Article

//www.dalmacijanews.hr/files/602f9fed6f52df3ad98b4590/80
Foto: DalmacijaNews

Tko su ovogodišnji kandidati za župana: HDZ ide s provjerenim kadrom, MOST se odlučio za svog najjačeg aduta?

Dok u posljednje vrijeme javnost u Splitu zabavlja inflacija (slikovitih) kandidata za gradonačelnika, potpuno druga klima vlada na razini Splitsko dalmatinske županije.
U utrku za župana, po svoj drugi mandat, sasvim sigurno će krenuti aktualni župan, HDZ-ov Blaženko Boban. Analitičari primjećuju kako je on već u svojevrsnoj kampanji jer je učestalo njegovo obilaženje biračke baze, a osjetan je i porast medijskog angažmana njegova PR tima. U javnosti je nastojao ostaviti dojam pristojnog političara koji je iznikao iz naroda i u tome je bio relativno uspješan. Njegov najveći uteg je aktualna garnitura na čelu županijskog HDZ-a, te konstantan glas koji ga prati kao čovjeka odabranog i postavljenog od strane Ante Sanadera. 

SDP, koji na svim razinama prolazi nešto između krize i katarze, još uvijek nema izglednog kandidata za mjesto župana, a ime koje se tek spominje je ono županijskog vijećnika Danijela Kukoča. Riječ je o umjerenom političaru koji predsjedava i SDP-ovim savjetom za okoliš. Upravo je s ovog aspekta Kukoč najčešće i nastupao za govornicom. Njegov najveći uteg su odnosi unutar samog SDP-a u Splitu i županiji, ali i zapuštena stranačka infrastruktura u koju sve više prodiru alternative s ljevice, poput stranaka Možemo ili Centra. 

Što se pak MOST-a tiče, najizgledniji kandidat za župana je Miro Bulj, koji je zasigurno najjače Mostovo ime kada se govori o Dalmaciji. Ipak, veliki propust su u Mostu učinili nakon proteklih izbora za županijsku skupštinu kada su na valu gotovo 32 tisuće glasova trebali krenuti u snažnu izgradnju infrastrukture. Iz nekog razloga, međutim, to su propustili napraviti.

Domovinski pokret najvjerojatnije u utrku za župana šalje Matu Šimundića, predsjednika njihovog kaštelanskog ogranka. Prema prvim informacijama, kandidatura ovog profesora i teologa, oca petero djece, prijedlog je županijske stranačke organizacije, a on osobno ima veliku podršku unutar DP-a za ovu neizvjesnu utrku. Potporu će mu na terenu pružiti snažna stranačka infrastruktura koju je Domovinski pokret u kratkom vremenu uspio izgraditi. Domovinski pokret u županiji polazi od solidnog rezultata na parlamentarnim izborima i preko 20 tisuća glasova, koliko su osvojili na tim izborima. Smatraju da im je to odlična polazna točka te očekuju ulazak u drugi krug izbora za župana.

Gradonačelnik Vrgorca i čelnik stranke Nezavisna lista mladih, Ante Pranić gotovo će sigurno u utrku za župana. Ovaj donedavni Mostovac smatra kako je došlo vrijeme da se otisne u više političke sfrere. Iako je u proteklom sazivu Sabora bio zastupnik Mosta, nije ostavio dublji trag na nacionalnoj političkoj sceni. Na proteklim izborima pokušao je napraviti neku novu koaliciju nezavisnih zastupnika i s te platforme ponovno ući u Sabor, ali ta je priča neslavno propala. No, Pranić već duže vrijeme gradi stranačku infrastrukturu diljem županije pa ne treba podcijeniti njegove mogućnosti. On će na regionalnom nivou, kao i Možemo na nacionalnom, tražiti svoju priliku kod nezadovoljnih SDP-ovih birača, ali i kod mladih birača koji prvi put izlaze na izbore.

Već prvi nagovještaji kandidatura daju naslutiti kako će ovo biti iznimno uzbudljiva i neizvjesna kampanja za župana. Nimalo nalik onoj s proteklih izbora. Također, očito je i kako nitko nema unaprijed upisanu pobjedu – kako u utrci za župana, tako i u utrci za većinu u županijskoj skupštini!hr Fri Feb 19 2021 11:39:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5ff451e86f52df1f958b456f/80
Foto: Twitter Vlade RH

Beroš: Nije bilo pogodovanja kod izrade platforme Cijepise

Beroš je ustvrdio da nije bilo pogodovanja kod izrade platforme Cijepise i da ništa ne skriva niti taji, a svi podaci su transparentni i dostupni na internetskoj stranici Ministarstva zdravstva.

Odgovorio je i na pitanje hoće li Ministarstvo dati na uvid sve podatke o fazama projekta Cjepise, koliko je tko točno dobio i koliko je tvrtka Cuspis dobila poslova od Ministarstva.

- Tvrtka je angažirana daleko prije mog dolaska u Ministarstvo kao pomoćnika. Dodatnih posebnih ugovora s Ministarstvom za vrijeme dok sam bio pomoćnik ili ministar nije bilo, osim onog što se realiziralo. Niti za vrijeme mog djelovanja kao pomoćnika ministra niti sada nema nekakvog pogodovanja. Sve će biti dostupno transparentno i jednostavno, čak i ono o budućim planiranim troškovima", rekao je Beroš.

Voditelj Stožera Davor Božinović rekao je da su jučer produljene ranije donesene nacionalne mjere. Produljene su mjere u Splitsko-dalmatinskoj, Šibensko-kninskoj, Zadarskoj županiji i Zagrebu, a došao je i zahtjev za pooštravanjem mjera u Brodsko-posavskoj županiji.

 - Te se mjere odnose na maske na otvorenom gdje se očekuje veći protok ljudi, a izdana je i preporuka jedinicama lokalne samouprave da obustave iznajmljivanje društvenih domova i drugih objekata za sve vrste okupljanja. Predloženo je blago ublažavanje mjera, što znači mogućnost rada ugostiteljskih objekata na otvorenom od 7 do 19 sati", rekao je Božinović.

hr Fri Apr 16 2021 13:57:47 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/604b9f8e6f52df09008b45f4/80
Foto: Pixabay/Ilustracija

Stožer: Stiže 1,8 milijuna doza Pfizerova cjepiva

Hrvatska bilježi 32-postotni tjedni porast novooboljelih od covida, no očekuje i 55-postotnu procijepljenost do 1. srpnja i isporuku 1,8 milijuna doza Pfizerova cjepiva, rečeno je u petak na konferenciji za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite.

I dalje bilježimo porast broja novozaraženih, na tjednoj razini on iznosi 32 posto, a današnji udio pozitivnih među testiranima je 29,2 posto, rekao je ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak.

Realno da bude 55 posto procijepljenih do 1. srpnja

Hrvatska je po incidenciji na 21. mjestu u Europskoj uniji, a po stopi smrtnosti od covida na 17. mjestu. Najniža incidencija je u Istarskoj, a najviša u Primorsko-goranskoj županiji.

- Pfizer nam je povećao dostupnost cjepiva. Primit ćemo ukupno 1,805 milijuna doza do kraja lipnja”, rekao je Capak istaknuvši kako je vrlo realno da ćemo imati oko 55 posto procijepljenih do 1. srpnja. 

Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti Alemka Markotić rekla je kako bi bilo šteta sada stradati od teškog oblika bolesti, ako možemo dočekati cijepljenje, i poručila da "nema nedodirljivih kod korone", jer se i kod mlađih mogu razviti teški oblici bolesti.

Istaknula je kako je britanska varijanta koronavirusa dominantna u Europskoj uniji, južnoafrička se kreće na oko pet posto, a brazilska je pod kontrolom.

- Sve europske zemlje bilježe značajno manji pobol osoba starijih od 80 godina, to se vezuje s manjom smrtnošću”, rekla je Markotić.

Zabrinjava teško stanje mlađih osoba od 25 do 40 godina

No, zarazna bolnica je već danima puna, a zabrinjava teško stanje mlađih osoba od 25 do 40 godina, koje dolaze u bolnicu s teškom obostranom upalom pluća.

- Možete biti sigurni da će doći dovoljno cjepiva za sve koji se mogu i žele cijepiti. To je najbolje što možemo napraviti za sebe i društvo", poručio je ministar zdravstva Vili Beroš.

Upitan za jučerašnju sjednicu saborskog Odbora za zdravstvo, Beroš je ustvrdio kako nije osjetio da ga ministar financija Zdravko Marić proziva niti da su u nesuglasicama.

- Nisam osjetio kritiku Marića, nego mogu njemu i premijeru izraziti duboku zahvalnost. Ne tražim ispriku, niti se vadim na premijera, ako ne dođe do provedbe reformi, bit ću kriv isključivo ja", poručio je Beroš.

Kaže kako je na sjednici Odbora za zdravstvo rekao da se reforme pripremaju "u za to prikladno vrijeme, a to je vrijeme nakon izbora". 

- Aluzija da se čeka da prođu izbori može imati konotaciju da se nešto nepovoljno sprema. Ne, neće biti redukcije prava hrvatskih osiguranika", kazao je.


hr Fri Apr 16 2021 13:56:29 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/5f606a7edaf72dfd978b45ae/80
Foto: Unsplash

Od ponedjeljka kompletna sanacija ulice Škrape

Sve bi trebalo biti gotovo za dva mjeseca, do sredine lipnja.

Ulica Škrape na području Blatina u ponedjeljak 19. travnja ide u kompletnu sanaciju i obnovu tijekom koje će se dotrajale električne instalacije zamijeniti primjerenom led rasvjetom, sanirati vodoopskrbna mreža, ukloniti postojeće salonitne azbestne cijevi, sanirati oborinska i fekalna kanalizacijska infrastruktura te u konačnici u dužini od oko 525 metara sanirati kolnik i postaviti novi asfaltni sloj. Trenutna procjena je kako su planirani radovi vrijedni oko milijun kuna. Sve bi trebalo biti gotovo za dva mjeseca, do sredine lipnja, a do tad će u ulici Škrape bit postavljena privremena prometna signalizacija.

Napominjemo kako se ovakvim sveobuhvatnim načinom sanacije ulice nastoji spriječiti naknadna prekapanja ceste, stoga građane Splita, a posebno stanovnike Blatina, molimo za strpljenje i razumijevanje i poštivanje postavljene signalizacije.

hr Fri Apr 16 2021 13:49:50 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/603e07546f52df01ef8b45a2/80
Foto: DalmacijaNews

U Splitsko-dalmatinskoj županiji 321 novooboljelih, preminulo šest osoba

Na bolničkom liječenju nalaze se 173 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 17 osoba nalazi na respiratoru.
Prema izvješću Nastavnog zavoda za javno zdravstvo Splitsko-dalmatinske županije, od ukupno 883 obrađena testa danas je 321 novooboljela osoba s područja Splitsko-dalmatinske županije pozitivna na COVID infekciju i to iz Splita 124, Hvara 7, Imotskog 4, Kaštela 38, Makarske 12, Omiša 11, Sinja 15, Solina 16, Starog Grada 1, Trilja 3, Trogira 13, Visa 1, Vrgorca 7, Vrlike 1, Bola 1, Baške Vode 5, Dicma 4, Dugog Rata 4, Dugopolja 1, Gradca 1, Jelse 1, Klisa 4, Lećevice 1, Lokvičića 1, Lovreća 1, Marine 5, Muća 1, Okruga 7, Otoka 3, Podbablja 3, Podgore 2, Podstrane 7, Primorskog Doca 2, Runovića 2, Segeta 3, Šestanovca 1, Tučepi 2, Zadvarja 1, Zagvozda 4 i Zmijavaca 1 osoba.

Od ukupnog broja novooboljelih 209 osoba su kontakti prethodno oboljelih dok se ostali epidemiološki obrađuju.

Ukupno 1847 osoba nalazi se u samoizolaciji.
Na bolničkom liječenju nalaze se 173 COVID pozitivne osobe u KBC-u Split dok se 17 osoba nalazi na respiratoru.

Prema izvješću KBC-a Split u protekla 24 sata preminulo je šest osoba; tri muške osobe stare 74, 84 i 78 godina i tri ženske osobe stare 92, 87 i 93 godine. Osobe su uz brojne komorbiditete bile pozitivne i na covid infekciju.

hr Fri Apr 16 2021 12:50:44 GMT+0200 (CEST) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .