Josipović u Splitu: Bilo bi strašno da situacija u Ukrajini izmakne kontroli

Na Trećoj konferenciji načelnika glavnih stožera Srednje Europe, koja se održava u hotelu Le Meridien Lav, predsjednik Ivo Josipović je prokomentirao situaciju u Ukrajini. Rekao je da su događaji u Ukrajini iznimno opasni, ali da su zemlje koje nisu članice NATO saveza izloženije rizicima.

– Sada je najvažnije da sve političke snage budu usmjerene na mir u Ukrajini. Bilo bi najstrašnije da sadašnja situacija izmakne kontroli. To je nešto što bi moglo ugroziti mir u svijetu – kazao je Josipović i dodao da vjeruje u diplomaciju i da misli da je svima u interesu da se sadašnja kriza zaustavi i da ponovno zavlada mir.

Po pitanju hrvatskih MIG-ova koji su ostali na remontu u Ukrajini rekao je da se stvari “možda previše dramatiziraju”.

– Znali smo da avioni moraju na remont, ostišli su nakon javnog natječaja, znamo i da nemamo novaca, a možda ni potrebe za nekom velikom eskadrilom novih aviona. Mislim da su događaji u Ukrajini bili nepredvidivi i da ćemo iz toga na vrijeme izaći te da će naše nebo ostati pod našim nadzorom – istaknuo je Josipović.

Načelnik glavnog stožera oružanih snaga RH, Drago Lovrić, rekao je da su na natječaju za remont izabrali najjeftiniju ponudu.

– To je bila najbolja ponuda. Radovi se obavljaju u skladu s hrvatskim zakonima, naši su piloti u Modesi i oni provjeravaju situaciju. Kada budemo zadovoljni urađenim poslom mi ćemo ih vratiti u Hrvatsku – zaključio je Lovrić.

POSLJEDNJE DODANO: