelj Turističko-ugostiteljske škole Split.

Poslodavci će imati priliku upoznati se s programom stipendiranja učenika, iniciranim od strane Ministarstva turizma i sporta RH, u sklopu kojeg među učenicima mogu pronaći buduće zaposlenike i uklopiti ih, bez ograničavajućih obveza, u svoj radni kolektiv. Jednako tako, u skladu s jednim od glavnih ciljeva projekta RCK, poslodavci će biti upoznati i s novim programima usavršavanja i cjeloživotnog obrazovanja odraslih, odobrenih od strane Ministarstva obrazovanja i znanosti.

Tako će se sutra, u utorak 3. listopada, od 10 sati, u splitskom hotelu Hotelu Amphora održati Dan karijera na temu „Strategija razvoja hrvatskog turizma” gdje će se uz okrugli stol raspravljati o novim trendovima u sektoru turizma i ugostiteljstva.

U srijedu, 4. listopada, na istom će mjestu i u isto vrijeme će biti održana panel diskusija u sklopu Dana obrazovanja, tijekom koje će predstavnici visokih učilišta prezentirati svoje programe  učenicima i odraslima koji imaju namjeru nastaviti obrazovanje u sektoru turizma i ugostiteljstva.

- Cilj je izgraditi održivu budućnost turizma ne samo na lokalnoj, nego i na državnoj razini. Iznimno mi je zadovoljstvo što su naša nastojanja podržali predstavnici Ministarstva turizma RH, Splitsko- dalmatinske županije, Grada Splita, Turističkih zajednica grada Splita i  Splitsko-dalmatinske županije, Hrvatske gospodarske komore- Županijske komore Split te brojni poslodavci koji su prepoznali priliku za uspješnu suradnju u budućnosti - rekla je Andrea Bilandžić iz Turističko-ugostiteljske škole Split, ujedno i voditeljica promidžbe i vidljivosti RCK Split.     

Podsjetimo, trodnevna manifestacija se održava u sklopu drugog Mjeseca gastronomije, a učenici Turističko-ugostiteljske škole Split i partnerskih škola su prošlog tjedna, uz podršku Turističke zajednice grada Splita te mentorstvo poznatih chefova, povodom Svjetskog dan turizma, Rivu obojali u zeleno te počastili Splićane koktelima i mediteranskim specijalitetima.

Dakle, u utorak, poslodavce koji se još nisu uključili u program stipendiranja i učenike strukovnih zanimanja čeka izvanredna prilika za povezivanje na obostrano zadovoljstvo, a u srijedu će maturanti dobiti sve informacije potrebne kako bi donijeli odluku na životnom raskrižju – nastavak školovanja ili početak rada.
hr Mon Oct 02 2023 12:14:28 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/651a8616cc6747241f8b459f/80

Potres jačine 4,6 po Richteru zatresao Hercegovinu, osjetio se i u Imotskom

Epicentar je bio kod Gruda

Oko 10:30 sati potres je zatresao dio Bosne i Hercegovine. Prema EMSC-u radilo se o potresu jačine 4.6 po Richteru s epicentrom kod Gruda, 40-ak kilometara od Mostara.

Za sada nema informacija o ozlijeđenim osobama ili materijalnoj šteti.

Čitatelji Dalmacijanewsa javljaju da se osjetio i u Imotskom.
hr Mon Oct 02 2023 10:58:12 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .