Article

//www.dalmacijanews.hr/files/63cf7dc45d79654cb78b456b/80
Foto: Ivana Ivanović

"Ko je na Zelovu rođen, snig ga neće iznenadit. Za živit ovde triba lopata, suvo meso, kiseli kupus i litar vina..."

Lisice odnesoše kokoši, vukovi ovce, a godine ljude. Ipak, malo je danas ovaca, a i ostalog blaga. Nema ni koza, no nekoć ih bijahu puna brda.
Ilovaču gline nitko više ne kopa, niti od nje lule pravi, na padinama Svilaje, ostao je to tek običaj stari. U Zelovu, na istočnoj strani rečene planine, nekoć bijaše najveća "tvornica" lula u Dalmaciji, a danas od tog starog zelovskog zanata ostade tek spomen u pučkim dvostihovima. 

Mala moja na Zelovu živi, lule pravi i kamiše krivi.

No, kao i svukud, i na Svilaji su se isplela neka druga vremena, a meštre od lula pomelo je vrijeme. Pa kad se dođe ovamo, o svemu ovome može se čuti iz priča starosti koja je tu zapela kao "vlak u snijegu". Iako ni od Rere, nagibnog vlaka koji je Zagoru povezivao s morem ne ostade ništa osim priča onih u poodmakloj dobi i ideje o povratku replike kao turističke atrakcije u Sinj, snijeg zimi na Zelovu običaj je koji se iz godine u godinu ponavlja. Vremenski običaj. Samo...

- Svake godine je snig na Zelovu, samo je ove zakasnio. Odnio je đava cilu planetu, ćutimo zatopljenje o kojen se sve više priča. Prije bi snig imali u jedanaeston misecu, a gledajte sad - riječi su to Zorana Domazeta. Ispod snježnog pokrivača koji je na mjestima dosegao i pola metra, tinjao je život preostalih brđana željnih razgovora pa makar i s nepoznatima.

A gotovo svaki je počinjao "da nisu od tih izjava" i završavao pozivom uz komin i komaštre. Jer u Zelovu se, koji kilometar iznad Hrvaca, živi po formuli - lopata, suvo meso, kiseli kupus i litar vina. I nema brige.


"Tko je ovdje rođen, ništa ga ne može iznenaditi..."

Najviše je svijeta otišlo u Solin i Split, kod doktora većinom idu u Donji Muć, a svakog drugog dana probudi ih trubljenje lokalca koji u kombiju vozi sve za danas i sutra. Od igle do motike, rekli bi ovdje. Iako svi voze, pa često i oni s autima u kupnju idu s popisom potreba svog susjeda.

I ne znaš što bi sa sobom po dolasku na Zelovo - plakati od tuge što se pustoš zavukla u ovaj zemaljski raj ili biti sretan zbog uščuvanog planinskog iskona.

Lisice odnesoše kokoši, vukovi ovce, a godine ljude. Ipak, malo je danas ovaca, a i ostalog blaga. Nema ni koza, no nekoć ih bijahu puna brda.

- Tko je ovdje rođen, ništa ga ne može iznenaditi. Bilo je puno većih snigova, smetova, i do 2 metra u zrak. Mi kažemo da sveta Kata otvori snigu vrata, ali ove godine kasni. Davno je prošla sveta Kata - govori tako Bože Barać dok jednim pogledom pazi na šušaru iz koje suklja dim. Malo niža temperatura dušu je dala za pršute, pancete i kobasice što "kao po špagi" vise iznad kamina.  
Ambijent, dakle, posve božićni, a već se i prije ulaska u to mistično mjesto moglo vidjeti snijega uz cestu te na zaleđenim krošnjama drveća. Cvrkut ptica zamijenio je huk ledenoga vjetra. Zamislite to kao prazno slikarsko platno, mogućnosti je bezbroj. A i od Božića je više od mjesec dana...

- Ove godine se snig opoštenio iako bi ja volio da ga nema nikako. Samo problemi. Triba blago napojit - s bakrom u ruci, pravac svinje Olive kroz snijeg gazi Jakov Jeličić Purko. Stopama se duboko upadne pa je za svako vađenje noge potrebna i dodatna sila, ali zakoni fizike ovdje nalažu tek jedno - Oliva, devet krava i još nekoliko malenih svinja ne smije ostati gladno i žedno. 


"Ovo je nenormalan snig..."

U snijegu imanje čuva Medo koji je valjda navikao na nepoznato čeljade pa više ne laje ni od straha. Odlučuje se da cvili od radosti, i "pozira" uz kameni iskon između hrasta i kuće od "vaca". 

- Čistili su jučer šest puta, al' napada opet. Probleme su nan radili i ovi koji dođu samo na snig. Čak je i policija zaustavljala one koji nemaju prebivalište vamo. Ralica ne bi mogla očistit jer redom se ostave auta na srid ceste, jedan do drugog - kaže Purko.

- Bilo je sniga da smo tunele radili. Al ovo je nenormalan snig. Puše bura, a temperatura nije za snig. I onda se topi. Nikidan smo u kratkim rukavin bili, ne možeš ni meso sredit - u dahu govori. A mesa ima. I ovdje je bura uskovitlala snijeg i miris koštradine kuhane s kiselim kupusom. Mosuri s kuća vise, planina sva u snježnoj prašini. No, valja živjeti na Zelovu, svemu tomu usprkos.

I birati predsjednika, pa makar i općine. Svatko, kažu, obećava dobro i lipo, a narod stalno ide u rikverc. I istina jer, u ovoj mućkoj strani Zelova, snijeg je nakratko zameo trag, na par dana iz svakodnevnice otrgnuo činjenicu da ovaj kraj nije ni blizu 21. stoljeća. Ne po ljudima nego po komunalnoj infrastrukturi - stručan je to izraz. Bez ceste i vode žive Zelovljani pa ne čudi da oko kuća i nema vozila osim džipova. Ovo bez ceste i vode je i doslovce tako jer ovdje makadam mijenja asfalt, a hidrofor doprema vodu iz bunara ili drugih pozicija gdje se skuplja kišnica.Električni Milin pomagač u crkvi

A dopremio je i poštar penziju Mili Buliću, probio se kroz snježne nanose koji su, prema riječima ovog dobrog duha podno Svilaje i zvonara, bili i puno veći. 1971. godine snijega je bilo do iznad prozora, slično i koju godinu kasnije kada 17 dana, veli, nitko nije došao na Zelovu. Nisu imali ni struje.

Pamti Mile i kad je 2012. godine snijeg pao u Splitu, a zelovski smetovi imali su i do 5 metara. Živa se tih dana spustila na -19 stupnjeva Celzijeve ljestvice.

Kako je Zelovo i zaselak Jeličići bez dućana i kamoli kafića, a Milina obitelj jedina je Bulić, ljudi koji tamo žive dođu nekako najradije k Mili i materi mu Ani jer tamo je žiža društvenog života tog zaseoka.

Ostalo je ondje tek sedam-osam dimnjaka, pola od onoliko koliko ih je bilo još nedavnih sedamdesetih godina kada je zaselak nastanjivalo petnaestak kućanstava s kudikamo većim brojem članova nego danas.

Bilježi Mile vremenske mijene, a negdje od travnja 2020. godine remeta svete Ane dobio je električnog pomagača. Kako su u Zelovu vizuru sela "modernizirale" vjetrenjače, tako je i u crkvu stigao - botun pa Mile više ne mora uz zvonik, ne treba ručno potezati konope zvona. A zvono već odavno i ne breca jer starija populacija otišla je na poljane nebeske, ostalo ih je tek na prste jedne ruke iznad sedamdeset. Ovdje se, kažu, još samo vraća umrijeti, a oni koji su ostali živjeti ili su ovdje pronašli za dušu mir, ili su sa svojih deset prstiju omogućili sebi život za poželjeti.

Cikom i vriskom djece ovi se krajevi barem napune kad snijega bude do koljena. Baš kao i ovih dana. E tad se i staro i mlado dogega do pozicija gdje se kraj pored Cetine vidi na dlanu, a planinski zrak očisti dišne organe.
hr Tue Jan 24 2023 07:42:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63cce7a85d796589b18b4583/80

U Hrvatsku stiže osjetno zahlađenje sa snijegom!

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice
Vedro je jutros u većini predjela, no tmurnije na jugu Jadrana, osobito prema otvorenom moru i otocima, gdje ima slabe kiše. Na istoku zemlje isto tako jutros kiši. U nastavku dana, osobito prema večeri, može biti i slabe susnježice lokalno u unutrašnjosti. U većini predjela zemlje bit će ipak barem dijelom sunčano, piše meteorologinja Tea Blažević za N1 Info.

Petak isto neće biti posve stabilan, treba računati na mogućnost prolazne slabe kiše u unutrašnjosti, dok će duž Jadrana biti pretežno sunčano. Jutro će biti manje hladno u odnosu na jučer i jutros.

Subota donosi jačanje bure i sjeverca na moru, dok će u unutrašnjosti biti promjenjivo uz mogućnost lokalno za malo kiše ili susnježice.

Nedjelja slična, uz slabu oborinu u unutrašnjosti izgledniju na zapadu, no isto tako treba računati na kišu na sjevernom Jadranu, osobito poslijepodne i navečer.

Novi tjedan donosi prave zimske prilike, barem tako u ovim trenucima pokazuju prognostički materijali, piše nam se tako jače zahlađenje.
Prevrtljiva veljača ubrzo će pokazati svoju ćud.hr Thu Feb 02 2023 08:13:23 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6333343d18d1cbaef18b461d/80
Foto: Facebook

Novi pothodnik za sigurniji Trstenik!

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata
Damir Barbir, gradski vijećnik Splita i predsjednik Gradskog kotara Trstenik poslao je priopćenje u kojem ima dobru vijest za stanovnike kotara.

Nakon što smo se izborili da stavka izgradnje pothodnika u Ulici Moliških Hrvata uđe u Proračun Grada Splita, ostvaren je još jedan važan korak pri realizaciji za Trstenik ovog važnog pitanja; naime provedena je javna nabava i usvojena je najpovoljnija ponuda za izvođenje projekta s cijenom ponude od 2.380.707,25 kn s PDV-om. 

S ovim činom su se stekle sve pretpostavke za realizaciju ovog izuzetno važnog projekta! 

U komunikaciji sa gradskim službama sam dobio informaciju da je planirani rok izvođenja radova 11 mjeseci od dana uvođenja izvođača u posao. 

Djeca Trstenika će konačno sigurno moći pristupiti školi, knjižnici, crkvi i ostalim institucijama i sadržajima bez prelaska prometno prekapacitirane, a nedavno sanirane Ulice Moliških Hrvata.

Moram istaknuti da je ovo zajednički projekt svih građana Trstenika koji su inzistirali na realizaciji od arhitekata Višnje Kukoč i Duje Štambuka, preko zajedničkog pisma gdje su podršku realizaciji projekta dali i predstavnici Osnovne škole Trstenik, Gradske knjižnice Marka Marulića Trstenik pa sve do pisma predstavnika Župe Sv. Ivana Krstitelja čija sam pisma podrške inicirao, prikupio i poslao službama kao pokazatelj jasne sinergije i volje građana i institucija Trstenika za realizaciju ovog vrijednog projekta.

Sigurnost naše djece i naših građana je na prvom mjestu, a mi ćemo učiniti sve da Trstenik svakim danom bude što bolje mjesto za život.

hr Thu Feb 02 2023 08:00:09 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/63db4b595d7965becf8b45f0/80

U slijetanju vozila jedna osoba smrtno stradala na nadvožnjaku Visoka

Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde
Iz PU Splitsko-dalmatinske izvjestili su kako se večeras oko 20.10 sati na D8 u smjeru Stobreča na nadvožnjaku Visoka dogodila prometna nesreća, izlijetanje vozila van kolnika.

Od ozljeda zadobivenih u prometnoj nesreći jedna osoba je preminula na mjestu događaja.

U tijeku vršenje očevida. Promet se preusmjerava kroz podvožnjak u ulici Zbora narodne garde.
hr Wed Feb 01 2023 20:56:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska
//www.dalmacijanews.hr/files/6399f94d5d7965544b8b45dc/80
Foto: Arhiva DN

Privatni iznajmljivači u Splitu nezadovoljni povišenjem paušalnog izdavanja

"Oni koji su donijeli odluku pokazuju da ne znaju koliko se ulaže i kako se posluje u turizmu"

Gradske vlasti u Splitu, nedavno su dijelu od ukupno oko 21 tisuće iznajmljivača povisile paušalna izdavanja. Vlasnici apartmana u središtu grada koji su do sada plaćali oko 50 eura po krevetu sada plaćaju - 200 eura. Reakcije su očekivane. Nezadovoljstvo i mnogobrojne primjedbe.

Oni koji su donijeli odluku pokazuju da ne znaju koliko se ulaže i kako se posluje u turizmu. Mišljenje je Martine Nimac Kalcina, privatne iznajmljivačice i donedavne predsjednice prošle godine ukinute Zajednice obiteljskog turizma pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Split, prenosi HRT

- Problem je u tome što imamo i druga davanja koja su povećana, a da ne spominjem redovnu inflaciju. Možda bi lakše bilo prihvaćeno bilo kakvo povećanje davanja kada bi bilo donekle argumentirano i kada bi ljudi mogli razumjeti zbog čega se to traži, naglasila je Martina Nimac Kalcina, privatna iznajmljivačica.

- Postoje problemi koji su uzrokovani time što imamo prekomjeran broj apartmana. Te probleme moramo pokušati riješiti tako da pokušamo motivirati što je veći broj građana koji imaju prazne stanove da te stanove iznajme, naglasio je Ivica Puljak, gradonačelnik Splita.

Od povećanja paušala grad očekuje uprihoditi od 500 tisuća do milijun eura više nego lani. Ključno je, kažu oni koji turizam prate cijeli život, u što će novac biti utrošen.

Martina Nimac Kalcina boji se dugoročnih posljedica povećanja paušalnog poreza i politike smanjivanja broja apartmana u gradu. Dodaje da mali iznajmljivači nisu krivi za posljedice masovnog turizma i kaos u gradu u ljetnim noćima.

- Naime što će se dogoditi, neće naši mladi ljudi na žalost se preseliti u centar grada i neće vlasnici apartmana iznajmljivati dugoročno našim mladim ljudima kako se zapravo javno argumentirala i opravdavala takva odluka, istaknula je Nimac Kalcina.

Ako zbog gradske odluke vlasnici počnu iznajmljivati svoje skupe nekretnine, i dugoročan najam bit će veoma visok. Mladima nedostupan. Neki vlasnici mogli bi naposljetku apartmane prodati strancima koji, napominje, već sada iznajmljuju apartmane na crno.

Imamo državni inspektorat. Imamo carinu, tu su državne službe i ljudi plaćeni da obave posao kako iznajmljivača na crno, nelojalnih konkurenata onima koji sve više poreze uredno plaćaju - ne bi bilo.

hr Wed Feb 01 2023 19:04:00 GMT+0100 (CET) STO POSTO d.o.o.
Hrvatske mornarice 10 21000 Split
Vijesti:Hrvatska

Pročitajte još . . .