Koromač je višegodišnja, zeljasta biljka koja naraste i do dva metra. Ima duguljaste, višestruko razdjeljenje igličaste listove. Iz korijena raste šuplja stabljika koja se grana, a na vrhu stabljike su cvjetne glavice žute boje iz kojih kasnije nastaju plodovi sa sjemenkama. Cijela biljka je ljekovita.
LJEKOVITE TVARI : vitamin C, A, B karoten, kalij, kalcij, magnezij, bakar, fosfor, cink, fenoli…
Blagodati koromača koristili su još stari Grci, Rimljani i Egipćani. Upotrebljava se kao povrće, začin i lijek. Biljka je puna eteričnog ulja, otud joj ugodan miris.
Koromač regulira probavu, ublažava grčeve. Mljevene sjemenke izvrsno su sredstvo protiv nadutosti, pa može zamijeniti neke farmaceutske lijekove. Čaj uspješno otklanja bubrežne i crijevne bolesti.
Izvrstan je začin mnogim jelima, poboljšava apetit. Stavlja se u čaj protiv grčeva kod dojenčadi. Koristi se protiv slabokrvnosti. Preporučuje se dojiljama jer poboljšava izlučivanje mlijeka.
Izvrstan je začin mnogim jelima, poboljšava apetit. Stavlja se u čaj protiv grčeva kod dojenčadi. Koristi se protiv slabokrvnosti. Preporučuje se dojiljama jer poboljšava izlučivanje mlijeka.
Kod natečenih kapaka, možemo s njime pariti oči. To radimo prije spavanja.
Koromač je dobar antioksidans, pa se koristi za detoksikaciju organizma. Odlično čisti krv i jetru , pospješuje izlučivanje kamenca iz bubrega. Pomaže u menopauzi, ublažava simptome predmenstrualnog ciklusa.
Dobar je i u borbi protiv lošeg kolesterola (LDL ). Pospješuje zdravlje srca i krvnih žila i tako smanjuje rizik od kardiovaskularnih oboljenja.
Kod osoba smanjenog libida, čaj od koromača djeluje kao afrodizijak.
ČAJ OD KOROMAČA ( SVJEŽIH LISTOVA, GOMOLJA I SJEMENKI )
Čaj se može pripremati od svježih listova, sjemenki i gomolja koromača.
Svježe listove ubacimo u kipuću vodu, poklopimo 15 minuta, procijedimo i pijemo.
Očišćeni gomolj nasjeckamo na manje komade, prelijemo kipućom vodom i držimo poklopljeno 15 minuta. Ako je čaj prejak, možemo ga razrijediti toplom vodom.
Žlicu sjemenki koromača lagano zgnječimo u tarioniku. Stavimo ih u cjedilo za čaj i prelijemo kipućom vodom. Nakon 10 minuta procijedimo. Po potrebi razrijedimo toplom vodom.