Rusi zauzeli ukrajinske brodove na Krimu!

Ruska vojska zauzela je tri ukrajinska ratna broda na Krimu, javljaju službenici ukrajinske mornarice nakon napada ruske vojske na crnomorski poluotok Krim i službene aneksije teritorija.

Vladislav Seleznyov, glasnogovornik ukrajinske vojske na Krimu, rekao je da su ruske snage iskoristile omamljujuće granate dok su napadale posadu broda Ternopol u luci grada Sevastopolja.

Ruske zastave istaknute su na molovima u blizini druga dva ukrajinska broda pa se daje naslutiti da su i oni zauzeti. 

‘Čini se da su Rusi skinuli zastave s oba broda, ali nisu istaknuli svoje zastave’, rekao je Seleznyov.

Prema podacima Ministarstva obrane Ukrajine više od 14.500 ljudi služi u njihovoj mornarici, a većina ih je stacionirana na Krimu.

Kijev optužuje Rusiju da uništava misiju OESS-a u Ukrajini
Rusija svojom taktikom uništava napore OESS-a u organiziranju promatračke misije u Ukrajini, optužio je u Beču ukrajinski ministar vanjskih poslova Andrej Deščicja.
“Jedino logično objašnjenje je da Rusija po svaku cijenu želi izbjeći otkrivanje njezinih akcija u Ukrajini”, rekao je u srijedu i istaknuo da je Organizacija za europsku sigurnost i suradnju njihov taoc.

OESS, na inicijativu Zapadnjaka želi poslati stotinjak promatrača u Ukrajinu. Njemački ministar vanjskih poslova Franz-Walter Steinmeier je ocijenio u srijedu da je potrebna objektivna slika stanja na terenu.

Rusija, članica organizacije je tražila da ta misija zahvati cijeli ukrajinski teren.

Ruski veleposlanik u OESS-u Andrej Kelin je rekao novinarima da njegova zemlja želi imati apsolutno jasnu sliku o tom pitanju, o broju promatrača, mjesta i akcija koje će poduzeti.

Američki veleposlanik u OESS-u Daniel Baer je tijekom jutra doveo u pitanje iskrenost Moskve čiji je predstavnik uložio prigovor na prigovor o pokretanju te misije početkom tjedna.

“To nije točno, nije prvi puta da američka strana pokušava pokazati dio stvari, što nema veze sa stvarnosti”, odvratio je Kelin.

Deščicja je ocijenio da taj spor predstavlja odlučan trenutak u povijesti Organizacije pokrenute 1975. da bi tijekom Hladnog rata poslužila kao platforma dijaloga između Istoka i Zapada.
Ruski i ukrajinski obrambeni dužnosnci kontaktiraju – UN
Ruski i ukrajinski obrambeni dužnosnici su u kontaktu u naporu da smanje mogućnost oružanog sukoba na Krimu, rekli su u četvrtak Ujedinjeni narodi, upućujući na izvjesno kretanje prema ublažavanju najgoreg sukoba Istoka i Zapada od kraja Hladnoga rata.
“Glavnog tajnika ohrabruje to što vidimo, kao što smo danas vidjeli, kontakt na radnoj razini, ako tako mogu reći, između visokih obrambenih dužnosnika kako bi se umanjila opasnost od nekih žarišta koja vidimo na Krimu”, rekao je glasnogovornik glavnog tajnika UN-a Stephane Dujarricna telekonferencijskoj konferenciji za novinare iz Moskve.

Ruska vojska je rekla u četvrtak da je ukrajinski ministar obrane Ihor Tenjuk nazvao u srijedu ruskog ministra obrane Sergeja Šojgua i da su “nastavili razgovor o…kriznom stanju u Ukrajini i mjerama da se ublaži stanje na poluotoku Krimu”.

Moskva je rekla kako će pojačati svoju vojnu nazočnost na Krimu da bi ga zaštitila od vanjskih prijetnja, javila je ruska državna novinska agencija Itar-Tass.

POSLJEDNJE DODANO: