S prvim proljetnim zrakama izbijaju mnoge biljke vani. Tako
je i s maslačkom, zeljastom biljkom koja nam je svima dobro poznata.
Maslačak je vrtlarima dosadan korov, ljubiteljima ljekovitog
bilja dobro sredstvo za liječenje mnogih bolesti.
DRUGA IMENA: radić, mlječika, žuto zelje, Taraxacum officinale (latinski naziv)
OPIS VRSTE: Maslačak je vrlo ljekovita biljka koja cvate od od ožujka do svibnja. Uspijeva na svakoj vrsti tla. Ima snažan vretenasti korijen, prizemne listove nejednakog ruba, više manje urezane. Cvat glavice, žute boje smještene su na vrhu šuplje stabljike koja u sebi sadrži mliječni sok. Cijela biljka je ljekovita.
LJEKOVITI SASTOJCI: vitamini A, C, K, B i E, željezo, kalcij, kalij, magnezij, inulin, kolin, saponini, tanini, gorke tvari...
Korijen maslačka je vrlo ljekovit. Vadimo ga u rano proljeće ili jesen, prije cvatnje. Bogat je inulinom i gorkim tvarima. Korijenje rascijepimo i sušimo u sjeni ili pećnici na 40 stupnjeva. Poboljšava izmjenu tvari i stimulira rad svih žlijezda, pročišćava krv, okrepljuje tijelo, vraća snagu. Dobar je protiv reume, gihta, nedostatka teka, slabokrvnosti, bolesti gušterače. Osobe koje boluju od dijabetesa mogu svaki dan sažvakati 10-ak šupljih stapki maslačka, jer djelotvorno snizuje šećer u krvi.
Korijen i listovi maslačka dobro su poznati kao proljetne kure za za čišćenje krvi i smanjivanje tjelesne mase. Ovi čajevi potiču metabolizam,pospješuju rad crijeva i stimuliraju zdrave organe na izlučivanje viška štetnih tvari iz organizma. Maslačak je dobar diuretik. Osim toga potiče prokrvljenost bubrega.
Mlade listove maslačka koristimo kao salatu ili miješamo s ostalim salatama. Listovi su puni vitamina C, željeza i gorkih tvari. Zato ih je dobro miješati s drugim salatama.
ČAJ OD KORIJENA MASLAČKA
Žlicu korijena maslačka kuhati u pola litre vode deset minuta. Procijediti i svježe piti 2 puta dnevno. Ovaj čaj je dobro proljetno detoksikacijsko sredstvo.
ČAJ OD LISTOVA MASLAČKA
Dvije žlice s listova maslačka preliti s 2 dcl kipuće vode. Ostaviti poklopljeno 15 minuta. Povremeno promiješati, procijediti i piti nezaslađeno ili sa žlicom meda.
MED OD MASLAČKA
Ovo nije klasičan med što ga rade pčele, već mi sami. Za pripravak ove vrste meda trebat će nam sljedeći sastojci:- 300 glavica maslačka
- limun
- 1 kg smeđeg šećera
- vanilin šećer
- litra vode
Cvjetove maslačka staviti u hladnu vodu i lagano zagrijavati
5 minuta. Ostaviti preko noći. Idući dan procijediti.
U smjesu cvjetova dodati
šećer, vanilin šećer i limun. Lagano kuhati 2 do 3 sata dok se ne zgusne,
stalno miješajući. Pripremljenu kuhanu smjesu ostaviti da se hladi preko noći.
Prebaciti u staklenke, dobro ih zatvoriti i čuvati na hladnom mjestu.
Med od maslačka pomaže dijabetičarima u proizvodnji inzulina iz gušterače, održava dobru funkciju jetre, poboljšava stvaranje željeza u krvi, pa je dobar protiv anemije. Vrlo je uspješan u borbi protiv raznih tumora, a posebno raka prostate.
OPREZ: Maslačak ne smiju koristiti trudnice, dojilje i osobe alergične na trave i korove!