Običaji pripreme stare dalmatinske poslastice koja se nalazila na svakom obiteljskom stolu uoči i za vrijeme najsvetijeg katoličkog blagdana, Uskrsa. Donosimo vam recept po kojem možete napraviti svoju sirnicu i uljepšati svoj stol domaćom izradom dalmatinske poslastice.
Uoči svakog Uskrsa, dalmatinski stolovi bogati su trpezom ali i nezaobilaznom uskršnjom sirnicom. Najrasprostranjenije ime u Dalmaciji za slatki dalmatinski kruh je sirnica dok se u Istri i primorju naziva sinca.
Sam naziv “sirnica” buni mnoge ljude jer se u njoj sir ne nalazi, no objašnjenje možemo naći u tvrdnji kako je naziv dobila zbog usirenog tijesta jer se kvasac prije malo koristio. Zaštitna žuta boja sirnice se dobivao u većem broju jaja, jer se jaja u korizmi nisu jela pa se na ovaj način, u neku ruku nadoknađivala.
Nerijetko su dalmatinske domaćice koristile cvijet šafrana kako bi dobile intezivniju žutu boju, poneke su stavljale grožđice kako bi dodatno zasladile svoju sirnicu ali su stavljale i svinjsku mast. Tijesto sirnice mora biti tvrdo, ali ne pretvrdo za jest niti premekano jer bi se raspala. Prije pečenja su je domaćice mazale žumanjkom, a presjekle bi sredinu kako bi tu kasnije mogla stati pisanica ili oguljeno jaje koje bi se nosilo na blagoslov.
Iako se u Dalmaciji najčešće pripremala za Uskrs, običaji su popuštali pa se počela raditi već i Velikim četvrtkom. Može se kupiti u gotovo svakom dućanu i pekari ali pravu aromu i mekoću dobit ćete samo iz domaće pećnice.
Recept
Sastojci:
1 kg brašna
25 dag maslaca- (naribana kora naranče i limuna – po želji)
25 dag šećera
1 žličica soli
8 jaja
2 dl toplog mlijeka
1 žličica šećera
2 kocke svježeg kvasca
2 vanilin šećera
U posudi zamutite kvasac, toplo mlijeko, jednu žličicu šećera i malo brašna, te ostavite na toplom mjestu cca 15 min. U posudu sa brašnom dodajte otopljeni maslac, šećer, 6 do 8 žumanjaka, 2 jaja, vanilin šećer, sol i uzdignuti kvasac. Tijesto dobro umijesite, pokrijte i ostavite na toplom da kisne, prekrijemo krpom najmanje 8-10 sati ili preko noći.
Dignuto tijesto razdijelite na 2 do 3 dijela, ovisno o veličini sirnice koje želite. Svaki komad zasebno stavimo na papir za pečenje i ponovo ostavimo da se diže. Nakon nekoliko sati, dobro dignute sirnice premažite razmućenim jajetom, a postupak mpremazivanja možete uraditi i prije pečenja, na svakoj napravite tri duboka reza, s gornje strane od sredine prema dolje u tri smjera i pospite krupno natučenim kockama šećera te stavite u zagrijanu pećnicu, na 180°C oko 30 minuta.
U slast!