Ljubičicu su još stari Grci koristili kao lijek, ovaj simbol proljeća rješenje je za bolesti dišnih organa i pomoć kod raznih upala

Čim proljeće pokuca na vrata, ljubitelji prirode ne mogu odoljeti da ne uberu stručak ljubičica, koji ih asocira na kraj zime i nadolazeće tople dane.

Ova prekrasna, mirisna proljetnica bila je poznata kao lijek još starim Grcima. Kao lijek koristi se cijela biljka. Cvate u ožujku i travnju. Listovi su srcolikog oblika, a cvjetovi ugodnog mirisa od ljubičaste, pa sve do bijele boje. Biljku skupljamo dok cvate, naglo je sušimo da ne pocrni jer tada gubi ljekovitost. Korijen se vadi u listopadu i studenom.

Ova mala, zeljasta biljka vrlo je ljekovita. Zbog velike količine salicilne kiseline koja je inače sastavni dio aspirina, koristi se kod glavobolje, migrene i nesanice. Čaj koristimo kod raznih nervnih problema kao što su histerija, hipohondrija, strah, lupanje srca…

Ljubica je izvrsno sredstvo kod bolesti dišnih organa, bronhitisa, tuberkuloze, hripavca…Odlična je za čišćenje krvi u detoksikacijskim kurama. Na taj način pomaže u čišćenju kože i kožnih bolesti. Kao diuretik liječi upalu mjehura i bubrega. Pomaže i kod proširenih vena. Mast od ljubice koristi se za rane na koži, protiv neurodermitisa, upale dojki, te metastaza nakon operacije dojki.

Ova mala biljka koristi se kao dodatak svježim salatama ili kao ukras za razne kolače. Puna je vitamina C, te je izvrsna i kao imunološka biljka.

Sve češće ovu mirisnu biljku koristimo protiv upale zglobova i artritisa. Žene čaj od ljubice koriste u menopauzi. Izvrsna je za čišćenje krvi. Muškarci je koriste kod bolesti prostate, te raznih tegoba za umirenje upale mokraćnog mjehura.

Kozmetičari je već dugo stavljaju u svoje proizvode kao što su kolonjske vodice, parfemi, sapuni,kreme…

Čaj od cvjetova

U 2 decilitra vruće vode treba staviti prstohvat suhih cvjetova ljubice. Ostaviti poklopljeno 15 minuta i procijediti. Piti nekoliko šalica dnevno zaslađeno medom.

Čaj od cijele biljke

U ovom slučaju koristimo cijelu biljku na isti način kao i čaj od samih cvjetova.

Ali…  Ljubičica je postala rijetka i ugrožena biljna vrsta, zato ju je najbolje uzgajati u vlastitom vrtu i na taj način zaštititi.

POSLJEDNJE DODANO: